0

Την 4η Μαρτίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 7μμ ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ν. Ξάνθης «ο Γέρος του Μωριά» πραγματοποιεί εκδήλωση επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 120 ετών από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα με θέμα: «ο Μακεδονικός Αγώνας και οι Πελοποννήσιοι Μακεδονομάχοι».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως κάτωθι του καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας (κεντρική Πλατεία).

Ομιλητές της ημέρας οι:

  1. Π. Σωφρόνιος, «Άγνωστες πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα στο Παγγαίο και η συμβολή των εκ Πελοποννήσου οπλαρχηγών και οπλιτών» 
  2. Γεώργιος Γκοβέσης, «ο Μακεδονικός Αγώνας, ρίζες και αίτια, ο κίνδυνος απώλειας της Μακεδονίας για τον Ελληνισμό» 
  3. Νικολέτα Κουτσομιχάλη, «Η συμβολή των Πελοποννησίων στον Μακεδονικό Αγώνα- Μακεδονομάχοι αγωνιστές». 

Ο Γεώργιος Γκοβέσης, αντιπρόεδρος του συλλόγου μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση για την εκδήλωση, κατά την διάρκεια της οποίας, όπως σημείωσε, θα αναδειχθούν άγνωστες πτυχές της ιστορίας για την συμμετοχή των Πελοποννησίων στον Μακεδονικό Αγώνα, μία πρωτοβουλία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, που αποφασίστηκε λόγω της συμπλήρωσης φέτος 120 χρόνων από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά στον αγώνα πολλών αγωνιστών από την Πελοπόννησο, που ηρωικά θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας αποτελώντας αιώνια φωτεινά παραδείγματα για τις επόμενες γενεές.

https://www.youtube.com/watch?v=EyizkRsngiw

Το 1904 όταν ξεκίνησε ο Μακεδονικός Αγώνας, όλη η Ελλάδα διακατεχόταν από έναν αγνό πατριωτικό παλμό και οι αγωνιστές προσέτρεχαν από όλα τα μέρη Κρήτη, Ήπειρο, Θράκη, Πελοπόννησο, για να πολεμήσουν, έχοντας, όπως υπογράμμισε ο Γεώργιος Γκοβέσης, πενιχρά μέσα, αλλά θεία ευλογία.  

Τα ενδιαφέροντα θέματα της εκδήλωσης θα παρουσιάσουν ο Πατήρ Σωφρόνιος, με θέμα: «Άγνωστες πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα στο Παγγαίο και η συμβολή των εκ Πελοποννήσου οπλαρχηγών και οπλιτών», ο Γεώργιος Γκοβέσης, με θέμα: «Ο Μακεδονικός Αγώνας, ρίζες και αίτια, ο κίνδυνος απώλειας της Μακεδονίας για τον Ελληνισμό» και η Νικολέτα Κουτσομιχάλη, με θέμα: «Η συμβολή των Πελοποννησίων στον Μακεδονικό Αγώνα- Μακεδονομάχοι αγωνιστές».

Ο κύριος Γκοβέσης ευχαρίστησε θερμά την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, τον Δήμο Ξάνθης, τον Δήμο Αβδήρων και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης για την στήριξή τους στην διοργάνωση της εκδήλωσης.

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο Πελοποννησίων Ν. Ξάνθης «Ο Γέρος του Μωριά»

Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ν. Ξάνθης «Ο Γέρος του Μωριά» ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1935 και επανιδρύθηκε το 1986 παρουσιάζοντας πλούσιο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο στα δρώμενα της περιοχής, ενώ πρόσφατα αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, το οποίο υπό την προεδρία του Αθανάσιου Καρλή, σχεδιάζει και  αναπτύσσει νέες δράσεις, όπως είναι η δημιουργία χορευτικού τμήματος για ενήλικες και παιδιά, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Βασίλειο Γεωργακόπουλο, γραμματέα του Δ.Σ.

https://taxalia.blogspot.com/2024/02/blog-post_61.html

Το τραγούδι του Μωριά: https://www.youtube.com/watch?v=DDjmXJuNd-o


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top