0

Στάση αναμονής κρατούν μέχρι στιγμής τα περισσότερα νοικοκυριά στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τη μείωση του Eιδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, μόλις μία μέρα πριν ξεκινήσει η διάθεσή του. Μηδενικές είναι οι παραγγελίες στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, καθώς η θέρμανση παραμένει και φέτος είδος... πολυτελείας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας και ο «φουσκωμένος» ΕΝΦΙΑ ήταν δυο επιπλέον αιτίες που φρέναραν τις παραγγελίες των νοικοκυριών, ενώ η μειωμένη αγοραστική δύναμη αναμένεται να αποδειχτεί και φέτος αξεπέραστο εμπόδιο, παρά τη χαμηλή τιμή διάθεσης του πετρελαίου, σύμφωνα με τους περισσότερους παράγοντες της αγοράς. Ενδεικτικό είναι ότι 8 στα 10 διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη δε θα βάλουν και φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, όπως εκτιμά ο ταμίας του Σωματείου Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης Μακεδονίας - Θράκης «Φίλιππος» Νίκος Γιαβρίδης. Αρκετές οικογένειες έχουν στραφεί σε άλλες μορφές ενέργειας, όπως φυσικό αέριο, πέλετ, αντλίες θερμότητας και air condition. Την ίδια ώρα, δωρεάν καυσόξυλα αλλά και... λιγνίτη επιστρατεύουν αρκετοί νομοί της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να βοηθήσουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εν όψει του χειμώνα.

50% πτώση στη Θεσσαλονίκη

«Φούρια δεν υπάρχει. Οι παραγγελίες είναι λίγες και σε μικρές ποσότητες. Ο κόσμος περιμένει να δει πού θα διαμορφωθεί η τελική τιμή του πετρελαίου και ανάλογα θα πράξει», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Σπύρος Μελίδης, προβλέποντας ότι η πτώση της κατανάλωσης στην πόλη θα αγγίξει το 50% σε σχέση με πέρσι. «Αν και θα ξεκινήσουμε από την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου να προμηθεύουμε τα πρατήρια, τα πρώτα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι παραγγελίες είναι μηδενικές. Και αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, σε ένα δυο χρόνια θα μείνουν τα μισά βυτία και πρατήρια στη Μακεδονία», παρατηρεί ο Νίκος Γιαβρίδης. Από τότε που εφαρμόστηκε, εξάλλου, η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε το 2012 κατά 70% και κατά 65% το 2013 στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το Σωματείο Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων «Φίλιππος». Ούτε όμως και το επίδομα θέρμανσης πρόκειται να αλλάξει το κλίμα στην αγορά πετρελαίου, λέει ο Νίκος Γιαβρίδης. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια ''καθαρή'' και ακόμη πιο μειωμένη τιμή για όλους χωρίς εξαιρέσεις, που θα αγγίζει τα 50 με 60 λεπτά. Μόνον έτσι θα τονωθεί η κίνηση», συμπληρώνει ο ίδιος.

Παρελθόν... τα τεφτέρια

Μια μεσαία οικογένεια στην Καστοριά χρειάζεται κατά μέσο όρο τρεις τόνους πετρελαίου θέρμανσης και περίπου 3.500 ευρώ (!) για να βγάλει το χειμώνα. «Τα πράγματα είναι δύσκολα στο νομό και το ποσό αυτό είναι απαγορευτικό. Ακόμη δεν έχουμε καμία παραγγελία. Τέτοιες εποχές, τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε σελίδες ολόκληρες στα τεφτέρια με παραγγελίες. Ο κόσμος είναι κουμπωμένος και πολλοί θα κόψουν ξύλα από τα γύρω βουνά», σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Καστοριάς, Λάζαρος Ζήσης. Το 2013 η πτώση στην κατανάλωση πετρελαίου στην ακριτική πόλη άγγιξε το 50%. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και στο νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Βενζινοπωλών Πιερίας, Σταύρο Ανανιάδη. «Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι ούτε ασπιρίνη μπρος στο πρόβλημα. Ημασταν τυχεροί που δεν έκανε βαρύ χειμώνα τα προηγούμενα δύο χρόνια», σημειώνει ο κ. Ανανιάδης. Καλύτερη είναι η εικόνα στην Πέλλα, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο βενζινοπωλών της περιοχής, Αναστάσιο Αρβανιτόπουλο, η φετινή καλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης κατά 17% - 25%.

Σέρρες - Ημαθία

Επτά στους δέκα στις Σέρρες ζεσταίνονται με άλλη μορφή εκτός πετρελαίου, ενώ η μείωση του πελατολογίου μειώθηκε έφτασε το 60% από το 2008 μέχρι σήμερα, που οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ακολούθησαν ανοδική πορεία, λέει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού, Γιώργος Κοτζάογλου. Αλλά και στην Ημαθία αρκετοί έχουν ήδη προετοιμαστεί για το χειμώνα αγοράζοντας καυσόξυλα και πέλετ. «Δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη. Η πλειοψηφία δε χρησιμοποιεί πλέον καυστήρες πετρελαίου. Ακόμη και 50 λεπτά/λίτρο να το διαθέσεις, ο κόσμος δεν έχει λεφτά να το αγοράσει», λέει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών της περιοχής, Στάθης Αθανασιάδης. Συνολικά, οχτώ στα δέκα περίπου σπίτια στην Ημαθία, σύμφωνα με τον πρόεδρο, θερμάνθηκαν με άλλες μορφές ενέργειας, ενώ η μείωση της κατανάλωσης το 2013 στο νομό ξεπέρασε το 80%.

Νάουσα και Νευροκόπι

Στην ολοένα και μεγαλύτερη αδυναμία των καταναλωτών να αγοράσουν πετρέλαιο απαντούν με προσφορές καυσόξυλων πολλοί δήμοι της Βόρειας Ελλάδας. Στο δήμο Νάουσας διατέθηκαν ήδη περισσότεροι από 2.600 τόνοι ξύλων σε 520 οικογένειες που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες. Αντίστοιχα, αιτήσεις κατοίκων για καυσόξυλα θα δέχεται ο δήμος Πολυγύρου μέχρι και την προσεχή Τετάρτη. Με μειωμένη τιμή κατά 50% θα προμηθευτούν φέτος τα καυσόξυλα για τις ατομικές τους ανάγκες οι δημότες του δήμου Κ. Νευροκοπίου.

http://www.serraikanea.gr/oikonomia/item/13848-7-stous-10-serraious-den-zestainontai-me-petrelaio-protimoyn-enallaktikes-morfes-thermansis.html

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top