0

Προσωρινά, και με μία μεσοβέζικη λύση, κρίθηκε η τύχη των 102 αστυνομικών που υπηρετούν στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Κομοτηνής και είχαν μάθει εν μία νυκτί ότι πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις, ενώ ορισμένοι είχαν αποσπαστεί στο Κέντρο μερικές μέρες πριν την εξαγγελία του υπουργού Δημόσιας Τάξης περί επαναλειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων. Ο «Χ» πρώτος είχε αναδείξει τις…παράπλευρες απώλειες μίας κατά άλλα θετικής είδησης. Συνολικά 102 αστυνομικοί υπηρετούν στο κέντρο κράτησης. Οι 50 από αυτούς είναι ντόπιοι και επέστρεψαν μόλις πριν από δύο χρόνια στην Κομοτηνή, όταν άνοιξε το κέντρο κράτησης και κρίθηκε απαραίτητη η απόσπασή τους στην πόλη μας, καθώς η τοπική δύναμη αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης δεν επαρκούσε για την επάνδρωση, με ικανό προσωπικό, του κέντρου. Μέχρι τότε υπηρετούσαν κυρίως στις περιοχές της Αθήνας και ελάχιστοι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Την περασμένη Τετάρτη είχαν παρουσιαστεί στο κέντρο κράτησης άλλοι 28 αστυνομικοί, οι μισοί από τους οποίους είναι ντόπιοι. Οι 28 αυτοί αστυνομικοί είχαν μάθει για την απόσπασή τους την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου. Είχαν ξενοικιάσει σπίτια, εγκαταστάθηκαν στο νέο τόπο υπηρεσίας τους, ενώ παρουσιάστηκαν στην υπηρεσία τους, στο κέντρο κράτησης μεταναστών για να πιάσουν δουλειά. Ο παραλογισμός της υπόθεσης είναι ότι τους ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα ότι θα επιστρέψουν πίσω στις υπηρεσίες από όπου αποσπάστηκαν.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Ακολούθησαν καταγγελίες τις οποίες φιλοξένησε ο «Χ» αλλά και επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Δημοσίας Τάξης για την μη ακύρωση των αποσπάσεων των αστυνομικών που υπηρετούν στο Κέντρο Φύλαξης Αλλοδαπών Κομοτηνής από τις οικογένειές τους.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής: Αξιότιμε υπουργέ, μη θέλοντας να απαξιώσουμε στο ελάχιστο την πρωτοβουλία επαναλειτουργίας της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, θα θέλαμε να ακούσετε και να αφουγκραστείτε και τις δικές μας ανάγκες, καθότι ανήκουμε και εμείς στη λεγόμενη «τοπική κοινωνία», αποτελώντας μάλιστα ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της. Δεν είδαμε όμως να λαμβάνετε υπόψη καθόλου τα «παιδιά» σας. Αναλάβατε το υπουργείο αυτό και άρα θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνετε στις αποφάσεις σας και τα όργανα εκτέλεσής των. Εμείς ως οι γυναίκες τους, οι μάνες τους και οι πατεράδες τους, έχουμε να σας πούμε πως, μετά από χρόνια, είδαμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα να έρχονται κοντά μας. Να μένουν μαζί μας, να μας στηρίζουν. Κάθε τέλος της τρίμηνης απόσπασης, οι καρδιές μας χτυπούσαν δυνατά, το άγχος και ο πανικός μας κυρίευαν, μέχρι να πάρουμε την ανανέωση και τότε όλα απαλύνονταν ξανά. Έτσι απαλύνθηκαν και την περασμένη Δευτέρα, που λάβαμε την ανανέωση των αποσπάσεων και πήραμε την πολυπόθητη ανάσα. Που να ξέραμε πως την αμέσως επόμενη μέρα, θα μας κοβόταν μια και καλή το γέλιο; Και ρωτώ: Εμάς δεν μας σκεφτήκατε. Τα εκτελεστικά σας όργανα, ούτε αυτά; Αυτά για των οποίων τα συμφέροντα παλεύετε σαν υπουργείο; Δεν είμαστε πλαστικά παιχνίδια κύριε Κικίλια. Έχουμε καρδιά, ψυχή, τόσα χρόνια παλεύαμε να επιβιώσουμε στην Αθήνα και πάνω που γυρίσαμε στους τόπους μας, μας ξεριζώνετε πάλι. Και μάλιστα με τέτοιο βίαιο και απάνθρωπο τρόπο. Πώς θα αποχωριστούμε τώρα εμείς τους άντρες μας και τα παιδιά μας; Μη φερθείτε άκαρδα, ακόμη και αυτή την τελευταία στιγμή. Δώστε μας τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να ζούμε, να ονειρευόμαστε, να παλεύουμε.

Δώστε μας το χρονικό περιθώριο τουλάχιστον έως τη λήξη των αποσπάσεων στις 31/12/14. Επιπλέον, βρείτε μία συμφέρουσα λύση για τους αστυνομικούς του τόπου μας, που με τόσο μόχθο και μεράκι, υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία και χαρίζουν προστασία σε αυτό τον τόπο. Τοποθετήστε τους σε κάποιο άλλο πόστο εδώ στη Ροδόπη, που πάσχει από υποστελέχωση και οι ανάγκες του τόπου είναι πολύ μεγάλες.

Δημιουργείστε μια υπηρεσία δίωξης της λαθρομετανάστευσης στη Ροδόπη, αντίστοιχη με αυτή του Έβρου. Μεταθέστε τους σε κοντινά Κέντρα Φύλαξης Λαθρομεταναστών (Έβρου, Δράμας κτλ). Ιδρύστε την Υπηρεσία Μεταγωγών, που από καιρό έχει πάρει το πράσινο φως για το νομό Ροδόπης. Μεταφέρετε το Κέντρο Φύλαξης σε κάποιο άλλο μέρος, από τα πολλά που προσφέρονται στο νομό μας (πχ παλιά στρατόπεδα).

Κύριε Κικίλια, σας εκλιπαρούμε και ταυτόχρονα απαιτούμε από εσάς τη δέουσα προσοχή για το φλέγον ζήτημα των δικών μας αστυνομικών. Μην τους πετάξετε μακριά μας. Τους χρειαζόμαστε και προσωπικά, αλλά και κοινωνικά. Μη χωρίσετε οικογένειες. Μην πετάξετε τόσα όνειρα και ελπίδες. Μην μας απαξιώσετε. Ολοκληρώστε την καλοπροαίρετη ενέργειά σας με τον καλύτερο τρόπο, σκεπτόμενος πάνω από όλα το συμφέρον του σώματός σας.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων. Οι οικογένειες των αποσπασμένων (ακόμη) αστυνομικών στο Κέντρο Φύλαξης Αλλοδαπών Κομοτηνής».

ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Η τελευταία  εξέλιξη που αφορά στους 102 αστυνομικούς αναφέρει ότι κανένας τους δε θα παραμείνει στη Ροδόπη, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Αντίθετα όλοι τους θα αποσπαστούν σε τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα της Ορεστιάδας, της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης και της Δράμας. Η απόφαση αυτή αναδεικνύει ότι δεν εισακούστηκε ούτε το αίτημα για λειτουργία της Υπηρεσίας Μεταγωγών και Δικαστηρίων Ροδόπης, η οποία έχει νομική υπόσταση, αλλά δεν έχει λειτουργήσει και θα μπορούσε να στελεχωθεί ακόμη και με 50 αστυνομικούς. Μία υπηρεσία καθόλα απαραίτητη σε ένα νομό όπου λειτουργεί έδρα Εφετείου και Δικαστικές Φυλακές. Να σημειωθεί ότι ακόμα και αυτές αποσπάσεις των 102 αστυνομικών είναι προσωρινή λύση, αφού η παραμονή τους στις τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Βόρειας Ελλάδα αναφέρεται στο διάστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014. Πάντως το Κέντρο Μεταναστών Κομοτηνής, όπου σήμερα φιλοξενούνται 450 αλλοδαποί, αδειάζει εντός του Οκτωβρίου, καθώς η απόφαση του υπουργού είναι άμεσα εκτελεστέα. Τη στιγμή που θα φύγει ο τελευταίος αλλοδαπός παίρνουν φύλλο απώλειας και οι 102 αστυνομικοί.

ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Την ίδια ώρα που τρέχουν οι εξελίξεις σχετικά με το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, διατυπώνεται αίτημα για ανοιχτή σχολή αστυφυλάκων και στην Ξάνθη. Το αίτημα διατυπώνει ο Αναστάσιος Δημοσχάκης επίτιμος αρχηγός ΕΛ.ΑΣ. με επιστολή του στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, επ' ευκαιρίας της απόφασης επαναλειτουργίας της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής.

«Κύριε υπουργέ, διερμηνεύοντας τις σκέψεις, την ανησυχία & τα αισθήματα γενικά των Θρακιωτών, σου εκφράζω από καρδιάς τις θερμές ευχαριστίες για την ουσιαστική, δικαία και απόλυτα εύστοχη απόφασή σου για την απόδοση της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής στην Ελληνική Αστυνομία, ελεύθερη βαρών και μόνο για λόγους εκπαιδευτικούς. Εμείς οι Θρακιώτες, είμαστε φιλότιμοι και δεν ξεχνούμε το καλό!

Βεβαίως στο καλό, υπάρχει το καλύτερο & στο καλύτερο, το άριστο. Το άριστο για μας είναι: 1. Η αποκαταστατική απόφασή σας να επεκταθεί και για το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης και 2. Να σταθείτε τιμητικά και εθνικά έναντι των τριών Σχολών της Θράκης προκειμένου να τις αναδείξετε στους ομολόγους σας της Ε.Ε ώστε να μετεξελιχθούν στη συνέχεια και σε Μετεκπαιδευτικά Κέντρα των Οργανισμών ΕUROPOL και FRONTEX στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κύριε υπουργέ, είμαι έτοιμος να σου παράσχω κάθε εμπειρία και βοήθεια, πιστεύοντας ότι η παρούσα καινοτόμος πρόταση θα αγκαλιαστεί και από το νέο μας επίτροπο Δημ. Αβραμόπουλο γνωστό & ευαίσθητο παράγοντα σε ότι αφορά την πατρίδα του Ορφέα».

http://xronos.gr/detail.php?ID=94648


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top