0

«Ο κύβος ερρίφθη», εδώ και καιρό βεβαίως. Το σχέδιο της μετατροπής της Καβάλας σε ενεργειακό κέντρο μπορεί να καθυστερεί, αλλά το «παρασκήνιο δουλεύει» ακατάπαυστα, εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014, η αναφορά του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κωστή Σιμιτσή, στην υπόθεση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (T.A.P.), υπενθύμισε ότι υπάρχουν «εκκρεμότητες» που πρέπει να ρυθμιστούν με διαπραγμάτευση.

«Ο αγωγός T.A.P. θα γίνει», είπε και κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας να συντονιστεί με τους άλλους τοπικούς φορείς, για να αρχίσει μία συζήτηση για τα οφέλη που θα έχει ο τόπος από το εθνικής σημασίας έργο.

Ο Κ. Σιμιτσής σημείωσε, ακόμα, ότι πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η πρόταση της ορεινής όδευσης, από την κορυφογραμμή της οροσειράς του Συμβόλου, που είχε διατυπώσει το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, για να αποφευχθεί η όδευση του αγωγού από τα τενάγη Φιλίππων.

Επίσης, είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η αξιοποίηση του κοιτάσματος «Νότια Καβάλα», πριν πραγματοποιηθεί η επένδυση του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α.), για την οποία ανέφερε ότι: «Δεν θα αποφύγουμε την προοπτική του L.N.G.».

Καταλήγοντας, πρότεινε να τοποθετηθεί επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των τοπικών φορέων, για τις παραπάνω επενδύσεις, η ευρωβουλευτής, Νίκη Τζαβέλα, η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία σε θέματα του ενεργειακού τομέα.

Κάτι παρόμοιο πρότεινε ο Βαγγέλης Παππάς, ο οποίος μίλησε για ειδικό σύμβουλο ενεργειακών θεμάτων, που θα οργανώσει την προσπάθεια του Δήμου Καβάλας. «Επειδή δεν θα αποφύγουμε τη συζήτηση για το ενεργειακό κέντρο, πρέπει να οργανωθούμε και να έχουμε επιχειρήματα», σημείωσε.

Απαντώντας η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, είπε, στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ότι δεν είναι φρόνιμο πάνω στην κορύφωση της διεκδίκησης για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού T.A.P., να αρχίσει η διαπραγμάτευση για τα οφέλη.

Η διαπραγμάτευση, πρόσθεσε, θα είναι το επόμενο στάδιο, αφού επιτευχθεί η αλλαγή της πορείας του αγωγού από τα τενάγη Φιλίππων. Η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ήταν μεγάλη σε διάρκεια, περίπου τρεις ώρες, αφού έγιναν αρκετά ερωτήματα προς τη διοίκηση του Δήμου.

http://www.k-tipos.gr/ktipos/detail.php?ID=54666

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top