0

Τον δικό της γολγοθά ανεβαίνει μια μονογονεϊκή οικογένεια στην ορεινή Γλαύκη της Ξάνθης, καθώς πέρα από το γεγονός ότι ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σε ένα σπίτι ετοιμόρροπο, με σοβαρά προβλήματα στατικότητας, τώρα καλείται να πληρώσει και… ΕΝΦΙΑ!

Το διώροφο παλιό οίκημα έχει για κεντρική είσοδο μια ξύλινη δίθυρη πόρτα που συνήθως χρησιμοποιείται σε αποθήκες ή κτηνοτροφικές μονάδες. Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται το ισόγειο, ενώ η πρόσβαση στον επάνω όροφο γίνεται μέσω ξεχαρβαλωμένης ξύλινης εσωτερικής σκάλας.

Εκεί, στον δεύτερο όροφο, δεν υπάρχει ταβάνι, παρά μόνο η σκεπή, στην οποία εντοπίζονται ρωγμές. Τρεις χώροι κατοικούνται συνολικά, κι αυτοί όμως βρίσκονται σε εξίσου άθλια κατάσταση. Το πάτωμα του κτηρίου έχει καλυφθεί από στρώμα χώματος, το οποίο, όπως αναφέρουν οι ένοικοι, δημιουργήθηκε από τις βροχοπτώσεις.

Η θέρμανση του χώρου γίνεται με σόμπες, το γεγονός όμως ότι το σπίτι περιστοιχίζεται από ξύλινες πρόχειρες κατασκευές καθιστά επικίνδυνη τη χρήση τους. Εντός του μισογκρεμισμένου σπιτιού δεν υπάρχει καν τουαλέτα, καθώς αυτή βρίσκεται έξω, σε άλλον χώρο.

Όπως αναφέρει ο κ. Καρά Χουσεΐν Φερίτ, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του πατέρα του. «Είμαστε πέντε αδέλφια, οι αδελφές μου έχουν παντρευτεί και σήμερα μένουμε εδώ εγώ, η μητέρα μου και ο μικρός μου αδελφός» αναφέρει, εξηγώντας πως η μοναδική πηγή εσόδων της οικογένειας είναι ένα επίδομα που τους καταβάλει ο ΟΓΑ -μιας και ο μικρός του αδελφός είναι ανήλικος-, καθώς και τα ελάχιστα μεροκάματα που κάνει ο ίδιος κατά διαστήματα.

«Κάνω 1 ή 2 μεροκάματα κάθε 10 ημέρες και βγάζω 5 με 10 ευρώ» συμπληρώνει. Είναι φανερό πως οι πόροι της οικογένειας δεν επαρκούν ούτε για τις άμεσες ανάγκες της καθημερινότητας, πόσο μάλλον για την κάλυψη των φορολογικών... υποχρεώσεων.

Η εν λόγω τρώγλη, που η θέα της και μόνο προκαλεί ανατριχίλα, δεν ξέφυγε από τον παραλογισμό της φορολογίας, καθώς η οικογένεια κλήθηκε να καταβάλει ΕΝΦΙΑ και μάλιστα ύψους 237 ευρώ!

«Παλεύουμε για να τα βγάλουμε πέρα, βάζουμε περισσότερα ρούχα για να βγάλουμε τον χειμώνα. Η μάνα μου έχει καρδιά, τα πόδια της την πονάνε. Δεν μπορεί να σκουπίσει, να καθαρίσει. Φοβούμαστε να ανάψουμε τη σόμπα γιατί το σπίτι είναι γκρεμισμένο, θα πάρει φωτιά και θα καούμε κι εμείς μέσα. Παίρνει 350 ευρώ επίδομα και πού να πάνε αυτά τα λεφτά; Για τα φάρμακα της μητέρας μου; το σπίτι; ή το ρεύμα; Δεν μένει απολύτως τίποτα» διερωτάται ο Καρά Χουσεΐν Φερίτ.

Άξιο αναφοράς, το γεγονός ότι ο ίδιος στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την κατασκευή μουσικών οργάνων. Ωστόσο τα χειροποίητα νταούλια που φτιάχνει δεν μπορεί να τα πουλήσει...

http://www.zougla.gr/greece/article/trogli-me-enfia

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top