0

Είναι στραβό το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας, ήρθε με όρεξη για να το φάει και η Thomas Cook, με τον τουριστικό οργανισμό να στέλνει τελεσίγραφο στα δεκάδες συνεργαζόμενα καταλύματα της Θάσου ότι οφείλουν να υπογράψουν στο αναθεωρημένο συμβόλαιο συνεργασίας που τους έστειλε η διεθνούς φήμης εταιρεία, που διαχειρίζεται τα πακέτα διακοπών των Ευρωπαίων (σ.σ. κατά κύριο λόγο Βρεττανών) μια επιπλέον ρήτρα για να «καλύψουν κάθε πιθανή απώλεια», εννοώντας ότι ο κάθε ξενοδόχος δεσμεύεται να καλύψει τις όποιες απώλειες αγοραστικής δύναμης θα έχει ο πολυεθνικός οργανισμός από πιθανή αλλαγή νομίσματος.

Τι αναφέρει το έγγραφο

Το εν λόγω έγγραφο της Thomas Cook, που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε μικρούς και μεγάλους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων αναφέρει ότι «με αυτή την προσθήκη (σ.σ. στο συμβόλαιο) συμφωνούμε ότι σε σχέση με τις υποχρεώσεις πληρωμών σε ευρώ μεταξύ του ενός και του άλλου μέρους, σύμφωνα με τη σύμβαση, σε περίπτωση που υπάρξει μετατροπή του ευρώ σε εθνικό νόμισμα, με την εν λόγω μετατροπή να προκαλεί απώλεια της αγοραστικής δύναμης για την Thomas Cook, το χρέος που υποχρεωτικά πλέον εκφράζεται στο εν λόγω εθνικό νόμισμα θα πρέπει να προσαυξηθεί κατά το ποσό που αντιστοιχεί στη χαμένη αγοραστική δύναμη κατά την ημέρα που το εν λόγω εθνικό νόμισμα εισήχθη. Αν το ποσό της απώλειας αγοραστικής δύναμης δεν προέρχεται από ένα επίσημο δείκτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή της Κεντρικής Τράπεζας ενός έθνους, τότε ο υπολογισμός του βασίζεται σε κάποιο άλλο γενικά αποδεκτό δείκτη».

Οι παγίδες για την αποδοχή της ρήτρας που βάζει η εταιρεία

Μετά την αναστάτωση, ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, με τον πρόεδρο Άρη Πέτκο να συνιστά ψυχραιμία προς τους ξενοδόχους, ενώ ήδη έχει ζητηθεί νομική συμβουλή για τη συμπληρωματική παράγραφο στο συμβόλαιο.

Σε αυτό δεν υπάρχουν αναφορές ονομαστικά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όμως αυτή υπονοεί και το γεγονός που προκάλεσε εντύπωση στους ξενοδόχους είναι η έγγραφη δέσμευση που ζητά η εταιρεία για κάλυψης οικονομικής ζημιάς από πιθανή αλλαγή νομίσματος σε συμβόλαια που έχουν υπογραφεί για το προσεχές καλοκαίρι και η συμφωνία είναι ήδη σε ευρώ, νόμισμα που όπως και να έχει δε θα αλλάξει στους επόμενους μήνες, όποια κι αν είναι η εξέλιξη με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους στις αρχές Ιουνίου.

Αυτό που φοβούνται οι ξενοδόχοι της Θάσου είναι μήπως ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου από τη συναίνεση με την υπογραφή τους σε νέα συμβόλαια, που το μόνο που θα προκαλέσουν είναι αναστάτωση στην αγορά και πανικό.

http://www.xronometro.com/thasos-thomascook/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top