0
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ.

Οπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πλήθος κόσμου συνωστίστηκε έξω από τις πύλες του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής περιμένοντας υπομονετικά για να χαιρετίσει τον Τούρκο πρόξενο, με αφορμή θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων στο θρήσκευμα. Βεβαίως ο εκάστοτε διπλωμάτης δεν είναι θρησκευτικός λειτουργός (μουφτής ή μητροπολίτης) για να δέχεται επισκέψεις κατά τις θρησκευτικές εορτές αλλά στην Κομοτηνή αυτό συμβαίνει ώστε κάποιοι να έχουν την ευκαιρία για "δημόσιες σχέσεις" με τον τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το ίδιο το τουρκικό ΥΠΕΞ να κάνει μία "επιθεώρηση" και "αξιολόγηση". Ειδικά δε σε προεκλογικές περιόδους, όπως φέτος, η παρουσία κάποιου υποψηφίου να φωτογραφίζεται εντός του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, δίνοντας κατά μία έννοια τα "διαπιστευτήριά" του στην τουρκική κυβέρνηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την πορεία του κατά τις εκλογές.

Με τις βουλευτικές εκλογές να έχουν ήδη περάσει πριν λίγες ημέρες και την Ροδόπη να έχει γίνει πρώτο θέμα στις ειδήσεις για τον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης στο εκλογικό σώμα της Θράκης, η παρουσία κάποιων εντός του χώρου του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής (έδαφος της Τουρκίας) για χειραψίες και φωτογραφίες αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Σε ότι αφορά στις βουλευτικές εκλογές και σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε μειονοτικά τουρκόφωνα ΜΜΕ της Θράκης, παρόντες δίπλα στον Τούρκο πρόξενο ήταν ο βουλευτής Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ και ο βουλευτής Ξάνθης Μπουρχάν Μπαράν για τους οποίους λέχθηκε πως προεκλογικά συμμετείχαν σε εκδηλώσεις του Προξενείου για την "τουρκική" μειονότητα της "δυτικής" Θράκης, λαμβάνοντας έτσι εκλογική στήριξη από την τουρκική διπλωματική αποστολή. Αν αυτό ισχύει, ορθώς έπραξαν για το καλό της πολιτικής τους καριέρας. Αυτός που δεν παρέστη ήταν ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος ως γνωστόν, ακολουθώντας ως ευρωπαίος φιλελεύθερος πολιτικός την γραμμή της νομιμότητας, δέχθηκε πόλεμο και προσωπικές απειλές από πράκτορες του τουρκικού καθεστώτος αν και τελικά κατάφερε και εκλέχτηκε, κόντρα στις προσδοκίες του τουρκικού ΥΠΕΞ και εσωκομματικών του αντιπάλων από το ΠΑΣΟΚ Ροδόπης και Αθήνας.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης.

Αυτοδιοικητικοί

Η περισσότερο "ηχηρή" απουσία φέτος ήταν αυτή του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστου Μέτιου ο οποίος, θεσμικά, δεν θα μπορούσε να παραστεί μετά από όσα συνέβησαν κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο για το ζήτημα του εκλογικού ελέγχου της Ροδόπης και της Ξάνθης από το τουρκικό προξενείο. Αντιθέτως, ο αντίπαλός του και υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ στις προηγούμενες αλλά και στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές και επιχειρηματίας από την Αλεξανδρούπολη Χριστόδουλος Τοψίδης φωτογραφήθηκε με μεγάλη άνεση δίπλα στον πρόξενο και στο τουρκικό εθνόσημο.

Στις παρουσίες είχαμε επίσης τον υποψήφιο δήμαρχο Ιάσμου Τζανέρ Ιμάμ με το επιτελείο του, τους δημάρχους Σαπών και Κομοτηνής (ιδιαίτερα διαχυτικό τον πρώτο, κάπως συγκρατημένο τον δεύτερο), μειονοτικούς δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους και φυσικά, το παράδοξο, τους δύο επιβεβλημένους από το τουρκικό ΥΠΕΞ "ψευδομουφτήδες" Ροδόπης και Ξάνθης οι οποίοι για άλλη μία φορά εδώ και δεκαετίες, αντί να δέχονται επισκέψεις για την θρησκευτική εορτή, επισκέπτονται οι ίδιοι τον Τούρκο πρόξενο για να του δώσουν ευχές λες και είναι ...προϊστάμενός τους!

Η μήπως είναι;



Πηγές:

Κοσμάς Καραΐσκος

Ροντόπ Ρουζγκαρί

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top