0

Με επιτυχία και πολλές συμμετοχές από πολίτες και επισήμους πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Μουσείου Καπνού, εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κίνησης (παράρτημα Καβάλας) με κεντρική ομιλήτρια την Νίκη Τζαβέλα. Θέμα της ομιλίας: η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση την επόμενη πενταετία.
Η πρώην ευρωβουλευτής έκανε μία αποτίμηση της σημερινής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναφέρθηκε στο πως θα εξελιχθούν τα οικονομικά δεδομένα. Παράλληλα εξήγησε κατά πόσο η περιοχή της Καβάλας μπορεί να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στον ενεργειακό τομέα μελλοντικά.
Η Νίκη Τζαβέλα, αναφερόμενη στην Ευρώπη του παρελθόντος και πολύ περισσότερο, στην Ευρώπη του μέλλοντος, στάθηκε στο γεγονός της έλλειψης ρευστότητας, εχέγγυο απαραίτητο για την στήριξη ενός τόσο μεγάλου, κατά βάση κοινωνικού οικοδομήματος, στηλιτεύοντας, παράλληλα, τις πολιτικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών τα προηγούμενα χρόνια. «Στο παρελθόν, είχαμε πολιτικούς μικρού βεληνεκούς στην Ευρώπη… Σε μια Ευρώπη που μεγαλώνει ηλιακά, που δεν βρίθει από μεγάλες επενδύσεις και που εγκλωβίζεται στην γραφειοκρατία», όπως τόνισε η ίδια.
Συνέπεια των παραπάνω, ήταν να μείνει πίσω η Ευρώπη σε τομείς που κάποτε υπερείχε, όπως στον τομέα των τεχνολογιών, των δικτύων μεταφορών και των εξαγωγών, χάνοντας, παράλληλα, έδαφος στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας.
Μεγάλο λάθος χαρακτήρισε και το γεγονός ότι μια Ευρώπη 17 οικονομικών συστημάτων με ένα κοινό νόμισμα, να μην έχει ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών, ήτοι μια κοινή και σταθερή οικονομική πολιτική και μια ενιαία οικονομική αγορά. Όσον αφορά τον ρόλο της Ελλάδας και το χρέος που ξεκίνησε να διογκώνεται πολλά χρόνια πριν, αναφερόμενη στο παρελθόν, δήλωσε ότι η χώρα, «αν είχε ένα πολιτικό με εμπειρία, θα μπορούσε να δώσει ένα μέρος από τα χρωστούμενα, ειδάλλως θα δήλωνε πτώχευση, κάτι που οδηγούσε σε κατάρρευση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
Το μέλλον ανήκει στην σύνδεση των ενεργειακών δικτύων
Η κ. Τζαβέλα, έχοντας και την ανάλογη εμπειρία στον εν λόγω τομέα, σημείωσε ότι το μέλλον της Ευρώπης, θα εξαρτηθεί από την αμφίδρομη σύνδεση των ενεργειακών δικτύων, αλλά και στην αναβάθμιση των μεταφορικών δικτύων, «προχωρώντας σε ένα χτίσιμο από την αρχή», όπως είπε η ίδια.
Αντίστοιχη αναβάθμιση και δη ανταγωνιστική αναβάθμιση, θα πρέπει να γίνει και στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης, μιας και «η οικονομία θα μας οδηγεί ολοένα και περισσότερο στην παγκοσμιοποιημένη αγορά», όπως σημείωσε η κ. Τζαβέλα, προσθέτοντας ότι αντίστοιχα βήματα θα πρέπει να γίνονται και στην επιχειρηματικότητα. «Θα πρέπει να διδάξουμε στους Ευρωπαίους πολίτες την επιχειρηματικότητα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ενεργειακός κόμβος η Καβάλα
Η κ. Τζαβέλα, έχοντας ιδιαίτερους δεσμούς με την Καβάλα, σημείωσε ότι διέπεται από μια σειρά συγκυριών, γεωγραφικών και ενεργειακών, που την καθιστούν αυτόματα ένα κομβικό ενεργειακό σημείο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη. «Η Καβάλα διαθέτει σημαντικές υποδομές, όχι μόνο για την χώρα, αλλά για όλη την Ευρώπη», όπως είπε η ίδια, επικαλούμενη το παράδειγμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ.
Το μέλλον της Ευρώπης απαιτεί ριζικές αλλαγές
Η πρώην ευρωβουλευτής, αναφερόμενη στην πορεία της Ευρώπης, δήλωσε ότι «εφόσον θέλουμε να έχουμε ένα νόμισμα, θα πρέπει να έχουμε ενιαίο φορολογικό σύστημα και ενιαία κοινωνική πολιτική, κάτι που γίνεται στο πεδίο της ενιαίας Ευρωπαϊκής ταυτότητας», όπως τόνισε η ίδια.
Παράλληλα, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πορεύονται στον δρόμο της ενιαίας Ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ η επόμενη πενταετία, χαρακτηρίζεται από σημαντικές αποφάσεις για την Ευρώπη, όπως είναι η υπογραφή συμφώνου ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, κάτι που συνιστά ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, χωρίς δασμούς. «Αν δεν προετοιμαστούμε κατάλληλα, η Ελλάδα θα χαθεί στην ελεύθερη αγορά και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρακάμπτοντας την γραφειοκρατία», τόνισε η κ. Τζαβέλα.
Μετά την ημίωρη εισήγησή της ακολούθησε ενδιαφέρον διάλογος με πολλά ερωτήματα οικονομικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος ενώ η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκακαλωσόρισε την Νίκη Τζαβέλα και έδωσε αναμνηστικά δώρα σχετικά με την ιστορία του καπνού της πόλης.
Στην εκδήλωση έδωσαν το “παρών” οι βουλευτές Παναγιωτόπουλος, Πασχαλίδης και Κλειτσιώτης, οι αντιπεριφερειάρχες Μαρκόπουλος και Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ Κώστας Αντωνιάδης και πολλοί άλλοι αυτοδιοικητικοί, νυν και πρώην.
Φωτογραφίες από την εκδήλωση:
(Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Νέα Εγνατία”)

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top