0


Εισαγγελικό σαφάρι κατά των αυτόκλητων “σερίφηδων” του Έβρου, που σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις , εγκλώβισαν και «συνέλαβαν» αλλοδαπούς εκπέμποντας μηνύματα «αυτοδικίας», ξεκινά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στο στόχαστρο, σύμφωνα με δυο παραγγελίες από τον αρμόδιο αντεισαγγελέα κατά του  ρατσισμού και της εμπορίας ανθρώπων, Γ. Σκιαδαρέση, τίθενται τόσο οι συμπεριφορές αυτοδικίας , όσο και το μπαράζ των αναρτήσεων στο διαδίκτυο με παροτρύνσεις ρατσιστικής βίας κατά των μεταναστών και την επικρότηση τέτοιων συμπεριφορών. Όσον αφορά μάλιστα στον Έβρο ζητείται να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία ενώ γίνεται λόγος για «μεσαιωνικά φαινόμενα αυτοδικίας»: «…να διερευνήσετε ταχέως, ενδελεχώς και λυσιτελώς την βασιμότητα ή μη των πολλαπλών καταγγελιών σ’ αυτά, καθώς επίσης σε όσα άλλα σχετικά δημοσιεύματα αναφερθούν προσεχώς συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς την χώρα μας.”

Η παραγγελία απευθύνεται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης και αναφέρει:

«Στη συνέχεια σχετικών, καθώς επίσης στα πλαίσια της αποστολής σας για την τήρηση της νομιμότητας και την διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης (άρθρ. 28 παρ. 2 Ορ.Δικ.), αποστέλλουμε:
α) Το από 25-8-2023 δελτίο τύπου του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που συντονίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, με τίτλο «Σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση της στοχοποίησης προσφύγων και μεταναστών», όπου μάλιστα γίνεται λόγος για «γενικότερο κλίμα στοχοποίησης και ρατσιστικών συμπεριφορών ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες» και για «επιδεινούμενο κλίμα» κατ’ αυτών «στον πολιτικό και δημόσιο λόγο», 
β) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «www.in.gr» στις 28-8-2023 με τίτλο «Έβρος: οι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες συνεχίζουν τη δράση τους – νέο βίντεο», 
γ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε  στην ιστοσελίδα «www.efsyn.gr» στις 25-8-2023 με τίτλο «Οι ακροδεξιοί σερίφηδες του Έβρου μέσα από τα μάτια της LeMonde» και 
δ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «ThePressProject» στις 23-8-2023 με τίτλο «Έβρος: Φασίστες καλούν σε πογκρόμ προσφύγων και μεταναστών μέσω viber» 
και παρακαλούμε να διερευνήσετε ταχέως, ενδελεχώς και λυσιτελώς την βασιμότητα ή μη των πολλαπλών καταγγελιών σ’ αυτά, καθώς επίσης σε όσα άλλα σχετικά δημοσιεύματα αναφερθούν προσεχώς συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς την χώρα μας.”

Η δεύτερη παραγγελία

Η εισαγγελία εντόπισε παράλληλα σειρά αναρτήσεων στο facebook που παρακινούν σε άσκηση ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών, ή επικροτούν τέτοιες συμπεριφορές. Με τη δευτερη παραγγελία προς τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητείται να διερευνηθεί η τυχον διάπραξη αδικημάτων όπως διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, εγκληματική οργάνωση, απειλή διάπραξης εγκλημάτων, προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας, μισαλλόδοξη ρητορική κλπ.

Η παραγγελία αναφέρει:

«Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αρμόδιος θεμάτων ρατσισμού, εμπορίας ανθρώπων και κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών από κρατικά όργανα απέστειλε σήμερα στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (για τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας) αναρτήσεις  χρηστών της διαδικτυακής πλατφόρμας «Facebook», με περιεχόμενο ρατσιστικό ή ρητορικής μίσους κλπ. παραγγέλλοντας τη διερεύνηση μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων, όπως αυτές των άρθρων 184 Π.Κ. (Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια), 187 Π.Κ.  (Εγκληματική οργάνωση), 190 (Απειλή διάπραξης εγκλημάτων) Π.Κ., 135 Π.Κ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας), 1 Ν. 927/79 (Μισαλλόδοξη ρητορική) κ.λπ».


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top