0

Η Νορβηγία φαίνεται να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσο αναφορά την ανάπτυξη νέων ναυτιλιακών τεχνολογιών τόσο για την απαλλαγή από τον άνθρακα όσο και για την αύξηση της λειτουργικής ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των πλοίων.

Τα σχέδια ολοκληρώθηκαν και έγινε η παραγγελία για τέσσερα επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία με μπαταρίες, τα οποία θα μπορούν επίσης να λειτουργούν πλήρως αυτόνομα ως μέρος ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από τη Νορβηγική Δημόσια Οδική Διοίκηση.

Η Fjord1, μια εταιρεία διαχείρισης ενός μεγάλου αριθμού επιβατηγών πλοίων που πραγματοποιούν εσωτερικούς πλόες στη Νορβηγία, κέρδισε τη σύμβαση με την Οδική Διοίκηση και έκανε την παραγγελία για την κατασκευή τεσσάρων αμφίδρομων πλοίων στα τουρκικά ναυπηγεία Tersan Shipyard. Πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία έως τον Σεπτέμβριο του 2026 και να ξεκινήσουν την σταδιακή πιστοποίηση των πλήρως αυτόνομων λειτουργιών τα επόμενα δύο χρόνια.

Σχεδιασμένα για να λειτουργούν με αυτόνομη πλοήγηση και υψηλό βαθμό αυτοματοποίησης των λειτουργιών του πλοίου, τα πλοία θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις χειροκίνητες λειτουργίες. Σύμφωνα με την Fjord1, η υλοποίηση των λειτουργιών αυτοματισμού και των αυτόνομων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των autocrossing και autodocking, θα πραγματοποιηθεί το 2027, ενώ η αυτόνομη πλοήγηση θα εφαρμοστεί το 2028.

Κάθε ένα από τα πλοία θα έχει χώρο για 120 οχήματα και ράμπες φορτοεκφόρτωσης και στα δύο άκρα του. Θα είναι πλήρως ηλεκτρικά με ένα μεγάλο σύστημα τροφοδοσίας μπαταρίας. Τα πλοία θα εκτελούν δρομολόγια μεταξύ της πόλης Lavik και του Oppedal.

Η Fjord1 και η Tersan έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας για την κατασκευή πρωτοποριακών πορθμείων. Το ναυπηγείο αυτή τη στιγμή κατασκευάζει τρία ηλεκτροκίνητα επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία τα οποία αναμένεται να παραδοθούν φέτος για δρομολόγια στην περιοχή Vestland της Νορβηγίας.

Η Tersan προβλέπει ότι η νέα μπαταρία και τα αυτόνομα πλοία θα φέρουν επανάσταση στις ακτοπλοϊκές μεταφορές.

https://e-nautilia.gr/h-norvigia-parhggeile-to-prwto-autonomo-fery-me-mpataria-ston-kosmo-sta-tourkika-nauphgeia/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top