0

Νέα δεδομένα στην υπόθεση της Αμφίπολης προέκυψαν από την ψηφιακή προσομοίωση του λόφου Καστά της ομάδας του Αριστοτελείου υπό τον καθηγητή Τσόκα.

Από την σύγκριση του προσομοιώματος με την σημερινή κατάσταση του λόφου Καστά και την εικόνα που υπήρχε πριν τις τελευταίες ανασκαφές, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο τμήμα του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς. Ωστόσο, αυτό που αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για την υπόθεση της Αμφίπολης είναι το εύρημα που δείχνει ότι δυτικά της θόλου που ανεγέρθηκε πριν από αιώνες εντοπίστηκαν δομές που είναι μάλλον αρχαίες κατασκευές.

Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού:

«Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, η οποία διεξάγει τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά, στην Αμφίπολη, κατασκεύασε ψηφιακό προσομοίωμα (μοντέλο) του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. Από τη σύγκριση του προσομοιώματος με την σημερινή κατάσταση και την κατάσταση, πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς. Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς.


Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές. Επομένως, τα σημεία, στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση.

Δυτικά της θόλου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή, που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση».

http://www.protothema.gr/culture/article/440957/amfipoli-vrikan-kai-alles-arhaies-kataskeues/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top