0

Όπως καταγράφει δημοσίευμα του Bloomberg, η τουρκική εταιρεία πυρομαχικών Repkon αναμένεται να συμμετέχει στην προμήθεια του 30% του συνόλου της παραγωγής οβίδων πυροβολικού 155 χιλιοστών στις ΗΠΑ, από το 2025! Αυτό γίνεται καθώς η συγκεκριμένη παράγει μεταλλικούς κάλυκες όπως και τα μηχανήματα κατασκευής τους, και συνεργάζεται με την General Dynamics και την Tactical Systems στις ΗΠΑ, όπου δημιουργούν 3 νέες γραμμές παραγωγής με στόχο τους 30.000 κάλυκες το μήνα.

Παράληλα οι ΗΠΑ αγόρασαν 116.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, από άλλη τουρκική εταιρεία, την  Arca Defense, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν το 2025, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες παραγγελίες. Η Arca έχει έδρα στην Άγκυρα και παράγει ακόμη βλήματα όλμων 120, 81 και 60 χιλιοστών, ρουκέτες 122 χιλιοστών εμβελείας 20 και 40 χιλιομέτρων, εκρηκτικά C-4, όπως και γομώσεις πυροβολικού.

Η συνεργασία αυτή Τουρκίας και ΗΠΑ γίνεται καθώς η παγκόσμια ζήτηση πυρομαχικών και ειδικά των βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών είναι τεράστια, με την Ουάσιγκτον να έχει ήδη στείλει πάνω από ένα εκατομμύριο τέτοια στην Ουκρανία, και τώρα να επιταχύνει τη δική της παραγωγή για αναπλήρωση αποθεμάτων όπως και για ενίσχυση τους. Εδώ η Τουρκία με την δική της ανεπτυγμένη αμυντική βιομηχανία έρχεται να παίξει σοβαρό ρόλο προμηθευτή.

Στο δημοσίευμα του Bloomberg βγαίνει και άλλη μια είδηση, πως η Ε.Ε. δεν μπορούσε να αγοράσει βλήματα από την Τουρκία -ώστε να εξυπηρετήσει και αυτή τις ανάγκες των κρατών μελών όπως και της Ουκρανίας- καθώς μπλοκάριζαν την σχετική απόφαση, Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος. Αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν σχετικό ενδοιασμό, οπότε και με την έγκριση της προμήθειας F-16 στην Άγκυρα, δημιουργείται βάση για ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία.

Κι αυτό, την ώρα που η Τουρκία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με την Μόσχα, παρέχοντας της πολλές “εξυπηρετήσεις”, ανάμεσα τους και το ρόλο του ενδιάμεσου στην μεταφορά κρίσιμων υλικών για αμυντικά συστήματα: τα οποία εξάγονται στην Τουρκία από δυτικές εταιρείες, αλλά εκεί όπως φαίνεται μεταπωλούνται στην Ρωσία, που δεν μπορεί να τα πάρει απευθείας λόγω κυρώσεων.

https://flight.com.gr/tourkias-poula-piromaxika-stis-hpa/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top