0

Ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί νωρίτερα από τις 6 μ.μ. στην πλατεία του Ιάσμου, όπου περίμενε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στη Θράκη, να ευλογήσει και το δυτικό άκρο της Ροδόπης, τον Ίασμο!

Η μπάντα του Στρατού παιάνιζε και ο κόσμος ζητωκραύγαζε «Άξιος, Άξιος», ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έφερναν τα παιδιά τους για να ακουμπήσει το χέρι του στο κεφαλάκι τους!

Φτάνοντας στην πλατεία του Ιάσμου, οι κάτοικοι κράτησαν το εθιμικό που θέλει γλυκό του κουταλιού και ένα ηδύποτο παρασκευασμένο από κράνα, στον φιλοξενούμενο! Το κέρασμα ωστόσο δεν σταμάτησε στο γλυκό και το ποτό, αλλά του επεφύλασσαν και άλλη μια έκπληξη, με την τοπική χορωδία προεξάρχοντος του Παναγιώτη Σπορίκη να ψάλλει τη Φήμη του Πατριάρχη και τον Πολυχρονισμό του! Επίσης του τραγούδησαν, ως όφειλαν στην Ιστορία του τόπου τους και ένα Ιασμιώτικο τραγούδι: «Μάσε τα περιστέρια σου κυρά».

Στην προσφώνισή του ο Δήμαρχος Καδή Ισμέτ καλωσόρισε τον Πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας και υπογράμμισε ότι στο Δήμο Ιάσμου ζουν αρμονικά Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. «Ο Δήμος μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα από τα οποία αξιοποιώντας μπορεί να αλλάξει άρδην η εικόνα του Δήμου: Η λίμνη Βιστωνίδα, η Μεσαιωνική γέφυρα του Κομψάτου, η Μοναστική Πολιτεία του Παπικίου όρους. Μάλιστα κάλεσε τον Παναγιότατο να ευλογήσει όλους τους κατοίκους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, οι οποίοι από κοινού να εργάζονται εξυφαίνοντας μια νέα προοπτική για το μέλλον!

Από την πλευρά του ο Παναγιότατος, υπογράμμισε την αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων. «Ο Θεός είναι ΕΝΑΣ και είναι ο Νοητός Ήλιος της Δικαιοσύνης. Οφείλουμε σαν πραγματικοί Χριστιανοί να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα του διπλανού μας. Ο Θεός είναι Αγάπη και θέλει με την Ελευθερία που μας έδωσε να πάμε κοντά Του».

Σε όλες τις ομιλίες ο Παναγιότατος ανάφερε την Μοναστική Πολιτεία του Παπικίου όρους, «του Αγίου Όρους της Θράκης», όπως αποκάλεσε! Προφανώς και δίνει το μήνυμα, προς όλους όσους από τους Πολιτικούς και Αυτοδιοικητικούς τον συνόδευσαν, ότι ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ να ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ αυτός ο ΑΓΙΟΣ ΤΟΠΟΣ(σ.σ. πόσο πιο ξεκάθαρα να το πει…)

 Με την επίσκεψή του στον Δήμο Ιάσμου και την προσφώνηση του από τον εκεί Δήμαρχο Καδή Ισμέτ, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Ροδόπη και αναχώρησε για την Ξάνθη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Λίγο μετά τις 11 σήμερα το πρωΐ ο Παναγιότατος αφού παρακολούθησε την εκδήλωση προς τιμήν του στο Μουσικό Σχολείο, επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γιώργο Παυλίδη. Μετά την καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων, ένα αυθεντικό υδροδοχείο κατασκευασμένο το 1932,που έχει επάνω τον Άγιο Γεώργιο και τόμους με τα αξιοθέατα και όμορφες εικόνες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης!

«Το υδροδοχείο είναι ένα συμβολικό δώρο, μια και το νερό είναι πηγή Ζωής, γνωρίζοντας και τις οικολογικές σας ευαισθησίες», τόνισε ο κ. Παυλίδης. Από την πλευρά του ο Παναγιότατος χάρισε στον κ. Παυλίδη ένα πανέμορφο καθρέφτη, «θα κοσμεί το γραφείο μου», διαβεβαίωσε ο κ. Παυλίδης. Επι πλέον ο κ. Παυλίδης παρέδωσε και μια επιστολή στον Παναγιότατο, σύμφωνα με την οποία ζητείται από την ΟΥΝΕΣΚΟ να ανακηρυχθεί ο χώρος της Αγίας Λυδίας, εκεί που βαπτίστηκε η πρώτη ευρωπαία Χριστιανή και εκεί που φυλακίστηκε ο Απόστολος Παύλος, σε χώρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Ζητούμε και τη δική σας συμβολή για την υλοποίηση αυτής της πρότασης», τόνισε ο κ. Παυλίδης, για να εισπράξει τη θετικότατη απάντηση του κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στην ομιλία του ο Παναγιότατος, όπως και την πρώτη μέρα στο προαύλιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού, στάθηκε με νόημα στη Μοναστική Πολιτεία του Παπικίου Όρους, ιστορία αλλά και περιοχή άγνωστη για πολλούς από τους κατοίκους της Θράκης, που θα μπορούσε ωστόσο να αναδειχθεί και να μαγνητίσει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών!

Ακολούθως ο Παναγιότατος επισκέφθηκε το Δήμο Μαρωνείας-Σαππών, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ιωάννη Σταυρίδη, ενώ θεμελίωσε και τις νέες κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

ΥΓ1: Ο Ίασμος «έβαλε τα γυαλιά» στην Κομοτηνή στα οργανωτικά θέματα της Υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη…Μπράβο στο γραφείο του Δημάρχου, στον Πολιτιστικό Σύλλογο, στην Χορωδία και σε όλους τους κατοίκους…

 ΥΓ2: Αυτά που είπε ο Δήμαρχος να τα εκλάβουμε και ως προγραμματικές δηλώσεις για τη νέα θητεία;
Διότι…Κάποια στιγμή, αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν και όχι να είναι μόνο στα χαρτιά!!! Σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν και οι τοπικοί Πολιτικοί και οι εξ Αθηνών, που εμφανίζονται σαν «Φάντης Μπαστούνι»… και μετά γίνονται «Φαντομάδες»…(βλέπε Γ. Ορφανός)

http://www.komotinipress.gr/arista-sto-dimo-iasmou-gia-tin-olothermi-ke-prosegmeni-ipodochi-tou-ikoumenikou-patriarchi-vartholomeou/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top