0

Στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, 29/5/2024.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συνολικής επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού προγράμματός της.

«Ο κόσμος αλλάζει και γίνεται πιο επικίνδυνος και οι ανάγκες αλλάζουν και ο πόλεμος αλλάζει και είμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως διευκρίνισε η χώρα αναζητά και φθηνές λύσεις επενδύοντας και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δεν έκρυψε ωστόσο την επιθυμία η Πολεμική Αεροπορία να αποκτήσει 30 Rafale από τα 24 που διαθέτει.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού υπενθύμισε πως θα βρεθεί στη Γαλλία καλεσμένος του προέδρου Μακρόν για τα 80 χρόνια για την απόβαση της Νορμανδίας και θα επισκεφτεί τα ναυπηγεία της Λοριάν όπου εκτελείται το πρόγραμμα των τριών φρεγατών Belharra, πρόσθεσε πως είναι στο πρόγραμμα η απόκτηση κορβετών, χωρίς όμως να ξεπεραστούν τα δημοσιονομικά όρια.

«Αυτή τη στιγμή μπορεί η αντιπυραυλική προστασία να έχει μεγαλύτερη σημασία από την προμήθεια άλλων πλοίων ή μαχητικών» είπε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε την σημασία που έχει η κίνηση από κοινού με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ για ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα ενισχύει αμυντικές πρωτοβουλίες.

Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η σχέση με την Τουρκία θα είναι δύσκολη και σύνθετη. «Δεν έχει αλλάξει τον πυρήνα του αναθεωρητισμού αλλά δεν γίνεται με τόση ένταση», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο προφανώς και θα γίνουν, καθώς το τι θα κάνει η Ελλάδα στο χώρο κυριαρχίας της δεν αφορά την Τουρκία.

«Θαλάσσια πάρκα έχει ήδη η χώρα. Θα κάνουμε αυτά τα πάρκα για να προστατεύσουμε την θαλάσσια ζωή κυρίως από την υπεραλίευση και να δημιουργήσουμε ζώνες ψαρέματος για να της δώσουμε τη δυνατότητα να αναπαράγεται. Αν θέλει να κάνει η Τουρκία θαλάσσια πάρκα εντός των δικών της χωρικών υδάτων, μου πέφτει εμένα λόγος;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Δείτε χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης στο Action24:

https://www.onalert.gr/ellada/mitsotakis-tha-thelame-na-kanoyme-30-ta-rafale-ti-eipe-gia-korvetes-kai-antipyrayliki-prostasia-vid/575757/

Rafale: Ο κύβος ερρίφθη για δεύτερη μοίρα μαχητικών στην Τανάγρα και δρομολόγηση πώλησης των Mirage 2000-5

Επισπεύδεται, όπως όλα δείχνουν, η αγορά επιπλέον Rafale με στόχο να γίνουν, το συντομότερο, δύο οι Μοίρες των γαλλικών «ριπών» στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, καθώς από την μία το Αεροπορικό Επιτελείο έχει ήδη ανάψει το σχετικό «πράσινο φως» και από την άλλη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα θέλαμε να κάνουμε 30 τα Rafale» ενώ ξεκαθάρισε ότι πλέον το ζήτημα είναι δημοσιονομικό, δηλαδή να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά των αεροσκαφών, την ώρα που οι εξοπλιστικές ανάγκες είναι άμεσες, με πρώτες αυτές του Πολεμικού Ναυτικού.

Η πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία δρομολογεί ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει απόκτηση επιπλέον μαχητικών Rafale με ταυτόχρονη πώληση στους Γάλλους κατασκευαστές των παλαιότερων Mirage 2000-5 ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αγορά καινούργιων μαχητικών. Το Αεροπορικό Επιτελείο μάλιστα δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση στο ενδεχόμενο απόκτησης τόσο καινούργιων όσο και μεταχειρισμένων Rafale αρκεί αυτά να βρίσκονται στην πιο σύγχρονη διαμόρφωση και με μεγάλο αριθμό διαθέσιμων ωρών, όπως τα μεταχειρισμένα τα οποία ήδη έχει αποκτήσει.

Η αγορά επιπλέον Rafale με στόχο την αντικατάσταση των 24 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Μirage 2000-5  είναι οικονομοτεχνικά απόλυτα συμφέρουσα, σύμφωνα με τις μελέτες της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς υπάρχουν ήδη οι υποδομές, η τεχνογνωσία, η εκπαίδευση και εν γένει το «know how» από τα στελέχη της. Κατά συνέπεια, το κόστος θα αφορά μόνο την απόκτηση των μαχητικών καθώς και επιπλέον όπλων με έμφαση στους πανίσχυρους αντιαεροπορικούς πυραύλους Meteor. Με δεδομένο ότι σε χρόνο ρεκόρ η 332 Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ» έγινε πλήρως επιχειρησιακή, το πέρασμα και της 331 Μοίρας «ΘΗΣΕΑΣ» στην εποχή Rafale μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα.

Το μεγάλο ζητούμενο  είναι πλέον η απόκτηση των επιπλέον Rafale, καθώς η Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί τουλάχιστον ακόμη 12 μαχητικά ώστε να διαθέτει δύο Μοίρες με 18 αεροσκάφη έκαστη, να συνδυαστεί με ταυτόχρονη πώληση των Mirage 2000-5 σε μια συμφωνία «πακέτο». Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν θέσει στο τραπέζι το ζήτημα των Mirage και όλα δείχνουν ότι ο πιο ρεαλιστικός και εφικτός στόχος είναι μια συμφωνία με το Παρίσι καθώς δεν φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο πώλησης σε τρίτη χώρα όπως η Ινδία, διότι όσα κράτη διαθέτουν Mirage πλην της Γαλλίας,  προσανατολίζονται στην αντικατάσταση τους με Rafale.

Στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τονίζουν ότι εάν στην τρέχουσα χρονική συγκυρία δεν προχωρήσει η πώληση των Mirage 2000-5 όσο θα περνούν τα χρόνια θα εξανεμίζονται οι πιθανότητες να βρεθεί αγοραστής με κίνδυνο να έχουν την τύχη των παλαιότερων Mirage, τα οποία αφέθηκαν αφού  δεν προνοήθηκε η έγκαιρη πώληση τους.

Ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των Mirage 2000-5 δεν υπάρχει καθώς η έρευνα, στην οποία προχώρησε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, έδειξε ότι θα έχει εξαιρετικά υψηλό κόστος δηλαδή θα είναι ασύμφορη πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αεροπλάνο το οποίο τα επόμενα χρόνια θα πάψει να υποστηρίζεται. Το γεγονός ότι τόσο η αγορά των Rafale όσο και των φρεγατών Belharra ανακοινώθηκαν σε ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αποτελεί προηγούμενο για τις περαιτέρω εξελίξεις στα εξοπλιστικά.

Βέβαια, μόνο τυχαίο δεν φαίνεται να είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να αναφέρει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για επιπλέον μαχητικά Rafale αλλά και για καινούργια πλοία μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στη Γαλλία με αφορμή την επέτειο για την απόβαση στη Νορμανδία και την μετάβαση του στα ναυπηγεία της Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι τρεις υπερσύγχρονες ελληνικές φρεγάτες FDI-HN.

https://www.onalert.gr/enoples-dynameis/rafale-o-kyvos-errifthi-gia-deyteri-moira-machitikon-stin-tanagra-kai-dromologisi-polisis-ton-mirage-2000-5/575837/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top