0

Το ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού. Το ποσό αφορά στην πληρωμή των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για τα προσβληθέντα ζώα που θανατώθηκαν και για την πληρωμή της διατροφής αυτών που παρέμειναν ή και παραμένουν σε υποχρεωτικό εγκλεισμό στις εκτροφές, που ενέπιπταν στις ζώνες προστασίας, καθώς και στην άμεση ενίσχυση με Κτηνιάτρους των υπηρεσιών και τη χρηματοδότηση των δαπανών για τις θανατώσεις των ζώων.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως απόρροια της επικοινωνίας και της επιστολής του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Έβρου, που εστάλη στον κ. Καρασμάνη στις 30/09/2014. Ο κ. Πέτροβιτς δήλωσε στον κ. Καρασμάνη ότι η έγκριση του ποσού των 6,5 εκατ. ευρώ, είναι μεν ένα θετικό βήμα, που όμως γίνεται με καθυστέρηση, καθώς οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του Έβρου έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες, ενώ όλοι στον Έβρο αναμένουν συνέχιση των ενεργειών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την τάχιστη στήριξη του δοκιμαζόμενου αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πέτροβιτς και στη ανάγκη για την άμεση λειτουργία του Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων που βρίσκεται στη Ν. Ορεστιάδα, η λειτουργία του οποίου θα συμβάλλει στην πρόληψη και θωράκιση όχι μόνο του Έβρου και της Π.Α.Μ.Θ. έναντι των ζωονόσων, αλλά και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων, φορέων του Έβρου και υπουργών αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

1.  Ενίσχυση του προσωπικού των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών από πιστώσεις του «ΕΣΠΑ», όπου η δαπάνη είναι επιλέξιμη και η διαδικασία ταχύτατη και πολύ συγκεκριμένη.

2.  Για την ενίσχυση του εγκλεισμού  των ζώων έχει  ήδη καταβληθεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών του Υπουργείου, το ποσό για τα πρώτα 30.000 ζώα. Θα υπάρξει επανέλεγχος για το ενδεχόμενο απλήρωτων κτηνοτρόφων από την πρώτη αποστολή και εφόσον διαπιστωθούν τέτοιες περιπτώσεις και γίνει άμεσα η πληρωμή τους.

3.  Όλες οι πληρωμές για τα θανατωθέντα ζώα θα έχουν ξεκινήσει μέχρι της 17/10/2014.

4.  Στις πληρωμές θα περιλαμβάνονται και οι υποχρεώσεις για τις εργασίες θανάτωσης, καθαρισμού και απολύμανσης.

5.  Η διακίνηση χορτονομών που παραμένουν  αποθηκευμένες λόγω των μέτρων θα γίνει με τις εξής προϋποθέσεις:

-Απαγορεύεται η άνευ όρων διακίνηση

-Απαγορεύεται ρητά η διακίνηση χορτονομών προς τα αιγοπρόβατα άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων  της χώρας

-Θα επιτραπεί η διακίνηση μηδικής σε βοοειδή  με την εξής διαδικασία:

α. Θα τροποποιηθεί η απόφαση περιορισμού που υπάρχει για την Π.Ε  Έβρου.

β. Θα προηγείται έγκριση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Έβρου και έκδοση συνοδευτικών εγγράφων σχετικά με  την προέλευση, τον αριθμό των δεμάτων, τον παραλήπτη  και την διαδρομή.

γ. Θα βεβαιώνεται η παράδοση των  χορτονομών στον παραλήπτη.

δ. Ο έλεγχος για τα παραπάνω θα ασκείται από τις αστυνομικές αρχές.

6. Κατά τις ίδιες ημερομηνίες θα μεταβεί στον Έβρο αντιπροσωπεία του Υπ.Α.Α. & Τροφίμων με επικεφαλής τον κ. Κουκουλόπουλο.

7. Για τον καταρροϊκό πυρετό, διαπιστώθηκε ότι έχει πλήξει όλες τις Βαλκανικές χώρες, φυσικά και την Ελλάδα, με σφοδρή ένταση. Η νοσηρότητα και θνησιμότητα ποικίλει και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον θάνατο των ζώων και την απώλεια εισοδήματος είναι πολύ μεγάλες.

8. Το θέμα του εμβολιασμού των ζώων, είναι ένα ζήτημα που δεν είναι στην άμεση προτεραιότητα της πολιτείας, καθώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε ξεκάθαρο πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο. Στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσει από τον Μάρτιο 2015 και σε κοινή δράση με όλες τις Βαλκανικές Χώρες.

9. Συμφωνήθηκε για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων ότι θα πληρωθούν κανονικά τα εντομοαπωθητικά, ενώ για την πληρωμή των νεκρών και θανατωθέντων ζώων  θα ακολουθήσει εγκύκλιος του Υπ.Α.Α.Τ  έως τις 10/10/2014.

http://www.methorios.gr/online/?p=8970

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top