0
(Φωτο: Παρατηρητής της Θράκης)

Ανάμεσα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού που θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, είναι και αυτές που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). 

Συγκεκριμένα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) θα καταστεί το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, καθώς θα αποτελείται από 30 Τμήματα, μιας και θα ενσωματώσει όλα τα Τμήματα που είναι εγκατεστημένα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αναλυτικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ): 

1. Ιδρύονται δύο τμήματα , Ψυχολογίας και Εργοθεραπείας, στο Διδυμότειχο και στην Κομοτηνή. 

2. Eνσωματώνονται επτά (7) υφιστάμενα και λειτουργούντα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, δύο από τη Δράμα, τέσσερα από την Καβάλα και του Παραρτήματος της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο. 

3. Aναδιαρθρώνεται η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών. 

4. Aξιοποιούνται στο έπακρο οι υποδομές του δασικού χωριού στην Ελατιά Δράμας, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει εκεί το διεθνές κέντρο Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Ερευνας. 

5. Tο Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου λειτουργεί η Σχολή Επιστημών Υγείας η οποία υποστηρίζεται από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. 

Νέο νομοσχέδιο 

Οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και την Ακαδημία Αθηνών, παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό ΠΑΙΘΑ κο Κυριάκο Πιερρακάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή μετά από Δημόσια Διαβούλευση. Ο Υπουργός ΠΑΙΘΑ κος Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε σχετικά:
“Παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, την ενδυνάμωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών. Αθροίζοντας τις δυνάμεις των ΕΠΑΛ, των ΙΕΚ και των Εργαστηριακών Κέντρων για την επίτευξη κλίμακας σε τοπικό επίπεδο και προβαίνοντας στον εμπλουτισμό τους με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και οδηγών κατάρτισης, επικαιροποιούμε το πλαίσιο λειτουργίας της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ώστε αυτό να ανταποκρίνεται ακόμα περισσότερο, στις σύγχρονες προκλήσεις. Αναβαθμίζουμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ιδρύοντας νέα τμήματα σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης και εντάσσοντας σε αυτό υφιστάμενα τμήματα που ήδη λειτουργούν στην περιφέρεια. Στο ίδιο πλαίσιο, υλοποιούμε μικρής κλίμακας αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη. Και τέλος, εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών με στόχο τη διαφάνεια, την ταχύτερη εκλογή νέων μελών, τη δικαιότερη ανάδειξη των συλλογικών της οργάνων και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της”.

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top