Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα υπογραφεί εντός των ημερών (πιθανόν αύριο Πέμπτη), θα διευθετηθεί το θέμα της αδειοδότησης λήψης γαιωδών και αδρανών υλικών από τους δανειοθαλάμους του Έβρου, για τη συντήρηση και αποκατάσταση των ρηγμάτων που προκλήθηκαν στα αναχώματα από τις πλημμύρες του περασμένου χειμώνα.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την καθυστέρηση της αδειοδότησης και κατά συνέπεια και της αποκατάστασης των αναχωμάτων, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Νατάσα Γκαρά, εξήγησε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησης λήψης υλικών από νέους δανειοθαλάμους εάν δεν προηγηθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση, για την έκδοση της οποίας όμως απαιτείται χρονικό διάστημα επτά μηνών.
«Το θέμα της λήψης υλικών από τους δανειοθαλάμους του νομού θα επιλυθεί μέσω τροπολογίας, που θα εξαιρεί το νομό Έβρου που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και η οποία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες. Λόγω των διαπραγματευτικών εξελίξεων έχουν καθυστερήσει όλα τα νομοσχέδια και ως εκ τούτου αποφασίστηκε η έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, προκειμένου να προλάβουμε τις βροχές και τις πρώτες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επίσης, η κ. Γκαρά σημειώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης των έργων καθώς το τελευταίο δίμηνο έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Υποδομών συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση αναχωμάτων και ζημιών από πλημμύρες.
Στο μεταξύ συνεδρίασε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, με σκοπό τη λήψη των αναγκαίων μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης ζημιών από την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων το χειμώνα του 2014-2015.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι έχουν ήδη αποκατασταθεί, με αυτεπιστασία, περί τα 23 ρήγματα, ενώ έχουν συμβασιοποιηθεί πέντε εργολαβίες και αναμένεται η συμβασιοποίηση τριών ακόμη με τις οποίες θα αποκατασταθούν άλλα 32 ρήγματα. Οι φθορές που υπολείπονται συνίστανται σε άλλα 84 ρήγματα και σε αρκετά χιλιόμετρα απομειωμένων διατομών για τις οποίες όμως έχει προχωρήσει η σύνταξη των απαιτούμενων μελετών για την αποκατάστασή τους.
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου και πρόεδρος του ΣΟΠΠ, Δημήτρης Πέτροβιτς, επανέλαβε ότι «επιβάλλεται άμεσα να ληφθεί από τους αρμόδιους υπουργούς απόφαση έγκρισης απόληψης αργιλικών υλικών από τους 35 προτεινόμενους δανειοθαλάμους που εκτείνονται στο σύνολο του νομού, λόγω του κατεπείγοντος εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων».
http://www.toscandalo.gr/site/απε-με-πράξη-νομοθετικού-περιεχομένο/
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!