0

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 24 Μαρτίου η καθιερωμένη εδώ και μια δεκαπενταετία λειτουργία για άντρες, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι

Ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης έφερε ξανά τους άντρες στην εκκλησία για να ακούσουν την λειτουργία και να κοινωνήσουνε  εν όψει του Πάσχα.

Φέτος παράλληλα με τη λειτουργία έγινε ειδικό μνημόσυνο από την ενορία μας για την ανάπαυση της ψυχής όλων των ηρώων ,γνωστών και αγνώστων που συνετέλεσαν στην επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και την απελευθέρωση της Ελλάδας μετά από τέσσερις αιώνες κάτω από τον Τουρκικό ζυγό.

Το μνημόσυνο έγινε με τη συνεργασία του Ομίλου Πρακτικής Σκοποβολής Ηρακλείου (Ο.Π.Σ.Η ) και του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Μεταξύ των ανθρώπων μάλιστα από όλη τη Κρήτη που βρέθηκαν χθες στα Ανώγεια ήταν και σύσσωμο το Δ.Σ του Ο.Π.Σ.Η

Ο π. Ανδρέας μετά τη λειτουργία στο καθιερωμένο του κήρυγμα προς τους πιστούς μίλησε για το 1821 και τον παραλληλισμό των μηνυμάτων του στις δικές μας μέρες: ”Κοιτώντας πίσω την δική μας ιστορία έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να αντέξουμε, να παλέψουμε, να συγκρουστούμε και στο τέλος να νικήσουμε..” ανέφερε χαρακτηριστικά. Ολόκληρο το κήρυγμα του π.Ανδρέα έχει ως εξής:

Το ‘ 21 στις μέρες μας!!!!

 “Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Για μια ακόμα χρονιά είμαστε εδώ στην εκκλησία του Αϊ Γιώργη, με πρωτοβουλία του Ομίλου Πρακτικής Σκοποβολής Ηρακλείου και του Εργαστηρίου Γνώσης, συγκεντρώνονται οι άνδρες του χωριού και της Κρήτης, για να εκκλησιαστούν και να κοινωνήσουν, δοξάζοντας τον ύψιστο και παρακαλώντας τον να μας δώσει δύναμη, που τόσο πολύ την έχουμε όλοι ανάγκη σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς που βιώνουμε ως πολίτες αυτής της πληγωμένης πλην όμως, περήφανης πατρίδας.

Βρισκόμαστε εδώ παραμονές μιας μεγάλης επετείου, μιας μεγάλης γιορτής, ενός εθνικο- απελευθερωτικού γεγονότος που σημάδεψε την νεότερη  ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία: Τον ξεσηκωμό του Γένους το 1821 μετά από 400 χρόνια μαύρης σκλαβιάς από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

Μνημονεύουμε και τιμούμε όλους εκείνους τους γνωστούς και άγνωστους αγωνιστές που πήραν το καριοφίλι και το γιαταγάνι στο χέρι και ύψωσαν ψηλά τη σημαία της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Ένας αγώνας που ξεκίνησε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες  με λιγοστά εφόδια αλλά με περίσσια ψυχή.

Την πρώτη τουφεκιά την έριξαν οι κουζουλοί μιας άλλης εποχής, οι άτακτοι του ΄21, οι αρματολοί και οι κλέφτες. Αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι οι επαναστάσεις και οι ξεσηκωμοί δεν μπορούν να προχωρήσουν αν δεν είναι μπολιασμένοι με το λαϊκό στοιχείο. Κι η επανάσταση του 1821 ήταν  μια επανάσταση του λαού, των φτωχών, των ξυπόλητων, των κατατρεγμένων που παρά το γεγονός ότι πέρασαν 400 χρόνια, η ατόφια ελληνική σπίθα παρέμεινε ζωντανή και έγινε φλόγα, έγινε πυρκαγιά, έγινε ολοκαύτωμα καίγοντας τα τούρκικα φουσάτα, υψώνοντας και πάλι τη γαλανόλευκη  στην Αρεόπολη, την Καλαμάτα, στην Τριπολιτσά και σε ολόκληρο το Μοριά.

Ήταν επίσης αγώνας και ξεσηκωμός των λαϊκών τάξεων ενάντια στον κοτζαμπασισμό, τον φεουδαρχισμό και την εκμετάλλευση από δυνάμεις που είχαν κοινά συμφέροντα με τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Μακρυγιάννης, Μπότσαρης,  Ανδρούτσος, Μιαούλης, Μπουμπουλίνα,  Μαντώ Μυρογένους και δεκάδες άλλοι βγήκαν μπροστά για να δώσουν σάρκα και οστά την έννοια της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

Σε αυτό τον αγώνα πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος του λαϊκού κλήρου, με εξαίρεση ορισμένους δεσποτάδες που είχαν επιφυλάξεις στο ραντεβού με την ΙΣΤΟΡΙΑ.

Ο λαϊκός κλήρος μάλιστα πολύ πριν το μεγάλο ξεσηκωμό, μέσα από τα κρυφά σκολειά είχε προετοιμάσει πνευματικά τους Έλληνες για τη μεγάλη ώρα του ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ.

Οι πρώτες μάχες ήταν νικηφόρες και το πρώτο κομμάτι μιας λεύτερης Ελλάδας ήταν γεγονός. Όμως, το σαράκι του διχασμού για μια ακόμα φορά δηλητηρίασε τη ψυχή του Έλληνα. Το πρώτο επίσημο κράτος θεώρησε εχθρούς αυτούς που το απελευθέρωσαν οδηγώντας σε μια σκοτεινή τρύπα, που την ονόμασαν φυλακή το Γέρο του Μοριά. Ακολούθησε η δολοφονία ενός χαρισματικού κυβερνήτη του Καποδιστρία και μετά από όλα αυτά….ρόλο σωτήρα,  ανέλαβαν οι ξένες δυνάμεις κουβαλώντας μας τον πρώτο Γερμανό ως κυβερνήτη της χώρας, το γνωστό σε όλους μας βασιλιά Όθωνα, κι από τότε μέχρι σήμερα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο…σόι πάει το γερμανικό βασίλειο.

Τα μηνύματα της Επανάστασης του ΄21 σήμερα, είναι όχι μόνο επίκαιρα αλλά και διδακτικά. Οι αγωνιστές του ΄21 δείχνουν το δρόμο που δεν είναι άλλος από διαρκή αγώνα για λευτεριά και επιβίωση. Σήμερα οι Έλληνες και για την ακρίβεια εδώ και πέντε χρόνια δέχονται μια μεγάλη και πρωτοφανή επίθεση από διάφορα κέντρα με στόχο την συρρίκνωση τους και την εξαθλίωση τους.

 Κάνουν ότι μπορούν οι σημερινές μεγάλες δυνάμεις για να μας οδηγήσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή.

Όμως, κοιτώντας πίσω την δική μας ιστορία έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να αντέξουμε, να παλέψουμε, να συγκρουστούμε και στο τέλος να νικήσουμε. Και πρέπει να νικήσουμε διαφορετικά τα χρόνια που θα έρθουν θα είναι χρόνια μιας σύγχρονης σκλαβιάς.

Είμαστε όμως και λίγες ημέρες πριν από τη Μεγάλη Βδομάδα και το Άγιο Πάσχα. Κι είναι αλήθεια ότι αυτός τόπος κουβαλάει το Σταυρό του Μαρτυρίου εδώ και πολλά χρόνια. Προσδοκά τη δική του Ανάσταση, προσδοκά ως άλλος Λάζαρος να βγει από το τάφο του. Και θα βγει. Θα νικήσει το κακό, θα νικήσει τις δυνάμεις του διαβόλου, θα νικήσεις όλους εκείνους που θέλουν να μας κρατήσουν ζωντανούς – νεκρούς.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφωνήσω, τιμή και δόξα στους αγωνιστές του ΄21, τιμή και δόξα στην εθνική αντίσταση, τιμή και δόξα σε όσους πολέμησαν και χάθηκαν για τη λευτεριά, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Καλή Ανάσταση

Ολόκληρο το κήρυγμα μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο:



http://www.anogi.gr/t-anogeia-timisan-tous-iroes/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top