0

Την πρώτη τους συνάντηση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής αρκετοί ζωόφιλοι της Καβάλας που επιχειρούν να μεθοδεύσουν την ίδρυση ενός νέου σωματείου, με σκοπό να γίνουν η «φωνή» των ανήμπορων αδέσποτων ζώων, των τετράποδων φίλων τους. Μεταξύ εκείνων που πρωτοστατούν στην προσπάθεια είναι και ο Κώστας Κωνσταντινίδης, παλαιότερο μέλος του γνωστού σωματείου «Αίσωπος», ο οποίος συμφωνεί με αρκετούς ομοϊδεάτες ότι πλέον το φιλοζωικό σωματείο έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Οι νεότερες διοικήσει που είχαν αναλάβει τα ηνία του «Αισώπου» θεωρήθηκε ότι χάραζαν διαφορετική «ρότα», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και κάποια μέλη του «Αισώπου» να παροτρύνουν την πρωτοβουλία ίδρυσης νέου σωματείου.

Όπως ξεκαθάρισε ωστόσο ο Κώστας Κωνσταντινίδης, οι πρωτεργάτες της νέας κίνησης δε στέκονται απέναντι στις δράσεις του «Αισώπου», αλλά τάσσονται στο πλάι του ως μία επιπλέον πρωτοβουλία σωτηρίας και ανακούφισης των αδέσποτων τετράποδων. Εξάλλου, στο πλαίσιο μια υγιούς άμιλλας είναι εφικτό να εξασφαλισθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα αδέσποτα της Καβάλας.

Στη διάρκεια της συναντήσεως που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκε ικανοποιητικότατη ανταπόκριση κι έτσι ελήφθη η απόφαση σύστασης νέου συλλόγου με την επωνυμία «Σε Προστατεύω», το καταστατικό του οποίου θα ετοιμασθεί σύντομα από δικηγόρο. Ο βασικός στόχος όμως των μελών του νέου σωματείου θα είναι η κατά γράμμα εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας προς το συμφέρον των ζώων. Αυτό σημαίνει ότι η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι των αδέσποτων ζώων.

Κριτική δέχεται η διοίκηση του «Αισώπου» για το γεγονός ότι δεν πιέζει αποτελεσματικά τη δημοτική αρχή πάνω σε θέματα ευζωίας των αδέσποτων και σχολιάζοντας επ’ αυτού ο Κώστας Κωνσταντινίδης σημείωσε: «Τα μέλη του σωματείου αποφεύγουν να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις στους αρμοδίους. Τίποτε προσωπικό δεν έχω με τον ΑΙΣΩΠΟ. Αντιθέτως, επί τετραετία κι επί προεδρίας του Κώστα Γιτίσογλου προσέφερα όλες μου τις δυνάμεις. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να αφήσω τις καταστάσεις ανεξέλεγκτες.

Εμείς επιχειρούμε μια νέα προσπάθεια, που ίσως ευοδωθεί, ίσως και όχι. Τα πρώτα μηνύματα που λάβαμε πάντως ήταν άκρως θετικά, η δε προέλευση των ενδιαφερομένων ήταν αθρόα. Να υπογραμμίσω ότι για εμένα προσωπικά, καμία απολύτως σημασία δεν έχει το ποιος βρίσκεται στο δημαρχιακό θώκο. Να θυμίσω ότι η προσωπική μου διένεξη με τον κ. Χατζηαναστασίου, πρώην αντιδήμαρχο καθαριότητας της διοικήσεως Σιμιτσή διήρκησε δύο περίπου χρόνια.

Επιπλέον, συγκεκριμένους δημοτικούς υπαλλήλους που προχωρούσαν σε περισυλλογή αδέσποτων χωρίς να διαθέτουν έγγραφη βεβαίωση για την κατάρτισή τους, τους οδηγήσαμε στη δικαιοσύνη επί θητείας του κ. Σιμιτσή και η εκδίκαση της υποθέσεως έχει προγραμματισθεί για τις 23/01/2015. Σημειωτέον, ότι η κριτική μου στον πρώην δήμαρχο Καβάλας ήταν τόσο σφοδρή, ώστε αναγκάστηκε να με καλέσει και να μου προτείνει να μετέχω στο συνδυασμό του, προκειμένου σε περίπτωση εκλογής μου να υλοποιήσω όλες μου τις προτάσεις. Δε σκοπεύω επομένως να ασκήσω στείρα κριτική στη νέα δημοτική αρχή, αλλά είναι δεδομένο ότι θα πιέσω για την πλήρη εφαρμογή του νόμου και την πλήρη ανάληψη των ευθυνών τους».

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης μέσω αναρτήσεώς του στο προφίλ ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, κριτικάρισε δριμύτατα το σχεδιασμό της αρμόδιας αντιδημάρχου Κορίνας Χιώτη Πρασά για τη περισυλλογή αδέσποτων ζωών αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντινίδης δε δίστασε να ανακοινώσει ότι θα ενημερώσει και την εισαγγελία Καβάλας αναφορικά με τη σύννομη ή μη απόφαση της δημοτικής αρχής, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο σκοπεύει να καταθέσει ακόμη και μηνύσεις, σε περίπτωση που ο νομικός του σύμβουλος τεκμηριώσει τις καταγγελίες του.

Ερμηνεύοντας τη στάση και τις δηλώσεις του κ. κ. Κωνσταντινίδης μας εξήγησε: «Η αρμόδια αντιδήμαρχος ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή σχεδιασμό περισυλλογής αδέσποτων χωρίς ωστόσο να υπάρχει η επιβεβλημένη από το νόμο 5μελης δημοτική επιτροπή όπου είναι υποχρεωτική η συμμετοχή δύο μελών φιλοζωικού σωματείου, χωρίς να υλοποιείται πρόγραμμα στειρώσεων εκ μέρους του δήμου και χωρίς να υπάρχουν εξασφαλισμένες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των αδέσποτων που θα συλλεχθούν».

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης παραδέχθηκε ότι όντως έχουν σημειωθεί περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων ζώων σε βάρος ανθρώπων, διευκρίνισε όμως ότι το φαινόμενο έγινε εντονότερο στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου λόγω της περίεργης αύξησης του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων εντός της Καβάλας. Πρόκειται για σκυλιά που δεν έχουν στειρωθεί και έχουν δημιουργήσει αγέλες. Το πρόβλημα μπορεί να είναι τεράστιο αλλά ευτυχώς είναι αντιμετωπίσιμο. Ο κ. Κωνσταντινίδης υπογραμμίζει ότι πριν από οποιοδήποτε άλλο μέτρο, προέχει η στείρωση ενός ζώου που βοηθά στην καταστολή των επιθετικών του τάσεων. Πάντως, σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για υλοποίηση προγράμματος στειρώσεων δεν έχει ληφθεί, απαραίτητο κονδύλιο δεν έχει εγκριθεί αλλά ούτε και υπεύθυνος κτηνίατρος δεν έχει ορισθεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κώστα Κωνσταντινίδη.

http://www.proininews.gr/09/22/νέο-ζωοφιλικό-σωματείο-απαιτεί-την-πλ/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top