0

Σε ειδική εκδήλωση διαβούλευσης που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή φορέων, δομών και συλλόγων του τομέα της Υγείας από όλη την ΑΜΘ, παρουσιάστηκε η πολιτική της διοίκησης του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστου Μέτιου και το έργο που έχει υλοποιηθεί στον τομέα αυτό, καθώς επίσης ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα.

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος περιέγραψε τον κρίσιμο ρόλο που έχει η προστασία της Δημόσιας Υγείας στη λειτουργία της κοινωνίας καθώς μάλιστα τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος τομέας δέχτηκε μεγάλη πίεση και για αυτό ο ίδιος ευχαρίστησε δημόσια τους φορείς Υγείας που με πολύ κόπο κατάφεραν να εξασφαλίσουν το υπέρτατο αγαθό της Υγείας στους κατοίκους της Περιφέρειας.

Η διοίκηση του Χρήστου Μέτιου διαθέτει σημαντικούς πόρους για υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό Υγείας από το ΕΣΠΑ ενώ ταυτόχρονα μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο μέσα από ελέγχους στο περιβάλλον, στα νερά και στα απόβλητα, μέσα από ελέγχους στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέσα από την καταπολέμηση των κουνουπιών, τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, διατέθηκαν μέχρι σήμερα 64,3 εκατομμύρια ευρώ ως εξής:

 • 13,6 εκ. € στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 
 • 4,5 εκ. € στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου (επιπλέον 1,6 εκ. € για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου)
 • 4 εκ. € στο Νοσοκομείο Κομοτηνής
 • 5,8 εκ. € στο Νοσοκομείο Ξάνθης
 • 8,1 εκ. € στο Νοσοκομείο Καβάλας
 • 9,3 εκ. € στο Νοσοκομείο Δράμας (επιπλέον 4 εκ. € για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου)
 • 4,2 εκ. € στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας
 • 1,4 εκ. € στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης για τη συνολική ανακατασκευή του
 • 3 εκ. € για την ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ 
 • 344.000 € για την κατασκευή Πολυδύναμου Ιατρείου στο Δήμο Δοξάτου
 • 500.000 € στο Λιμενικό Σώμα για πλωτό ασθενοφόρο για τη Σαμοθράκη και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη
 • 4 εκ. € για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)

Όσον αφορά το προσωπικό Υγείας, οι πόροι που έχουμε διαθέσει από το ΕΣΠΑ φτάνουν τα 23,6 εκ. € για την πρόσληψη συνολικά 240 ατόμων.

Σημαντικοί πόροι διατέθηκαν επίσης, όπως ανακοινώθηκε και για την στήριξη δομών Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων:

 • 1,4 εκ. € για Κέντρα Ημέρας για ασθενείς με Alzheimer στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας
 • 519.000 € για παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες από Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας στον Έβρο και στη Ροδόπη.
 • 828.000 € σε κατ’οίκον νοσηλεία για ασθενείς με ψυχικές διαταραχές από τα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.
 • 2,9 εκ. € για την ανάπτυξη Μονάδων Ψυχικής Υγείας από φορείς στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στη Δράμα.
 • 1,2 εκ. € για την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ (Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και για την πρόληψη εξαρτήσεων (ΟΚΑΝΑ)

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 ενισχύθηκαν οι δομές Υγείας για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και από άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως ενίσχυση νοσοκομείων με υποσταθμούς οξυγόνου, φιάλες οξυγόνου, καρότσια νοσηλείας ΜΕΘ, στολές προστασίας, προμήθεια οικίσκων isobox, υποδοχή και φιλοξενία νέων της περιοχής μας που σπούδαζαν σε γειτονικές χώρες κτλ.

Σχετικά με το θέμα των κουνουπιών, η αντιμετώπισή του απασχολεί έντονα τόσο την τοπική κοινωνία, όσο και την διοίκηση της Περιφέρειας. Είναι ένα πρόβλημα που εντείνεται κάθε χρόνο από την κλιματική αλλαγή, με τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις και την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας. Για την τριετία 2023-2025, διατέθηκαν αυξημένοι πόροι 13 εκ. € για ακόμα πιο εντατικούς επίγειους και εναέριους ψεκασμούς, ελέγχους και δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, ενώ συνεχίστηκε το ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Έχει υπογραφεί και υλοποιείται συνεργασία με τον ΕΦΕΤ και την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ για τη διενέργεια ελέγχων στα τρόφιμα και στα νερά, καθώς επίσης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων και Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη για δράσεις ενημέρωσης για την αυτοφροντίδα και τη σωστή χρήση συσκευών παρακολούθησης της υγείας κατ’ οίκον.

Διοργανώνεται κάθε χρόνο την Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας, μια πρωτότυπη δράση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, πάνω σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, σε συνεργασία με εκατοντάδες φορείς σε όλη την Περιφέρεια.

Όσον αφορά την κατασκευή του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», η διοίκηση της Περιφέρειας είναι ικανοποιημένη για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής.

Η διοίκηση του Χρήστου Μέτιου από την πλευρά της στέκεται με συνέπεια στις υποχρεώσεις της αναφορικά με τα συμπληρωματικά έργα υποδομής που έχει αναλάβει είτε να κατασκευάσει (5,2 εκ. € για την οδική σύνδεση από και προς το νοσοκομείο, για τους απαραίτητους κόμβους, για τον οδοφωτισμό, για τη βελτίωση των γύρω δρόμων, για τη σύνδεση με τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών) είτε να χρηματοδοτήσει (1 εκ. € στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής για τη σύνδεση του νοσοκομείου με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης).

Όλες οι δράσεις που υλοποιούνται τονίστηκε πως θα συνεχιστούν.

Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Υγεία μπορούν, μέσω της υπερδέσμευσης που θα επιτευχθεί, να φτάσουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ, με το 60% των πόρων να κατευθύνονται στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Εθνικής Στρατηγικής Υγείας.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Διοικητές Νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Καβάλας και Δράμας, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, ο Διευθυντής ΕΚΑΒ ΑΜΘ κ.ά. αρμόδιοι του χώρου της Υγείας.Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top