0

Εκπρόσωποι μεσαίων εταιρειών σαν τις Apache και Noble μέχρι πολύ μεγάλων όπως οι Marathon, Anadarco, Chevron, και ExxonMobil, θα προσκληθούν στις παρουσιάσεις που θα κάνει στις ΗΠΑ για τα ελληνικά πετρέλαια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι.Μανιάτης.

Στη λίστα που απέστειλε το ΥΠΕΚΑ προς την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνονται προσκλήσεις για το σύνολο των μεγαλύτερων αμερικανικών πετρελαικών εταιρειών που φτάνουν τις 50.

Ενα από τα πρώτα ονόματα στη λίστα με τις επιχειρήσεις που προσκαλούνται είναι αυτό της Exxon Mobil, που πρόσφατα έγινε η τρίτη εταιρεία μετά τις Total και ΕΛΠΕ, η οποία και αγόρασε τα σεισμικά πακέτα των δεδομένων της PGS, αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για έναν από τους τρεις oil majors για τους οποίους έχουν πρόσφατα μιλήσει κυβερνητικά στελέχη ότι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα ελληνικά κοιτάσματα (BP, Total, οι άλλοι δύο).

Υπογραμμίζεται ότι η αγορά των δεδομένων αποτελεί προϋπόθεση για να συμμετάσχει μια εταιρεία στον ελληνικό γύρο παραχωρήσεων που αναμένεται να ξεκινήσει και τυπικά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Η παρουσίαση από την ομάδα του ΥΠΕΚΑ (τον υπουργό θα συνοδέψουν η πρόεδρος της ΕΔΕΥ Σοφία Σταματάκη, και ο γ.γ. Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκης) γίνεται λίγο πριν από τη δημοπράτηση των 20 “οικοπέδων” που θα σηματοδοτηθεί από την επικείμενη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαικών Κοινοτήτων.

Γι' αυτό και ο στόχος της παρουσίασης είναι να πεισθούν και να “κατέβουν” στο πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης όσο το δυνατόν περισσότεροι και μεγαλύτεροι USA παίκτες.

Δύο άλλα ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα του ΥΠΕΚΑ είναι οι εισηγμένες με έδρα το Τέξας, Anadarko Oil (τζίρος 13,9 δισ. δολάρια, πάγια 51,9 δισ. και δραστηριότητα σε Αφρική, Κίνα, Ασία, ΗΠΑ) και Marathon Oil (τζίρος 14,9 δισ., πάγια 35,62 δισ. και δραστηριότητα σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Αφρική και Ασία).

Στο στόχαστρο εταιρειών σαν τις παραπάνω, μπαίνουν πιθανά κοιτάσματα μεγάλου μεγέθους, που ξεκινούν τουλάχιστον από τα 500 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Στη λίστα του ΥΠΕΚΑ υπάρχουν φυσικά και μικρότερες εταιρείες όπως οι Apache Corporation (11η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαικές), η Noble (15η θέση), κ.ο.κ.

Στελέχη των παραπάνω εταιρειών έχουν βρεθεί ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα. Εκπρόσωποι της ExxonMobil για παράδειγμα, και συγκεκριμένα ο διευθυντής του τμήματος ανάλυσης υδρογονανθράκων και ο εμπορικός διευθυντής από τα γραφεία της πολυεθνικής στο Λονδίνο, βρέθηκαν στις 7 Οκτωβρίου στην Αθήνα με αφορμή συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες.

Σημειωτέον ότι ExxonMobil αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσία στον τομέα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

http://energypress.gr/news/petrelaio/Poies-etaireies-tha-dei-stis-HPA-o-Maniaths

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top