0

Στην αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη θα απονεμηθεί φέτος το Μακεδονικό Βραβείο, για τη μέχρι σήμερα προσφορά της στον χώρο της αρχαιολογίας, με αποκορύφωμα τις ανασκαφές στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

Η τελετή απονομής θα γίνει στις 28 Οκτωβρίου στις 7 μμ στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Το ιδρυτικό κεφάλαιο του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου το οποίο ανέρχεται στις 170.000€ σήμερα ξεπερνά τις 270.000€, αποτελεί προσφορά του Ιατρού & Συγγραφέα, κυρίου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ. Σκοπός του Ιδρύματος, το οποίο έχει ως έδρα τη Δράμα, είναι η επιλογή και βράβευση ενός Έλληνα πολίτη, που γεννήθηκε και διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και έχει διακριθεί για τις εξαιρετικές του επιδόσεις στις Θετικές Επιστήμες (Μαθηματικά, Χημεία, Βιολογία, Ιατρική, Φυσική), στη Λογοτεχνία (πεζογραφία, ποίηση) ή στις Καλές Τέχνες (μουσική, ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, θέατρο). Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος Δράμας.

Η απονομή περιλαμβάνει σχετικό Αναμνηστικό Δίπλωμα και συμβολικό χρηματικό ποσό, προερχόμενο από τους τόκους του κεφαλαίου. Η παρουσία του Ιδρύματος αποτελεί εξαιρετική τιμή για την πόλη, το Νομό Δράμας και την Ελλάδα γενικότερα.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, συστάθηκε με το Π.Δ. 250/2-2-2002 τ.Β΄ και υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής  Παιδείας  και Πολιτισμού.

Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ Ι.Μ.Β. κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στον Ξηροπόταμο Δράμας στις 15 Σεπτεμβρίου του 1937. Ο πατέρας του ήταν Ξηροποταμίτης και η μητέρα του Κρυονερίτισσα, από τις Σαράντα Εκκλησίες της Ανατολικής Θράκης. Φτωχοί αγρότες οι γονείς του, όπως οι περισσότεροι χωρικοί την εποχή εκείνη, δύσκολα τα έβγαζαν πέρα με τις ανάγκες της πολυμελούς οικογένειάς τους όπως η διατροφή, η ένδυση, η υπόδηση. Έτσι ο μικρός Ευάγγελος, όπως και όλα τα παιδιά της εποχής, βοηθούσε τους γονείς του στις γεωργικές και οικιακές εργασίες, από τη σχολική μόλις ηλικία.

Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο Δημοτικό Σχολείο Ξηροποτάμου σε ηλικία οκτώ ετών. Λόγω της βουλγαρικής κατοχής της Ανατολικής Μακεδονίας, τα σχολεία δεν λειτουργούσαν για την ελληνική παιδεία επειδή οι Βούλγαροι είχαν εκδιώξει τους Έλληνες δασκάλους και είχαν τοποθετήσει δικούς τους που δίδασκαν το κυριλλικό αλφάβητο, τη βουλγαρική γλώσσα και τη δική τους Ιστορία. Το σχολείο του χωριού λειτούργησε πάλι ως ελληνικό, το Φθινόπωρο του 1945. Τότε έγραψαν οι γονείς του τον Ευάγγελο στην Α΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου, σε ηλικία οκτώ ετών. Τελείωσε το Δημοτικό το 1951 και το Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας το 1957.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ υπηρέτησε δύο χρόνια την πατρίδα ως «οπλίτης - ιατρός» και μετά το απολυτήριο άρχισε αμέσως να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα. Τα πρώτα τρία χρόνια εργάσθηκε ως υπάλληλος του Υγειονομικού Συνεταιρισμού Χωριστής ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας. Το Φεβρουάριο του 1969 εγκαταστάθηκε στο ιδιόκτητο ιατρείο του στη Δράμα, στο λεγόμενο Μέγαρο Παρασκευαϊδη. Συνολικά άσκησε το επάγγελμα του γιατρού επί 28 χρόνια και συνταξιοδοτήθηκε για λόγους υγείας. Από τότε άρχισε να γράφει. Έχει γράψει γλωσσικές μελέτες, διηγήματα, μυθιστορήματα, πολιτικά άρθρα, χρονογραφήματα, δοκίμια, ευθυμογραφήματα, σατιρικά κείμενα, κριτικές. Έχει δώσει στον έντυπο τύπο, περισσότερα από 500 κείμενα προς δημοσίευση.

Ο Ευάγγελος Μαρινόπουλος παντρεύτηκε το 1960 και έχει δύο παιδιά και τρία εγγόνια. Οι μεγάλες αγάπες του είναι η Ελλάδα και η Γνώση.

http://dramania.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=19299

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top