0

Ένα εντυπωσιακό αλλά και σπάνιο θέαμα θα έχουν την ευκαιρία να δουν νωρίς το πρωί της Τετάρτης οι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά καθώς θα πραγματοποιηθεί ολική έκλειψη σελήνης τη στιγμή ακριβώς που θα ανατέλει ο ήλιος.

Πρόκειται για ένα από τα ποιο σπάνια είδη σεληνιακής έκλειψης. Το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα αισθητό στην Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενώ θα είναι σύντομο και η διάρκεια του θα είναι από 2 – 8 λεπτά. Το φαινόμενο που θα έχει την τύχη να παρατηρήσει και να μελετήσει η επιστημονική κοινότητα ονομάζεται selenelion ή αλλιώς οριζόντια έκλειψη. Κατά τη διάρκεια της οριζόντιας έκλειψης, οι κάτοικοι της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν για πολύ λίγα λεπτά την συνύπαρξη του ήλιου και της σελήνης. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ο ήλιος και το φεγγάρι είναι ορατά κατά την διάρκεια της ημέρας και σε άλλες περιόδους του έτους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης έχουμε την ευκαιρία να δούμε τόσο τον ήλιο όσο και το φεγγάρι ταυτόχρονα, φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα σπάνιο.

Επειδή αυτή η έκλειψη θα συμβεί δύο ημέρες μετά το σεληνιακό περίγειο, το οποίο είναι το σημείο, όταν το φεγγάρι είναι πιο κοντά στη Γη, η NASA λέει ότι το φεγγάρι θα εμφανιστεί 5,3% μεγαλύτερο από ότι το προηγούμενο «ματωμένο φεγγάρι», στις 15 Απριλίου.


http://www.dete.gr/articles/235815


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top