0

Η «καρδιά» του παγκόσμιου τουρισμού θα χτυπάει από την Τρίτη 5 Μαρτίου, στο Βερολίνο, στην ITB τη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση. Ο ΕΟΤ συμμετέχει με Περίπτερο 1.000 τ.μ. και 85 συνεκθέτες και οι επαγγελματίες του τουρισμού της χώρας μας προσδοκούν πολλά από την πλέον δυναμική αγορά για την Ελλάδα.

Ωστόσο, η οικονομική ύφεση και στη Γερμανία, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, έχει βάλει «φρένο» στις προκρατήσεις της φετινής σεζόν. Στο Βερολίνο της Γερμανίας από αύριο Τρίτη 5 και για τρεις μέρες, έως την Πέμπτη 7 Μαρτίου, θα είναι στραμμένη όλη η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Η διεθνής τουριστική έκθεση ITB, η οποία διεξάγεται από το 1966, φέτος έχει τίτλο «Πρωτοπορία στη μετάβαση στα ταξίδια και τον τουρισμό. Μαζί» και θα συγκεντρώσει 400 κορυφαίους ομιλητές, μεταξύ των οποίων από διεθνείς εταιρείες (Booking, Google, Microsoft, Airbnb κλπ.) οι οποίοι -μέσα από 200 εκδηλώσεις- θα συζητήσουν για τις νέες στρατηγικές στην ταξιδιωτική βιομηχανία σε μεταβατική περίοδο. Σε τέσσερα stages, με συνολικά 17 θεματικές και περισσότερους από 24.000 συμμετέχοντες, θα συζητηθούν οι τρέχουσες, αλλά και οι μελλοντικές προκλήσεις στον κλάδο του τουρισμού.

Η παρουσία του ΕΟΤ

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) συμμετέχει στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση στο Βερολίνο, την ITB, και αντιπροσωπεία του Οργανισμού με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Φραγκάκη θα δώσει δυναμικό «παρών».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποστολή των τελευταίων ετών, καθώς στα 1.000 τ.μ. του Ελληνικού Περιπτέρου θα φιλοξενηθούν συνολικά 85 συνεκθέτες, μεταξύ των οποίων ελληνικές επιχειρήσεις τουρισμού, Περιφέρειες και Δήμοι.

Παράλληλα στο Περίπτερο του ΕΟΤ θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις και θα πραγματοποιηθούν ειδικές παρουσιάσεις στο γερμανικό κοινό για τα GR– eco Islands, τους  προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά της Αττικής. Επιπλέον οι επισκέπτες της ITB θα έχουν την ευκαιρία μίας γαστρονομικής εμπειρίας γευσιγνωσίας ελαιόλαδου από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Λέσβο.

Οι προσδοκίες επιχειρηματιών και φορέων του τουρισμού της Β. Ελλάδας

«Νούμερο ένα» αγορά για τη Χαλκιδική η γερμανική, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, με ένα «ντέρμπι» να καταγράφεται ήδη από πέρυσι, με τη βρετανική αγορά. Για το νησί της Θάσου, στην πρώτη θέση σε αεροπορικές αφίξεις βρίσκονται οι Γερμανοί τουρίστες οι οποίοι φθάνουν απευθείας στο διεθνές αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Χρυσούπολη Καβάλας, κυρίως με πτήσεις τσάρτερ.

Για την περιοχή της Πιερίας οι Γερμανοί τουρίστες βρίσκονται στην τρίτη θέση, σ’ ότι αφορά τις αγορές από Κεντρική Ευρώπη. Το GRTimes.gr αποτυπώνει το κλίμα για τη φετινή σεζόν, τόσο από τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά και για το πότε ξεκινούν να φθάνουν οι πρώτοι τουρίστες.

Θάσος – Δημοφιλής προορισμός και για τους Γερμανούς

Άλλος ένας δημοφιλής προορισμός της Βόρειας Ελλάδας, το νησί της Θάσου, κάθε χρόνο προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών έχοντας μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Εκπρόσωποι της Θάσου θα δώσουν το «παρών» στην ITB του Βερολίνου, μαζί με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Η γερμανική αγορά για τη Θάσο είναι νούμερο ένα σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις στο διεθνές αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Χρυσούπολη Καβάλας. Σύμφωνα με στοιχεία της Fraport Greece, διαχειρίστριας εταιρίας του αεροδρομίου, για το 2022, η επιβατική κίνηση από Γερμανία ανήλθε στους 109.254 επιβάτες.

Οι πτήσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο με 2.029 επιβάτες και κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αντίστοιχα, το 2023, τον Απρίλιο, πραγματοποιήθηκαν 1.233 αφίξεις, τον Μάιο του 2023 7.557 αφίξεις, τον Ιούνιο 12.614 αφίξεις, τον Ιούλιο 14.870, τον Αύγουστο 13.660, τον Σεπτέμβριο 10.326 και τον Οκτώβριο του 2023 καταγράφηκαν 4.139 αφίξεις από Γερμανία.

Σύμφωνα με τους tour operators, η Θάσος κατέχει την 5η θέση σ’ ότι αφορά την αναζήτηση πληροφοριών για διακοπές στο νησί. Προηγούνται η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Ζάκυνθος. «Μέχρι στιγμής, αυτή η αναζήτηση δεν έχει αποτυπωθεί και σε κρατήσεις» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρις Παρασχούδης εξηγώντας πως οι προκρατήσεις (early bookings) του Φεβρουαρίου θα φανούν στα συστήματά τους στα μέσα Μαρτίου. Σημειώνεται ότι για το νησί της Θάσου, δημοφιλέστερη αγορά τουριστών είναι η Ρουμανία με τους τουρίστες να φθάνουν στον προορισμό οδικώς.

Πότε ξεκινάει η σεζόν

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν. Ανάλογα τη γεωγραφική ενότητα, σε κάποιες περιοχές ξεκινάει εντός του μήνα, αλλά τον επόμενο, με το σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας να έρχεται εντός του Μαΐου.

Στην Πιερία, η σεζόν ξεκινάει στα τέλη Απριλίου, όπου για ένα διήμερο – τριήμερο, θα πραγματοποιηθεί το «Balkan Party». Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 3.000 – 4.000 Βαλκάνιοι (Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Σκοπιανοί) θα κατακλύσουν την παραλιακή περιοχή της Πιερίας (Παραλία, Ολυμπιακή Ακτή κλπ.) όπου και θα συμμετέχουν στην εν λόγω διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Στη Χαλκιδική, η φετινή σεζόν ξεκινάει και εκεί, τέλη Απριλίου, όπου σε συνδυασμό με το Ορθόδοξο Πάσχα, θα ανοίξει περίπου το 50% των ξενοδοχείων του νομού. «Το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της Χαλκιδικής θα ανοίξει στα μέσα Μαΐου» υπογραμμίζει στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γιάννης Λασπάς. Στη Θάσο, η σεζόν ξεκινάει στα τέλη Απριλίου, με τις πρώτες αεροπορικές αφίξεις να πραγματοποιούνται από τη Γερμανία.

Αφίξεις και εισπράξεις από Γερμανία

Σύμφωνα με στοιχεία του INSETE Intelligence, την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά +7,1% και διαμορφώθηκε σε 4.543.000 ταξιδιώτες, όταν το 2022 ήταν 4.352.000. Αντίστοιχα, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά +6,0% και διαμορφώθηκαν στα 3.397.000 ευρώ. Το έτος 2022 οι εισπράξεις από Γερμανία ανήλθαν σε 3.255.000 ευρώ.

https://www.proininews.gr/toyrismos-stathera-anamesa-stoys-agapimenoys-proorismoys-ton-germanon-i-thasos/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top