0

Πακέτο έξι μέτρων –μεταξύ άλλων και την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης- προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεση του Fiscal Monitor που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 7 Οκτωβρίου με θέμα «Επιστροφή στη δουλειά- Πώς μπορεί να βοηθήσει η δημοσιονομική πολιτική» για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού προβλήματος σε όλο τον κόσμο και προπαντώς στις δυτικές οικονομίες.

Βασικοί στόχοι των μέτρων είναι:

Η  αύξηση της συμμετοχής των ηλικιωμένων στην απασχόληση. Για αυτό προκρίνεται ως θετικός ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης (υποχρεωτικής και προαιρετικής) και της τεκμαρτής φορολόγησης, ενώ κατακρίνεται η πρόωρη συνταξιοδότηση και η  μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σαν αντιστάθμισμα από την απώλεια των εσόδων των ταμείων προκρίνεται ως θετικός ο ρόλος της αύξησης του ΦΠΑ, των περιουσιακών και περιβαλλοντολογικών φόρων και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Πιο αναλυτικά  το ΔΝΤ προτείνει:

«Προσβασιμότητα στη σύνταξη»

Το ΔΝΤ σημειώνει πως «τα δημόσια συνταξιοδοτικά σχήματα δεν είναι οι μόνες πηγές εισοδήματος από σύνταξη: τα υποχρεωτικά και προαιρετικά σχήματα ιδιωτικής ασφάλισης αυξάνουν τα δικαιώματα από τα δημόσια συνταξιοδοτικά σχήματα και επηρεάζουν εξίσου τις αποφάσεις για να βγει κάποιος στη σύνταξη.

Όσα μεγαλύτερο είναι το μερίδιο των ωφελειών από τη σύνταξη που δίνουν τα δημόσια ταμεία στο συνολικό εισόδημα των ηλικιωμένων, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιρροή της δημόσιας συνταξιοδοτικής πολιτικής πάνω στη συμμετοχή στην απασχόληση. Την ίδια στιγμή, σε χώρες όπου τα σχήματα της ιδιωτικής ασφάλισης παίζουν σημαντικό ρόλο, η ρύθμιση και η φορολογία αυτών των σχημάτων μπορεί επίσης να παίξει ένα ρόλο στην προώθηση της συμμετοχής των ηλικιωμένων στο εργατικό δυναμικό».

«Νόμιμη δυνατότητα συνταξιοδότησης»

Το ΔΝΤ κατακρίνει εμμέσως πλην σαφώς την πρόωρη συνταξιοδότηση. Συγκεκριμένα, το Fiscal Monitor αναφέρει πως «τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα τυπικά περιλαμβάνουν μακρόσυρτες διατάξεις που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση στη βάση του αριθμού των χρόνων που έχει δουλέψει κανείς και όχι την ηλικία του. Επιπλέον, επιδόματα αναπηρίας είναι ίσα ή και μεγαλύτερα από τις συντάξεις γήρατος που μειώθηκαν από τα πρόστιμα στις πρόωρες συντάξεις. Στην πράξη, πολύς κόσμος συνταξιοδοτείται όσο πιο σύντομα επιτρέπει το σύστημα»

«Τεκμαρτοί φορολογικοί συντελεστές»

«Ο τεκμαρτός φόρος στη συνεχιζόμενη απασχόληση επίσης επηρεάζει την απόφαση κάποιου να παραμείνει ή να φύγει από την αγορά εργασίας.

Μία αναλογιστικά πρώιμη ή ύστερη συνταξιοδότηση δεν θα μπορούσε να φέρει ένα τεκμαρτό φόρο. Στην πράξη, τα περισσότερα δημόσια συνταξιοδοτικά σχήματα εισάγουν θετικούς τεκμαρτούς φορολογικούς συντελεστές: Παρακρατήσεις στην πρόωρη συνταξιοδότηση και προσαυξήσεις στις ύστερες συντάξεις βρίσκονται συνήθως κάτω από αναλογιστικά ουδέτερα επίπεδα», σημειώνει το ΔΝΤ.

«Στροφή στους έμμεσους φόρους»

Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί ως παράδειγμα «την αύξηση του ΦΠΑ ως αντιστάθμισμα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». Το μέτρο αυτό χρησιμοποιήθηκε με ορισμένη επιτυχία στη Δανία (1987), στη Γερμανία (2007) και στην Ουγγαρία (2009-10).

«Άλλα δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα».

Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η επιβολή «περιουσιακών» και «περιβαντολογικών» φόρων για να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στην Ιρλανδία, μάλιστα, επιβλήθηκε «προσωρινή εισφορά πάνω στα ταμεία ιδιωτικής ασφάλισης»! Στην Εσθονία, οι περικοπές στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές αντισταθμίστηκαν από την « αύξηση του φόρου στον καπνό και στο αλκοόλ» και στα «τέλη ρύπανσης» (πχ Κροατία) και στα «τέλη πλοήγησης»

«Διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη «μεγέθυνση της επίσημης απασχόλησης» (σ.σ. μέσω της πάταξη της εισφοροδιαφυγής)

http://www.capital.gr/News.asp?id=2128156

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top