0

Σε κλίμα συγκίνησης η Θρακική Εστία Καβάλας πραγματοποίησε εκδρομή στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Θράκης το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νεκταρίου και κατόπιν προτάσεως του νέου μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μαξίμου. Την εκδρομή συνόδεψαν η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης.

Το Σάββατο η αποστολή επισκέφτηκε την Περίσταση (Şarköy), όπου και έτυχε θερμής υποδοχής από το δήμαρχο κ. Süleyman Altınok στο λαογραφικό μουσείο της πόλης. Στη συνέχεια η αποστολή επισκέφτηκε το Μυριόφυτο, την Ηρακλείτσα, το Γάνο, τη Χώρα και κατέλυσε στους Επιβάτες.

Το βράδυ του Σαββάτου η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα συνοδευόμενη από τον βουλευτή Γ. Πασχαλίδη και τον πρόεδρος της Θρακικής Εστίας παρακάθισαν σε δείπνο που παρέθεσε ο δήμαρχος Σηλυβρίας Özcan Işıklar, με την παρουσία του μητροπολίτη Σηλυβρίας Μαξίμου.

Ο δήμαρχος Σηλυβρίας καλωσόρισε θερμά την αποστολή και την ευχαρίστησε για την παρουσία της στην πόλη. Μάλιστα πρότεινε στη δήμαρχο Καβάλας την αδελφοποίηση Καβάλας- Σηλυβρίας. Η κ. Τσανάκα στην αντιφώνησή της ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την υποδοχή και βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρότασή του για την αδελφοποίηση. Παράλληλα, παρέδωσε στο δήμαρχο Σηλυβρίας αναμνηστικά δώρα.

Την Κυριακή, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σηλυβρίας Μαξίμου τελέστηκε Θεία Λειτουργία στην κινστέρνα (Kilişe sarnıcı), στον πάλαι ποτέ Βυζαντινό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου του Αποκαύκου.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Γέρων Δέρκων Απόστολος, Μύρων Χρυσόστομος και Κυδωνιών Αθηναγόρας, πολλοί κληρικοί, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, οι βουλευτές Καβάλας και Αχαϊας Γ. Πασχαλίδης και Ν. Νικολόπουλος, η πρόξενος της Ελλάδος στην Αδριανούπολη Παρασκευή Χαριτίδου, και πλήθος κόσμου. Παρέστησαν, επίσης, ο δήμαρχος Σηλυβρίας Özcan Işıklar και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά την Θεία Λειτουργία οι εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα, μετέβησαν στον χώρο που ήταν το πατρικό σπίτι του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο δυστυχώς κατεδαφίστηκε πριν από μερικές δεκαετίες και παραμένει οικόπεδο, το οποίο ανήκει στον Δήμο. Πρόθεση του Δήμου είναι η ανοικοδόμησή του και η χρήση του ως πολιτιστικού κέντρου Τούρκων και Ελλήνων.

Στη συνέχεια ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο χώρο όπου πρώτοι κατοίκησαν οι Έλληνες Μεγαρείς που ίδρυσαν το Βυζάντιο και στο οποίο τόπο εν συνεχεία ο Μέγας Κωνσταντίνος ανήγειρε το πρώτο φρούριο που προστάτευε την καινούρια πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την νέα Ρώμη, την μετέπειτα Κωνσταντινούπολης, όπου ο Δήμαρχος Σηλυβρίας παρέδωσε αναμνηστικά δώρα στους επίσημους επισκέπτες.

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top