0

Το παιδί σας επιθυμεί ένα smartphone πολύ πολύ έντονα. Και σας εξηγεί όλους τους λόγους που το χρειάζεται.

Θα πάει στο γυμνάσιο... το χρειάζεται για να συνεργάζεται με τους συμμαθητές του σε σχολικές εργασίες ... το χρειάζεται για να σας λέει πού βρίσκεται... πότε θα γυρίσει σπίτι ... πότε αργεί το σχολικό λεωφορείο. Και επιπλέον, όλοι οι φίλοι του έχουν smartphones και αισθάνεται ότι αποκλείεται.

Ελάτε, σας παρακαλώ...

Πριν πατήσετε "ολοκλήρωση παραγγελίας" για αυτό το smartphone, κάντε ένα stop και σκεφτείτε μερικές συμβουλές από έναν άνθρωπο που βοηθάει τους γονείς να πλοηγηθούν στα θολά νερά των smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εργάζομαι ως σύμβουλος ηλεκτρονικού τραύματος συμβουλεύοντας γονείς και παιδιά σχετικά με την ψηφιακή τεχνολογία και τον χρόνο επί οθόνης.

Είδα με τα μάτια μου πώς η παρουσία των smartphones μεταμορφώνει τη ζωή των μικρών παιδιών.

  • Η πρώτη μου συμβουλή σχετικά με το πότε να δώσετε σε ένα παιδί ένα smartphone και να του επιτρέψετε να έχει πρόσβαση στα social media είναι: Καθυστερήστε το για όσο μπορείτε.
  • Έχω μιλήσει με εκατοντάδες γονείς και κανείς ποτέ δεν μου έχει πει, 'Εύχομαι να έδινα το smartphone στο παιδί μου νωρίτερα ή να του έδινα πρόσβαση στα social media πιο νωρίς'. Ποτέ.
  • Στην πραγματικότητα, οι γονείς μου λένε το αντίθετο: 'Εύχομαι να είχα περιμένει. Εύχομαι να γνώριζα τότε αυτά που γνωρίζω τώρα.'

Τα smartphones, τα social media και τα βιντεοπαιχνίδια δημιουργούν υπερεκκρίσεις στον εγκέφαλο του παιδιού. Αυτές οι υπερεκκρίσεις προσελκύουν την προσοχή του παιδιού στη συσκευή ή την εφαρμογή, σαν μαγνήτης. Λένε στον εγκέφαλο του παιδιού ότι αυτή η δραστηριότητα είναι υπερσημαντική - πολύ πιο σημαντική από άλλες δραστηριότητες που προκαλούν μικρότερες εκκρίσεις στη ντοπαμίνη, όπως το να τελειώσει τις εργασίες του, να βοηθήσει τους γονείς  του, να καθαρίσει το δωμάτιο του η να παίξει έξω με τους φίλους του.

Έτσι, οι γονείς θέτουν τον εαυτό τους αντιμέτωπο με μια άνιση μάχη όταν το παιδί αρχίζει να έχει το δικό του smartphone.

Είναι η ντοπαμίνη που πολεμάτε. Και αυτός δεν είναι ένας δίκαιος αγώνας. Γι 'αυτό λέω στους γονείς, 'Καθυστερήστε τα όλα όσο μπορείτε'.

  • ΓΟΝΕΙΣ, καθυστερήστε το smartphone.
  • Καθυστερήστε τη χρήση των social media.
  • Διατηρήστε τις συσκευές μακριά από τα υπνοδωμάτια.

Τα καταφέρνετε, γονείς!

* Η Κέλλυ Iωάννου είναι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος. Eίναι υποψήφια Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο του Εssex στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σπούδασε Kλινική Εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο του Leicester με τιμητικές διακρίσεις και εξειδίκευση στο φαινόμενο της εκδικητικής πορνογραφίας, της κυβερνοτρομοκρατίας και της διαδικτυακής θυματολογίας. Είναι πιστοποιημένη Coach από τον ηγετικό – διεθνή φορέα «Association for Coaching».

https://www.kellyioannou.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top