0

Οι αρχαιολογικοί χώροι ανακαλύπτονται για πρώτη φορά όταν ανασκάπτονται και έρχονται στο φως ύστερα από πολλούς αιώνες ή και χιλιετίες που ήταν θαμμένοι.

Μπορούν όμως και να ξανά… ανακαλυφθούν. Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται για παράδειγμα όταν τα μνημεία καθαριστούν από την βλάστηση, όταν σημανθούν με ενημερωτικές πινακίδες, όταν συντηρηθούν και αποκατασταθούν και γίνουν έτσι προσιτά στο κοινό.

Ένας τέτοιος χώρος είναι το Πόρτο-Λάγος, οι Βυζαντινοί Πόροι. Ανακαλύφθηκε το 1949, ανασκάφτηκε στις δεκαετίες του ΄50, του ΄70 και του ΄80. Έκτοτε τα μνημεία του ήταν καλυμμένα από πυκνή βλάστηση και ήταν …αόρατα στο κοινό και στους ειδικούς. Μέχρι φέτος, οπότε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης έχει ξεκινήσει πρόγραμμα καθαρισμού και ήπιων παρεμβάσεων.

Στην ανοιχτή τους πρόσκληση οι αρχαιολόγοι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης επισημαίνουν ότι «τον αρχαιολογικό αυτόν χώρο που ξανα-ανακαλύψαμε, θέλουμε να τον γνωρίσουμε στο κοινό της περιοχής.

Σας προσκαλούμε λοιπόν την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου στις 11 π.μ. για να περάσουμε μαζί ένα όμορφο πρωινό στην παραθαλάσσια αυτή περιοχή.

Η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ξάνθης Κωνσταντίνα Καλλιντζή θα σας διηγηθεί ιστορίες για τα αρχαία και την περιοχή και θα μοιραστεί μαζί σας τους προβληματισμούς των αρχαιολόγων.

Η εκδήλωση περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πανελλήνιας δράσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με θέμα ««Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο» που πραγματοποιείται την εβδομάδα 19 - 25 Οκτωβρίου 2015 με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

http://www.thrakitoday.com/2015/10/blog-post_27.html


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top