0
Μπροστά μαζί με τον Σαουδάραβα Πρίγκηπα ο Ιμάμης - καθηγητής από το Ιεροσπουδαστήριο του Κέχρου της Κομοτηνής, ονόματι Χαφούζ Χασάν Χότζα (Medrese-i Hayriyye Hocalarından, Gümülcine Yeni cami imamı, Mehrikozlu Hafız Hacan ve Gümülcine medresesi hayriyede müderris imiş). Πηγή της φωτογραφίας: Μηχανή του χρόνου.

Ο Σαούντ Μπίν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ ήταν ένας σημαντικός Πρίγκιπας του Σαουδικού Αραβικού Βασιλείου. Στις αρχές του 1966, επισκέφθηκε την Αθήνα ως επίσημος εκπρόσωπος της χώρας του σε μια διπλωματική αποστολή (ήταν ήδη όμως έκπτωτος του θρόνου από τους Ουλεμάδες).

Στην Αθήνα έμεινε στο ξενοδοχείο Καβούρι της Βουλιαγμένης, όπου έκλεισε δύο ορόφους και πενήντα δωμάτια για το χαρέμι, την οικογένειά του και το προσωπικό του. Πλησίαζε όμως και το Κουρμπάν Μπαϊράμ των μουσουλμάνων και ζήτησε από την επίσημη τότε Ελληνική πολιτεία να προσευχηθεί στο Φετχιγιέ Τζαμί στο Μοναστηράκι. Επειδή όμως ήταν σε πολύ κακή κατάσταση (είχαν περάσει 130 χρόνια από τότε που λειτούργησε ως Τέμενος για τελευταία φορά), εξέφρασε την επιθυμία να ανακατασκευαστεί. Έτσι, άμεσα οι αρχές της πολιτείας το αποκατέστησαν (όπως - όπως...) ώστε να μετατραπεί και πάλι σε λατρευτικό χώρο. Πράγματι, την 1η Απριλίου ημέρα  Παρασκευή του 1966 συνέπεσε και η 1η μέρα του Κουρμπάν Μπαϊράμ και ο Πρίγκιπας μετέβη στο τέμενος για να προσευχηθεί.

Το Φετχιγιέ Τζαμί σε απεικόνιση του 1830.

Μάλιστα ήρθε και ένας Ιμάμης - καθηγητής απο το Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής ονόματι Χαφούζ Χασάν Χοτζά (Medrese-i Hayriyye Hocalarından, Gümülcine Yeni cami imamı, Mehrikozlu Hafız Hacan ve Gümülcine medresesi hayriyede müderris imiş) καθώς και αντιπροσωπεία Ιμάμηδων απο την Ξάνθη. Στη φωτογραφία διακρίνεται ξεκάθαρα ο Ιμάμης - καθηγητής του Ιεροσπουδαστηρίου του Εχίνου και μετέπειτα Μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγγά (Mehmet Emin Aga Şahin Köyü Medrese-i camii Hoca-Müderris).

Ο Ιμάμης τέλεσε την διπλή προσευχή μιας και η προσευχή του Κουρμπάν Μπαϊράμ με την προσευχή της Παρασκευής είναι σχεδόν όμοιες (Kurban Bayram, Ramazan Bayram, Namazı iki rekât ve Hutbe okunur). Μετά από έρευνα από τη συλλογική μνήμη της Μειονότητας, η αντιπροσωπεία από την Κομοτηνή, μετέφερε στην Αθήνα και δώρισε μια καμήλα στον Πρίγκιπα Αλ Σαούντ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Πρίγκηπας συναντήθηκε με τον τότε Βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνο Β΄ και τον Πρωθυπουργό της χώρας Γεώργιο Παπανδρέου, καθώς και με πλήθος Δημάρχων και πολιτικών φορέων. Ήταν πολύ γαλαντόμος και συνήθιζε να μοιράζει χρυσά ρολόγια και φιλοδωρήματα σχεδόν σε όλους όσους τον πλησίαζαν. Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως μέσα σε δύο μόλις έτη, ξόδεψε πάνω απο 300.000.000 δραχμές την εποχή εκείνη!

Ο Τύπος της εποχής από το εσωτερικό του Τεμένους κατά την διάρκεια της προσευχής. Πίσω από τον Σαουδάραβα Πρίγκηπα και στα δεξιά του, με το σαρίκι εμφανίζεται ο καθηγητής του Ιεροσπουδαστηρίου του Εχίνου και μετέπειτα Μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγγά (Mehmet Emin Aga Şahin Köyü Medresesi Hocası-Müderris). Πηγή φωτογραφίας: Μηχανή του χρόνου.

Η επίσκεψη του Σαούντ Μπίν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ (Saud bin Abdulaziz Al Saudείχε στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στην Αθήνα έμεινε έως τον ξαφνικό θάνατό του στις 23 Φεβρουαρίου του 1969 σε ηλικία 67 ετών. Μετά μεταφέρθηκε στην Σαουδική Αραβία και συγκεκριμένα στο Τέμενος Μεστζίτ αλ Χαράμ στη Κάαμπα της Μέκκα (Mescid-i Haram Kâbe Mekke) όπου έγινε η τελετή της κηδείας του και μετά η σωρός μεταφέρθει στο κοιμητήριο του Άλ Αούντ στο Ριάντ (Al Aud Riyad) δίπλα στους προηγούμενους Βασιλείς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ο Σαούντ Μπίν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ θεωρείται ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες του σύγχρονου Σαουδικού Αραβικού Βασιλείου καθώς συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και της υποδομής της χώρας του.

Ευχαριστώ θερμά για την βοήθειά του στην έρευνα τον αξιότιμο θεολόγο και δάσκαλο του Ισλάμ Σεντάτ Καράνταη Χοτζά (Sayın Sedat Karadayi Hoca Müderris).

Επιμέλεια ιστορικής έρευνας

Γιώργος Φ. Μπατζακίδης

Ιστορικός Ερευνητής

Από τον τύπο της εποχής. Πηγή: Μηχανή του Χρόνου.

Πλατεία Μπεγιαζήτ την ημέρα του Κουρμπάν Μπαϊράμ στην Κωνσταντινούπολη. Beyazit meydanı İstanbul. Kurban Bayramınız Kutlu Olsun.

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top