0

Στην γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο του τάφου της Αμφίπολης με μια μορφή γεωτρήσεων αναφέρθηκε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη  και πρόσθεσε πως έδειξε ότι  υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα 96 εκατοστών το οποίο οδηγεί κάπου...

Μιλώντας στο “Bήμα Fm”, ξεκαθάρισε πως σίγουρα κάπου οδηγεί «διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα». Η ίδια ενημέρωσε ότι η ανασκαφή και αποχωμάτωση του πρώτου και δεύτερου χώρου γίνονται με υποστηλώσεις, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο χώρο.

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, o πρώτος λόγος σήμερα είναι αυτός των ανασκαφέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ou αιώνα (π.Χ.). «Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά, αλλά είναι σύνθεση πολλών χαρακτηριστικών. Η ανασκαφή αυτή θα μας απασχολήσει, όπως και το εύρημα, για πάρα πολλά χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 «Υπάρχουν ενδείξεις απόπειρας τυμβωρυχίας»

Επιπλέον ανέφερε πως σαφέστερη εικόνα θα έχουν οι επιστήμονες όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή ή αν δεν έχει γίνει αυτό, όταν υπάρξουν τα απαραίτητα στοιχεία. Ερωτηθείσα για το πρόσωπο στο οποίο ήταν αφιερωμένο το μνημείο δήλωσε πως «ο καθένας διατυπώνει υποθέσεις εργασίας, ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να πούμε τίποτα πριν υπάρχουν όλα τα στοιχεία». Ακόμα ενημέρωσε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα ή απόπειρες τυμβωρυχίας, ακόμη και στην περίοδο της αρχαιότητας, αλλά όπως είπε «μέχρι ποιο σημείο έφτασε η τυμβωρυχία, δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

«Δεν είμαστε αρνητικοί στις ιδιωτικές χορηγίες»

Αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικών χορηγιών η κ. Μενδώνη δήλωσε πως δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο, άλλωστε όπως είπε, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, αλλά προβληματικό.

Επί της αρχής, όμως, σύμφωνα με την ίδια δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Απλώς, πρόσθεσε πως οι ιδιωτικές χορηγίες θα πρέπει να ελέγχονται στο βαθμό της απαίτησης προβολής του χορηγού, ώστε να μη βλάπτεται ένα μνημείο.

«Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε μία φάση που το ΥΠΠΟ εξετάζει την αναθεώρηση επί το φιλικότερο και πιο απλό του χορηγικού νόμου, ο οποίος έχει πάρα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αποθαρρύνει στην πράξη τους χορηγούς», τόνισε.

Κ. Περιστέρη: «Μέχρι τα Χριστούγεννα ίσως και νωρίτερα θα έχουμε νέα»

«Ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα», δήλωσε την ίδια ώρα η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη σε νέες της δηλώσεις αναφορικά με το χρονικό περιθώριο του ανασκαφικού έργου και απέκλεισε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο να είναι ρωμαϊκός ο τάφος του λόφου Καστά.

Συγκεκριμένα με δηλώσεις της στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», η Προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στις Σέρρες μίλησε για ένα «σημαντικό ταφικό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 325- 300 π. Χ. Αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει με ακρίβεια η αρχαιολογική σκαπάνη».

Η ίδια επανέλαβε πως δεν γνωρίζει ακόμα τι άλλο έχει μέσα το μνημείο, αλλά τόνισε πως όμοιό του δεν έχει ξαναβρεθεί έως τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. «Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα τα οποία μας εκπλήσσουν και συγκινούν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου», ανέφερε.

«Δεν έχω δεχτεί πιέσεις»

Πάντως, όπως είπε η αρχαιολόγος δεν έχει σημασία ποιος η ποιοι είναι οι "ένοικοι" του ταφικού συγκροτήματος, όλο το μνημείο είναι σημαντικό και μας δίνει πληροφορίες για την εποχή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Η Αμφίπολη υπήρξε κατά την αρχαιότητα από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις», πρόσθεσε και τέλος τόνισε ότι έχει άριστη συνεργασία και συμπαράσταση από το Υπουργείο Πολιτισμού και ότι δεν έχει δεχθεί πιέσεις από κανένα. «Αυτά που γράφονται και ακούγονται δεν ευσταθούν», είπε χαρακτηριστικά.

http://www.serraikanea.gr/med/item/13003-lina-mendoni-yparxei-4o-thyroma-stin-amfipoli-pou-kapou-odigei.html


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top