0

«Η κλωστοϋφαντουργία είναι η βιομηχανία των αναπτυσσόμενων χωρών». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια Σταμάτης Κουρούδης εξηγεί γιατί κατευθύνονται οι εξαγωγές του Θρακιώτικου και γενικά του ελληνικού βαμβακιού στην Άπω Ανατολή.

«Η Ελλάδα παλιότερα έδινε στην Ευρώπη, όμως τα τελευταία χρόνια έχει φύγει από την Ευρώπη και πάει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ξεκινήσαμε, κατά τη δεκαετία του ’90, να κάνουμε εξαγορές προς την Τουρκία. Την ίδια περίοδο, μειωνόταν συνεχώς η κατανάλωση βαμβακιού στην Ελλάδα, δηλαδή χανόταν η κλωστοϋφαντουργεία στην χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη.  Ξεκίνησε λοιπόν από την Τουρκία και μετά επεκτάθηκε ακόμα πιο ανατολικά, προς τις χώρες της Ασίας. Από Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, και πλέον Κίνα και στις γύρω χώρες, δηλαδή Μαλαισία, Ινδονησία, Βιετνάμ κτλ». Η συζήτηση με τον κ. Κουρούδη γίνεται στο εργοστάσιο στην Κομοτηνή, όπου ήδη καταφθάνουν πλατφόρμες τρακτέρ γεμάτες με βαμβάκι. Άλλωστε οι αγρότες αναγνωρίζουν τη συνεπή συνεργασία, δεκαετίες τώρα, με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και την άμεση πληρωμή του προϊόντος. Το συγκεκριμένο εκκοκκιστήριο μάλιστα ξεπέρασε και το σκόπελο του ΦΠΑ, που ανέκυψε με τους αγρότες, που καλούνται να κάνουν φορολογική δήλωση.

«Η κλωστοϋφαντουργία ήταν πάντα η βιομηχανία των αναπτυσσόμενων χωρών, γιατί μεγάλο ποσοστό του κόστους των κλωστοϋφαντουργικών είναι το εργατικό, η μισθοδοσία. Για το λόγο αυτό εκεί που είναι χαμηλότερο το εργατικό κόστος, εκεί κατευθύνεται και η κλωστοϋφαντουργία. Κάποτε όταν η Ελλάδα ήταν μία αναπτυσσόμενη χώρα, αποτέλεσε πραγματικά ελκυστική λύση για όλη την Ευρώπη. Ειδικά σε εμάς, στη Βόρειο Ελλάδα, υπήρχαν πάρα πολλές μονάδες οι οποίες ασχολούνταν με την κατασκευή ενδυμάτων για διάφορες εταιρίες του εξωτερικού. Όμως δυστυχώς αυτό πλέον έχει χαθεί. Στην αρχή το ενδιαφέρον μετακινήθηκε στην Τουρκία, αλλά πλέον και η Τουρκία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο ανταγωνισμό από χώρες με ακόμα πιο φθηνά εργατικά ημερομίσθια».

ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ

Η συζήτηση αποκαλύπτει πολλά στοιχεία των νέων αγορών βάμβακος, του αγροτικού χρυσού της Θράκης, ενός προϊόντος που παίζει στο χρηματιστήριο. «Η Ελλάδα είχε δύο προνομιακές αγορές, στις οποίες και λόγω απόστασης μπορούμε να πουλάμε σε καλύτερες τιμές. Την Τουρκία και την Αίγυπτο. Δυστυχώς φέτος η Αίγυπτος έβαλε περιοριστικά μέτρα για να μπορέσει να ενισχυθεί το αιγυπτιακό βαμβάκι, και στην ουσία, απαγόρευσε ή περιόρισε τις εισαγωγές βαμβακιού. Η Τουρκία παίρνει σταθερά ένα ποσοστό των αναγκών της σε βαμβάκι από την Ελλάδα και εξακολουθεί να είναι μία μόνιμη αγορά. Όμως οι αγορές που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια, και στις οποίες κάθε χρόνο στέλνουμε και περισσότερο βαμβάκι, είναι αυτές της Άπω Ανατολής»

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, που είναι ο πιο δυναμικός παίκτης στην αγορά βάμβακος, με εμβέλεια στη Ροδόπη και τον Έβρο, μας ενημερώνουν και με γραφήματα για την εξαγωγική τους δραστηριότητα, η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Βλέπει κανείς εκεί τη διασπορά των νέων αγορών. Ήδη η πρώτη ποσότητα του βαμβακιού Έβρου και Ροδόπης, που συγκεντρώθηκε, πουλήθηκε στην Ινδονησία. Οι συναλλαγές γίνονται με μεγάλους οίκους που διαμεσολαβούν παρέχοντας τα απαραίτητα εχέγγυα.

Η ΚΙΝΑ ΦΕΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

«Εμείς σαν εκκοκκιστήριο αποκλειστικά σχεδόν πια στέλνουμε στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και την Ιαπωνία. Μάλιστα με κάποιες Ιαπωνικές εταιρίες έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις. Και στην Κίνα στέλναμε μεγάλες ποσότητες, δυστυχώς φέτος και η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές με αποτέλεσμα να πρέπει να διοχετευθεί ο όγκος του βαμβακιού σε άλλες χώρες».

Οι αγρότες παραγωγοί επιδιώκουν την άμεση επαφή με τον ίδιο τον κ. Κουρούδη. Ποιο είναι το χαρακτηριστικότερο αίτημα που σας θέτουν, τον ρωτάμε. Εκείνος αποκρίνεται: «Σαφέστατα έχει να κάνει με την τιμή και με το πώς θα γίνει η πληρωμή, αλλά το χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι ικανοποιούνται αν πάρουν κάτι περισσότερο από το γείτονα. Προσπαθούμε να είμαστε περισσότερο δίκαιοι και να μη κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους πελάτες, που παλιότερα ενδεχομένως να κάναμε και εμείς. Εδώ και αρκετά χρόνια αυτό το έχουμε καταργήσει, και αν μπορούμε κι έχουμε τη δυνατότητα επιβραβεύουμε αυτούς που έχουν μία μακροχρόνια σχέση και συνεργασία μαζί μας, γιατί αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη τους και μας βοηθάει να πατήσουμε γερά και να ξέρουμε με ποιους ανθρώπους έχουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα και να δούμε από κοινού τα βήματά  μας».

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ

Όσον αφορά το ΦΠΑ, για το οποίο γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση και λέγεται ότι αποτελεί σημείο τριβής των εκκοκκιστών με τους παραγωγούς, ο κ. Κουρούδης έχει την απάντηση «Σαφέστατα μπαίνει στις διαπραγματεύσεις, όμως εμείς το ξεπερνάμε στις φετινές διαπραγματεύσεις και το ζήτημα της καταβολής του ΦΠΑ, αφού είναι η πρώτη χρονιά στην οποία οι αγρότες έχουν «ανοίξει» λογιστικά βιβλία και θα πρέπει (σύμφωνα με την νομοθεσία) να εισπράττουν και να αποδίδουν ΦΠΑ.

Από την πλευρά μας είμαστε το μοναδικό εκκοκκιστήριο στην Ελλάδα που πληρώνουμε το σύνολο του ΦΠΑ που αναλογεί στο τιμολόγιο στους αγρότες και μάλιστα την ίδια μέρα της παράδοσης, παρόλο που σε μας η επιστροφή από το κράτος θα γίνει μετά από πολλούς μήνες».

Εκεί φαίνεται όμως η δυναμική της επιχείρησης, η δυνατότητα διείσδυσης σε αγορές και η φερεγγυότητα των συνεργασιών της.

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=94761

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top