0


Αν έχετε δει και ακούσει στο YouTube βίντεο με μουσική χαμηλής πιστότητας («lo-fi» όπως λέγεται η ηχογράφηση μουσικής με ατέλειες), τότε ίσως έχετε αλληλοεπιδράσει με τη μουσική του Michael Turner. Ποιός είναι ο Turner; Ειναι επαγγελματίας μουσικός 26 ετών. Συνθέτει και παίζει ποπ μουσική με το όνομα PLVTINUM.

Πριν από ενάμιση χρόνο, άρχισε να περνά μερικά από τα Σαββατοκύριακά του συνθέτοντας και παίζοντας “lo-fi”. Αποδείχθηκε μια ”πολύ εύκολη” παράπλευρη δραστηριότητα αλλά και αρκετά προσοδοφόρα. Με το όνομα Bonsai Beats – ένα συγκρότημα που αποτελείται κυρίως από τον Turner και τον κιθαρίστα Mike Bono – o Turner κέρδισε επιπλέον $33.139, όπως αποκαλύπτει το CNBC.

Το Lo-fi δεν έχει υψηλή αξία παραγωγής όπως η επαγγελματική μουσική. Προορίζεται να ακούγεται στο παρασκήνιο καθώς μαγειρεύετε, εργάζεστε, μελετάτε ή ακόμα και κοιμάστε.

Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος του Turner είναι απλός: η ποσότητα έναντι της ποιότητας. Όταν αυτός και ο Bono συνεργάζονται σε κομμάτια lo-fi, βάζουν ένα χρονόμετρο – μόλις δύο λεπτά για τη σύνθεση, την παραγωγή και την ονομασία κάθε τραγουδιού. Μαζί, έχουν κερδίσει σχεδόν 60.000 δολάρια τον περασμένο χρόνο από 85 κομμάτια, τα οποία χρειάστηκαν συνολικά μόνο περί τις τρεις ώρες για να δημιουργηθούν.

Τα κομμάτια Lo-fi μπορεί να μην συγκεντρώνουν πάντα τόσες ροές όπως η Beyoncé ή η Taylor Swift, αλλά μπορούν ακόμα να γίνουν δημοφιλή: το Lofi Girl , ένα δημοφιλές streamer στο YouTube, έχει 13,6 εκατομμύρια συνδρομητές και βίντεο που συγκεντρώνουν τακτικά εκατομμύρια προβολές.

Το Bonsai Beats έχει περίπου 12.000 μηνιαίους ακροατές στο Spotify, σύμφωνα με τη σελίδα προφίλ του. Από τα 53 κομμάτια του στην πλατφόρμα, μόνο τα τρία ξεπερνούν τα δύο λεπτά σε διάρκεια. Το ένα, που ονομάζεται “Lovely Lofi”, διαθέτει περισσότερες από 300.000 ροές.

Η παραγωγή αυτών των τραγουδιών είναι «πολύ πιο απλή από ό,τι πιστεύει ο κόσμος» και το μόνο πραγματικό κόστος είναι ο χρόνος, λέει ο Turner. Αυτός και ο Bono κάνουν τα κομμάτια χρησιμοποιώντας μια κιθάρα, ένα πληκτρολόγιο και το Logic Pro , ένα δημοφιλές λογισμικό μίξης μουσικής που κοστίζει 199,99 $.


Στη συνέχεια, πιθανότατα θα χρειαστείτε έναν διανομέα. Ο Turner λέει ότι χρησιμοποιεί το TuneCore , μια διαδικτυακή υπηρεσία που τοποθετεί τα κομμάτια σε πλατφόρμες όπως το Spotify, η Apple Music, το YouTube και το TikTok. Η τιμολόγησή του κυμαίνεται από μια περιορισμένη δωρεάν έκδοση έως μια ετήσια συνδρομή 49,99 $ και ο Turner πληρώνει για μια επιλογή μεσαίου επιπέδου 29,99 $.

Η πληρωμή αυτής της συνδρομής σημαίνει ότι η TuneCore δεν θα κρατήσει έσοδα από τις πωλήσεις, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα άλλες εταιρείες διανομής που μπορούν να διεκδικήσουν έως και 85%.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Turner ξεκίνησε τη δική του δισκογραφική εταιρεία, την Rebellion Records. Ο στόχος του είναι να βοηθήσει στον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της μουσικής βιομηχανίας και για να βοηθήσει τους αναδυόμενους καλλιτέχνες. Η δισκογραφική του θα κρατήσει το 25% των δικαιωμάτων κάθε καλλιτέχνη, αντί για 50-60%, που κρατά η παραδοσιακή βιομηχανία μουσικής.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top