0

Το Bullying (Εκφοβισμός) είναι μια ανεπιθύμητη, επιθετική συμπεριφορά μεταξύ παιδιών σχολικής ηλικίας, που περιλαμβάνει μια πραγματική ή αντιληπτή ανισορροπία δύναμης. Η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται, ή έχει τη δυνατότητα να επαναληφθεί με την πάροδο του χρόνου. Και τα δύο παιδιά που υφίστανται εκφοβισμό και που φοβερίζει το ένα το άλλο μπορεί να έχουν σοβαρά και ήδη χρόνια προβλήματα.
  • Για να θεωρήσουμε μια πράξη ως εκφοβισμό, θα πρέπει η συμπεριφορά να είναι επιθετική και να περιλαμβάνει:
Ανισορροπία δύναμης: Τα παιδιά που φοβερίζουν το ένα το άλλο, χρησιμοποιούν είτε λεκτική είτε σωματική δύναμη, βρίσκουν πρόσβαση σε ενοχλητικές πληροφορίες εναντίον του άλλου, όπως επίσης μπορεί να έχουν κάποια δημοτικότητα, να ελέγχουν τα υπόλοιπα παιδιά ή να νιώθουν άνεση στο να βλάψουν άλλους. Η ανισορροπία ισχύος μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και σε διάφορες καταστάσεις, ακόμη και αν αφορούν τους ίδιους ανθρώπους.
Επανάληψη: Είναι ο εκφοβισμός οπου μπορεί να συμβεί πάνω από μία φορά. Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει δράσεις όπως η ενίσχυση των απειλών, η διάδοση φημών και σωματική ή λεκτική βία.
Τύποι Εκφοβισμού
  • Λεκτικός εκφοβισμός, ο οποίος περιλαμβάνει πράξεις όπως:
Πειράγματα
Παρατσούκλια
Ακατάλληλα σεξουαλικά σχόλια
Χλευάσματα
Διαφόρων ειδών απειλές
  • Κοινωνικός εκφοβισμός , ο οποίος περιλαμβάνει πράξεις όπως:
Αφήνοντας κάποιον έξω από κάποιο κοινωνικό (κοινό) γεγονός
Πείθοντας κάποια παιδιά να μην κάνουν παρέα με κάποιο συγκεκριμένο άτομο
Διαδίδοντας φήμες για κάποιον
Φέρνοντας σε αμηχανία κάποιον δημόσια
  • Φυσικός εκφοβισμός περιλαμβάνει:
Χτυπήματα (γροθιές και κλωτσιές)
Τρικλοποδιά / σπρώξιμο
Καταστροφή προσωπικών αντικεμένων κάποιου
Κάνοντας κακές ή αγενείς χειρονομίες
  • Που και Πότε μπορεί αν συμβεί ένας εκφοβισμός:
Ο εκφοβισμός μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ή μετά τις ώρες του σχολείου. Ενώ οι περισσότεροι ανέφεραν ότι ο εκφοβισμός συμβαίνει στο σχολικό κτίριο, ένα σημαντικό ποσοστό συμβαίνει επίσης και σε μέρη όπως στην παιδική χαρά ή το λεωφορείο. Μπορεί επίσης να συμβεί πηγαίνοντας προς ή από το σχολείο, στη γειτονιά ή στο διαδίκτυο.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Οι γονείς, το προσωπικό του σχολείου, και άλλοι ενήλικες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποτρέψουν τον εκφοβισμό μιλώντας για αυτόν, την οικοδόμηση ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος, και τη δημιουργία μιας στρατηγικής πρόληψης του εκφοβισμού σε κοινοτική κλίμακα.
Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν τον εκφοβισμό. Συζητήστε σχετικά με το τι είναι ο εκφοβισμός και πώς να σταθεί σε αυτό με ασφάλεια. Ενημερώστε τα παιδιά ότι η πράξη του εκφοβισμού είναι μια πράξη τελείως λάθος. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά ξέρουν πώς να έχουν βοήθεια ανά πάσα στιγμή τη χρειαστούν.
Διατηρήστε τις γραμμές επικοινωνίας ανοικτές. Ελέγξτε το με τα παιδιά συχνά. Ακούστε τους. Γνωρίστε τους φίλους τους, ρωτήστε για το σχολείο, και κατανοήστε τις ανησυχίες τους.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν αυτό που αγαπούν. Ειδικές δραστηριότητες, ενδιαφέροντα και διάφορα χόμπι μπορεί να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση, να βοηθήσουν τα παιδιά να κάνουν φίλους, και να τα προστατεύσουν από την εκφοβιστική συμπεριφορά.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ο εκφοβισμός μπορεί να απειλήσει τη σωματική και συναισθηματική ασφάλεια των μαθητών στο σχολείο, όπως μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά τους να μαθαίνουν. Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού είναι να σταματήσει πριν καν αρχίσει. Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχουν μέλη προσωπικού που να μπορούν να κρατήσουν τα σχολεία ασφαλή και να έχουν πρόληψη της πράξης εκφοβισμού.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ (ΟΜΑΔΙΚΗ) ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Ο εκφοβισμός μπορεί να αποφευχθεί, ιδιαίτερα όταν η δύναμη μιας κοινότητας δουλεύει ομαδικά. Η προσπάθεια και πρόληψη σε κοινοτικό επίπεδο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη στήριξη παιδιών που είναι θύματα εκφοβισμού, να ανακατευθύνει τη συμπεριφορά των παιδιών που χρησιμοποιυούν τον εκφοβισμό ως μέθοδο και να αλλάξει τις συμπεριφορές των ενηλίκων και νέων, οι οποίοι ανέχονται συμπεριφορές εκφοβισμού σε διάφορες ομάδες, σχολεία και κοινότητες.
ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Στο Κεντρικό Εκπαιδευτήριο DRCS είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τόσο τα παιδιά σας, όσο και εσάς, τους γονείς, όχι μόνο σε θέματα αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, αλλά και συζυτώντας μαζί σας ώστε να δημιουργήσουμε μαζί ένα ασφαλές περιβάλλον στο παιδί σας. Όχι μόνο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση αλλά και για να μην χρειαστεί ποτέ να βρεθεί σε αυτήν.
D.R.C.S. – Directive Reactive Controlling System
Website: www.drcs.gr
Το ελληνικό σύστημα αυτοάμυνας DRCS στην Περιφέρεια ΑΜΘ:

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top