0

To Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον Βασίλη Κοψαχείλη*, διεθνολόγο και γεωστρατηγικό αναλυτή, ο οποίος έχει ειδίκευση στη γεω-επιχειρηματικότητα και ο ίδιος αναλύει όλες τις παραμέτρους.

«Τα Σκόπια ούτε είχαν, ούτε έχουν, ούτε θα έχουν ανεξάρτητη εθνική εξωτερική πολιτική. Η εθνολογική σύσταση της χώρας της υπαγορεύει μια αέναη εξάρτηση από την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Η ιστορία της υπαγορεύει να άγεται και να φέρεται από τη Σερβία. Οι διεθνείς συνθήκες της υπαγορεύουν να κρατά ισορροπίες με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Και ως κράτος-κατασκεύασμα πρέπει να έχει "εχθρό", τον οποίο βρίσκει στο πρόσωπο της Ελλάδας, μιας και είναι ο πιο αθώος της γείτονας, ενώ για να διασκεδάζει τους κατασκευασμένους φόβους της απέναντί μας, καλλιεργεί σχέσεις με την Τουρκία εν είδει αντιστάθμισης του "Ελληνικού κινδύνου"», αναφέρει αρχικά αποτυπώνοντας την μεγαλή εικόνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο μέρος της εξωτερικής πολιτικής είναι σαφώς και το ενεργειακό παιχνίδι στα Βαλκάνια.

«Ο αγωγός ΤΑΡ και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη δουλεύουν κυρίως με Αζέρικο αέριο και αμερικανικό LNG. Ο ΤΑΡ παίρνει το Αζέρικο αέριο από τον τουρκικό αγωγό, ο οποίος στο τουρκικό έδαφος μεταφέρει και ρωσικό αέριο. Η διασύνδεση με αγωγό αερίου Ελλάδας-Σκοπίων θα προμήθευε τα Σκόπια με Αζέρικα και Αμερικανικά ενεργειακά φορτία. Ο αγωγός αυτός θα μετέφερε ετησίως τρεις φορές την ποσότητα αερίου που καταναλώνει το χρόνο η γειτονική χώρα. Άρα η λογική λέει ότι αυτός ο αγωγός θα πρέπει να έχει συνέχεια βορειότερο και να δίνει αέριο και στη Σερβία», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Κοψαχείλη, μια σειρά από συμφέροντα «που δεν θέλουν την ενεργειακή ολοκλήρωση των Βαλκανίων με αζέρικα και αμερικανικά ενεργειακά φορτία, από τη μία έβαλαν την Βουλγαρία να προμηθεύεται ανεξάρτητα από τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό, αέριο απευθείας από την Τουρκία (πράγμα που σημαίνει ότι ενώ έκλεισε τον πετρελαϊκό αγωγό που ήλεγχε η Ρωσία και έδιωξε και την Rosneft από το διυλιστήριο στη Βουλγαρία, στην ουσία θα συνεχίσει να παίρνει ρωσικό αέριο από τον τούρκικο αγωγό), καθώς επίσης έβαλαν την Σερβία να αρνηθεί την ένωση του δικού της δικτύου με αυτό των Σκοπίων».

Γιατί καρκινοβατεί το έργο

Ο ειδικός αναλυτής με βάση αυτά τα δεδομένα εκτιμάει ότι «εδώ η βιωσιμότητα του έργου έχει κενά».

«Επιπλέον, ο αγωγός θα φτιαχνόταν και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Βγαίνει λοιπόν η τράπεζα και λέει ότι η καθολική εξάρτηση των Σκοπίων από υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο) παραβιάζει τις αρχές και την πολιτική της τράπεζας στους στόχους απανθρακοποίησης. Η τράπεζα εφαρμόζει ESG κριτήρια και δεν δύναται να χρηματοδοτήσει το έργο. Η έλλειψη λοιπόν αγοραστικού ενδιαφέροντος και η απροθυμία των donors να χρηματοδοτήσουν "παλιές" και ρυπογόνες μορφές ενέργειας είναι οι δυο βασικοί παράγοντες που εξηγούν γιατί το έργο καρκινοβατεί», εξηγεί ο κ. Κοψαχείλης.

Οι Αμερικανοί επιμένουν

Παρόλα αυτά οι Αμερικανοί πιέζουν «διότι δυστυχώς άργησαν πολύ να καταλάβουν το διακύβευμα της Θράκης και των Βαλκανίων». Σύμφωνα με τον κ. Κοψαχείλη, αν δεν ήταν ο Πάγιατ «δεν θα είχαν πάρει χαμπάρι τίποτα και θα αλώνιζαν οι Ρώσοι».

Τονίζει δε ότι ακόμη και σήμερα οι Αμερικανοί δεν κινούνται με χρόνους και με τρόπους που οι περιστάσεις απαιτούν, «διότι τόσο εγχωρίως όσο και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις κοιτάμε δέντρα (για να μην πω γλάστρες) και όχι το δάσος».

* Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής, ο οποίος έχει ειδίκευση στη γεω-επιχειρηματικότητα, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Ευρω-Μεσογειακής Ασφάλειας και συγγραφέας του βιβλίου «Γεωεπιχειρηματίες, από τον Ιάσονα στον Έλον Μασκ».

https://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/1558236/to-kolpo-groso-ton-skopion-gia-na-toumparei-athina-kai-ouasigkton-pernaei-apo-ta-energeiaka


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top