0

Την πρώτη από μία σειρά δημοσίων συζητήσεων με στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας γύρω από ζητήματα  τοπικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος,  οικοαυτάρκειας και  οικοτεχνίας, που διοργανώνει η κίνηση «Φιλαδελφία» Κομοτηνής,  παρακολούθησαν το βράδυ της Πέμπτης στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι του ν. Ροδόπης αλλά και «ανήσυχοι» πολίτες.

Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Μανώλης Κιουτσούκης, πρόεδρος της Φιλαδελφίας, ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος και ο κ. Βάκης Τσιομπανίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας, ενώ έξω από το Πολυλειτουργικό Κέντρο λειτούργησε έκθεση τοπικών προϊόντων από παραγωγούς του τόπου.

Βάκης Τσιομπανίδης «Ως άλλος Copperfield η κυβέρνηση μπόρεσε να εξολοθρεύσει 11,5 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπων, γεγονός που αποτελεί είδηση για το βιβλίο Γκίνες»

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας κ. Βάκης Τσιομπανίδης αναφερόμενος στο θέμα της συζήτησης, την τοπική ανάπτυξη έκανε λόγο «για την μεγάλη μάχη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα της χώρας μας».  Όπως τόνισε «θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς ακριβώς θα υπάρξει η τοπική ανάπτυξη, ποιες λύσεις θα βρούμε και πώς θα συνεργαστούμε οι καταναλωτές με τους παραγωγούς».  Ο κ. Τσιομπανίδης υπογράμμισε πως ο αγροτοκτηνοτροφικός κλάδος «πνέει τα λοίσθια», κάνοντας ειδική μνεία στον κτηνοτροφικό κλάδο και στον «ανελέητο πόλεμο» όπως τον χαρακτήρισε που δέχεται από την κυβέρνηση. «Ως άλλος Copperfield» δήλωσε χαρακτηριστικά « η κυβέρνηση μπόρεσε να εξολοθρεύσει 11,5 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπων, γεγονός που αποτελεί είδηση για το βιβλίο Γκίνες. Με αυτόν τον τρόπο βάλλεται η διατροφική αυτάρκεια της χώρας και όταν βάλλεται η διατροφική αυτάρκεια της χώρας, έχουμε να κάνουμε σίγουρα με ένα καθεστώς που δεν εξυπηρετεί ελληνικά συμφέροντα αλλά μόνο αυτά των δανειστών μας». «Εμείς πρέπει από δω και πέρα να αγωνιστούμε» τόνισε κλείνοντας ο ίδιος « να ρθούμε σε συνεργασία με τους καταναλωτές, τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες και να δούμε τι λύσεις μπορούμε να βρούμε, απέναντι στο εχθρικό αυτό περιβάλλον που δημιουργεί η κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, τα περιθώρια λίπους έχουν τελειώσει».

Μανώλης Κιουτσούκης «Η τοπική κοινωνία να αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να οργανωθεί, ώστε να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και την παράδοση»

Ο πρόεδρος της «Φιλαδελφίας» κ. Μανώλης Κιουτσούκης αναφέρθηκε με τη σειρά του στην αξία των δημόσιων αυτών συζητήσεων που προωθεί η «Φιλαδελφία» υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική κοινωνία « να ξεκαθαρίσουμε και να διαπιστώσουμε πού βρισκόμαστε οικονομοτεχνικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά».

«Είναι πολύ σημαντικό η τοπική κοινωνία να αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να οργανωθεί, ώστε να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τη δυνατότητα που έχει να στηρίξει την παράδοσή του» ανέφερε  χαρακτηριστικά « έτσι ώστε με τα προϊόντα του τόπου μας να στηρίξουμε τις παραδοσιακές συνταγές και τους δημιουργούς της περιοχής μας να βρουν ένα πρώτο βήμα και να περάσουν μετά με μεγαλύτερη εξωστρέφεια προς τα έξω, ώστε να μεταφέρουν τη δύναμή τους και μετά να μοιραστούμε την επιτυχία όλοι μαζί».

«Δεν υπάρχει επισκέπτης ο οποίος να μην αναζητεί στην τοπική αγορά να πάρει τα χρώματα, τα αρώματα και τις γεύσεις του τόπου που επισκέπτεται»

«Δεν υπάρχει τουρισμός χωρίς τοπικά προϊόντα» επεσήμανε τέλος ο κ. Κιουτσούκης τονίζοντας πως «δεν υπάρχει επισκέπτης ο οποίος να μην αναζητεί στην τοπική αγορά να πάρει τα χρώματα, τα αρώματα και τις γεύσεις του τόπου που επισκέπτεται». Ο πρωτογενής τομέας έχει πλέον εκλείψει από την χώρα μας τόνισε εν συνεχεία φέροντας παραδείγματα ανθρώπων που, όπως δήλωσε, «ντρέπονται που είναι παραγωγοί και ντρέπονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους». «Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι, υπερήφανοι «οικοδεσπότες» όπως τους λέμε εμείς, να μην είναι σε θέση να παράξουν πραγματικό πλούτο και να δώσουν με τη δική τους οικονομική δύναμη, δύναμη σε όλη την τοπική οικονομία» υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι επόμενες δράσεις της «Φιλαδελφίας»

Η επόμενη δημόσια συζήτηση που διοργανώνει η «Φιλαδελφία» θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου, με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κιουτσούκης θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις, μία φορά τον μήνα, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με στόχο την πληρέστερη και συνεχή ενημέρωση των πολιτών της Ροδόπης αλλά και «την αξιοποίηση των ιδεών και των προτάσεων των συμπολιτών και των μελών μας».

http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=169006&categoryid=7


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top