0

Η γνωστή από προηγούμενες αναρτήσεις της ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας energypress έδωσε χθες μία άλλη διάσταση στο υπό συζήτηση – με πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ πλωτό LNG στον κόλπο της Καβάλας. Παρουσίασε δηλώσεις ειδικού Αμερικανού απεσταλμένου στα ενεργειακά ζητήματα, στις οποίες δηλώσεις του ο ίδιος αμερικανικός παράγοντας εμφανίζεται να συζητά με την κυβέρνηση – την καινούρια κυβέρνηση σημειώνει το κείμενο – υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών για το πλωτό LNG στη βόρεια Ελλάδα.

Φυσικά εννοεί το πλωτό LNG που ετοιμάζει η ΔΕΠΑ στον κόλπο της Καβάλας. Το κείμενο από την ίδια ιστοσελίδα αναφέρει τα ακόλουθα:

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ενέργεια στην περιοχή της Ευρασίας, Άμος Χόκσταϊν, παρότρυνε τα κράτη της ΝΑ Ευρώπης να δημιουργήσουν νέες διασυνδέσεις φυσικού αερίου προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, παρά να κάνουν συμφωνίες για αγωγούς-μαμούθ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σερβία και η Κροατία που «πόνταραν» στην κατασκευή του South Stream, τον οποίο στη συνέχεια ακύρωσε η Μόσχα ώστε να προωθήσει τον Turkish Stream.

«Μου είναι δύσκολο να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ του Turkish Stream και του South Stream εκτός από το όνομα και την λίγο διαφορετική όδευση», τόνισε ο Χόκσταϊν σε συνέδριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αντιμετωπίζει κινδύνους επειδή στηρίζεται στο ρωσικό αέριο και αναζητά «μαγικές λύσεις» οι οποίες την αποπροσανατολίζουν από τα μικρότερα, αλλά σημαντικά ενεργειακά σχέδια, όπως οι διασυνδέσεις.

Τόνισε παράλληλα ότι οι μικρότεροι αγωγοί έχουν σημασία ώστε να μεταφέρουν το αέριο του αγωγού ΤΑΡ, με τη βοήθεια και της Ε.Ε. Ανέφερε χαρακτηριστικά τις διασυνδέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας, Ουγγαρίας-Σερβίας και Βουλγαρίας-Ρουμανίας, οι οποίες είναι πολύ φθηνότερες από τα «έργα-μαμούθ» και ρεαλιστικές.

Ο Χόκσταϊν υπογράμμισε επίσης ότι η Ουάσιγκτον είχε αρκετές επαφές με τη νέα ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την κατασκευή πλωτού τερματικού LNG στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε η μεταφορά αερίου προς τη Βουλγαρία να μην εξαρτάται από το Νότιο Διάδρομο. Τέλος, κάλεσε την Κροατία να προχωρήσει με το σχέδιό της για τερματικό LNG στο νησί Κρκ.

http://www.proininews.gr/03/23/αμερικανός-απεσταλμένος-υπέρ-του-πλω/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top