0

Μια πρωτοποριακή μέθοδο, που περιλαμβάνει ρομπότ διαφόρων χρήσεων για τις δραστηριότητες επιθεώρησης, ελέγχου και αξιολόγησης των σηράγγων και ταυτόχρονα να βελτιώσουν την ασφάλεια του προσωπικού της επιθεώρησης και να μειώσουν το απαιτούμενο χρόνο και το απαιτούμενο κόστος, ακολουθεί η Εγνατία Οδός.

Μέσω του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος PILOTING, στο οποίο συνεργάζονται 13 φορείς έξι χωρών, η Εγνατία Οδός πραγματοποίησε πολυήμερες δοκιμές σε δύο σήραγγες του αυτοκινητόδρομου στο Μέτσοβο, στη Βόρεια Ελλάδα, με ρομπότ και TT-Drone.

Κατά τις δοκιμές δοκιμάστηκαν τα ρομπότ που αναπτύχθηκαν στο πρόγραμμα για την επιθεώρηση της οδικής σήραγγας Μετσόβου (μήκους 3,5 χλμ) και της υδραυλικής σήραγγας μεγάλου ορύγματος. Τα κύρια σενάρια που δοκιμάστηκαν σύμφωνα με τους διαφορετικούς τύπους επιθεώρησης ήταν τα εξής:

  • Το ρομποτικό όχημα CART από τη ROBOTNIK, ένα προηγμένο robot εδάφους σχεδιασμένο για γενική επιθεώρηση σηράγγων (με χρήση εικόνων και αισθητήρων LIDAR). Το robot εδάφους είναι σε θέση να κινείται αυτόνομα, με ακρίβεια και με ασφάλεια, σε περιοχές χωρίς δορυφορική κάλυψη (περιβάλλον GNSS)  χάρη στους αλγόριθμους πλοήγησης που αναπτύχθηκαν από τη SINTEF και τη ROBOTNIK.
  • Το ελικόπτερο TT-DRONE από τη USE που έχει αναπτυχθεί για λεπτομερή οπτική επιθεώρηση συγκεκριμένων περιοχών των σηράγγων. Είναι ένα drone συνδεμένο στο ρομπότ εδάφους για να μπορεί να πετάει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το drone μπορεί επίσης να πλοηγηθεί αυτόνομα και με ακρίβεια (χωρίς πιλότο) ώστε να λάβει εικόνες από τις περιοχές ενδιαφέροντος.

Επιθεωρούν ψηφιακά τις σήραγγες

Όλες αυτές οι τεχνολογίες έχουν ενσωματωθεί στην πλατφόρμα PILOTING I&M ώστε να αναπτυχθεί μια πλήρως ολοκληρωμένη ψηφιακή λύση επιθεώρησης με τη χρήση ρομπότ. Τα τελικά αποτελέσματα επιθεώρησης που έλαβαν χώρα  στις σήραγγες της Εγνατίας Οδού, αξιολογούνται από ομάδα μηχανικών της «Εγνατία Οδός ΑΕ», συγκριτικά με τα αποτελέσματα των συμβατικών συμβατικά επιθεωρήσεών τους.

Αυτές οι εξελίξεις καθιερώνουν το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα PILOTING ως φάρο καινοτομίας και βιωσιμότητας για την επιθεώρηση σηράγγων παγκοσμίως. Τα ευρήματα και οι λύσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο αυτού του έργου αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση των μελλοντικών εμπορικών προϊόντων μετά την ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2023.

Περισσότερα:

https://www.gocar.gr/news/feed/44583,rompot_shragges_Egnatias_Odoy.html


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top