0

Απώλεια βάρους.

Η συνδυασμένη θεραπεία δαπαγλιφλοζίνης (Forxiga) και σεμαγλουτίδης (Ozempic = απώλεια σωματικού βάρους έως 20%) δείχνει αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του σακχαροδιαβήτη τύπου 2 σε περισσότερο από το 50% των ασθενών.

Σε μια πρόσφατη, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacological Research, μελετήθηκε η συνεργική αποτελεσματικότητα δύο φαρμάκων γλυκαιμικού ελέγχου - της δαπαγλιφλοζίνης (το φάρμακο Forxiga περιέχει τη δραστική ουσία δαπαγλιφλοζίνη) και της σεμαγλουτίδης (το φάρμακο Ozempic περιέχει ως δραστική ουσία την σεμαγλουτίδη). Πραγματοποίησαν μια μεθοδολογική προσέγγιση παρατήρησης, χρησιμοποιώντας 1.335 ασθενείς με σακχαροδιαβήτη τύπου 2 (T2D).

Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι η συνδυασμένη θεραπεία δαπαγλιφλοζίνης και σεμαγλουτίδης ξεπέρασε την πρώτη μόνη της μειώνοντας τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κατά 1,2% (έναντι 0,5% για τη δαπαγλιφλοζίνη).

Η συνδυαστική θεραπεία προκάλεσε περαιτέρω σημαντικές θετικές αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας και την αναλογία λευκωματίνης προς κρεατινίνη. Συγκεκριμένα, η συνδυαστική παρέμβαση βρέθηκε ότι επιτυγχάνει 55% σχεδόν κανονικοποίηση της γλυκοσυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, καθιστώντας την μια βιώσιμη και προτιμώμενη εναλλακτική λύση σε σχέση με τη συμβατική θεραπεία με δαπαγλιφλοζίνη στην ύφεση του T2D.

Τα φάρμακα ενδέχεται να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες:

a) https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2012/20121112124487/anx_124487_el.pdf

b) https://www.eof.gr/c/document_library/get_file?uuid=a6a7841a-5d01-4615-a52e-dac9c197358c&groupId=12225

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα φάρμακα σεμαγλουτίδη, λιραγλουτίδη και τιρζεπατίδη υποστηρίζονται από επιστημονικά δεδομένα, για απώλεια σωματικού βάρους έως 20%. Πρόκειται για ανταγωνιστές των υποδοχέων GLP-1. Μιμούνται μια ορμόνη (την γλυκαγονόμορφο πεπτίδιο 1), η οποία βοηθά τον οργανισμό να επιβραδύνει την κένωση του στομάχου, να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να καταστείλει την όρεξη – ένας συνδυασμός που οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Τα φάρμακα αυτά μειώνουν, επίσης, σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιολογικά αίτια σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, καθώς και την καρδιοπάθεια και τον διαβήτη, ανάλογα με το φάρμακο. Επιπλέον, ενισχύουν την ικανότητα για άσκηση και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Εχουν πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες (κόπωση, ναυτία, εμετός, δυσκοιλιότητα και δεν είναι κατάλληλα για όλους. 

*Lunati, M. E., et al. (2023). Type 2 diabetes mellitus pharmacological remission with dapagliflozin plus oral semaglutide. Pharmacological Research, 199, 107040, DOI – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043661823003961

https://www.facebook.com/konstantinos.triantaphyllidis/posts/pfbid02iwPxQXuue11vg5mSFD7MYnBZ2ZwLdXyicVBLn8tfrYWUjSfceRpbdwxRewjjDaNwl

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top