0
"Η επιρροή της τουρκικής πρεσβείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταλυτική..."

Πλήρως ανατρεπτικός και καυστικός όπως μας έχει συνηθίσει εδώ και καιρό ο πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, πρέσβης Γεώργιος Αϋφαντής, αναφέρεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" σε πολλά ζητήματα που αφορούν και στην περιοχή μας.
  • Για ζητήματα διαφθοράς
«Το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου, αυτό ήταν από τα χειρότερα. Οι πάντες. Και ο μόνος που με στήριζε στη θέση μου ήταν ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ερχόταν, έλεγε στον πρέσβη που ήθελε να με καρατομήσει “για ό,τι κάνει ο πρόξενος έχει λευκή επιταγή από μένα”.

-Γιατί θέλανε τις πόρνες στην Ελλάδα; Παίρνανε λεφτά στην πρεσβεία;

«Φυσικά. Ο υπάλληλος που πέταξα εγώ κλωτσηδόν τον πρώτο μήνα που ανέλαβα εκεί έχει μια τεράστια έπαυλη στην Πεντέλη».
  • Για την υπόθεση με την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν
«Ας δούμε τα γεγονότα. Ψηφίζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο η Ρομά ακτιβίστρια Σαμπιχά Σουλεϊμάν με 167 ψήφους υπέρ και δύο αποχές. Ρομά, δουλεύει από τα 7 της χρόνια πουλώντας λουλούδια στα νυχτερινά κέντρα. Στα 13 την πάντρεψαν, αγράμματη, γιατί δεν την άφηναν να πάει στο σχολείο, και στο σχολείο που πήγαινε μάθαινε τουρκικά, τι να τα κάνει, με ποιον να τα μιλήσει; Ελληνικά δεν μπορούσε να μάθει. Αυτή λοιπόν η γυναίκα μαζί με άλλες, 19-20 νομίζω, ομοεθνείς της, έφτιαξαν έναν σύλλογο και ο στόχος τους είναι να αλλάξουν τη μοίρα τους. Να υπάρχουν παιδικοί σταθμοί όπου τα παιδιά να μαθαίνουν ελληνικά και να μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον, να μη γίνονται νέα τζαμιά αλλά να γίνονται κέντρα υγείας μέσα στο Δροσερό, που είναι μια αθλιότητα, Τρίτος Κόσμος στο κέντρο της Ξάνθης. Αυτή τη γυναίκα, όταν την είδαμε -γιατί υπάρχει μια αντένα του υπουργείου Εξωτερικών εκεί και ισχυρό κλιμάκιο της ΕΥΠ- εμείς οι διπλωμάτες τρελαθήκαμε».

-Απίστευτες καταστάσεις.

«Την ξυλοφόρτωναν οι πράκτορες του προξενείου, οι άλλοι Ρομά που παίρνουν λεφτά από το τουρκικό προξενείο, γιατί έλεγε ότι είναι Ελληνίδα. “Eίμαι Ρομά, είμαι μουσουλμάνα και είμαι Ελληνίδα. Οχι Τουρκάλα”. Και αυτό τους έβγαζε από τα ρούχα τους. Οπότε αρχίσαμε να τη στηρίζουμε. Πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουμε τη φυσική της επιβίωση. Γίναμε μπίλιες με την τοπική Αστυνομία η οποία έλεγε “θα φυλάμε εμείς τους γύφτους;”. Και αν δεν υπήρχε εκεί ένας συνάδελφος, ο οποίος είναι ακόμη εν ενεργεία, ο Βασίλης ο Μπορνόβας, θα είχαν πατηθεί όλες, όχι μόνο η Σαμπιχά. Αυτής της γυναίκας, την οποία κάθε άνθρωπος εντάξει με τη συνείδησή του θα τη στήριζε γιατί πάλευε μόνη της με τα θηρία, σκέφτηκα εγώ να της δώσω μια κάλυψη και εξέθεσα την υπόθεσή της στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και πέρασε η υποψηφιότητά της».

-Υποψήφια ως τι;

«Στο ευρωψηφοδέλτιο, στο ναδίρ του ευρωψηφοδελτίου, δεν θα εκλεγόταν ποτέ».

-Και τι έγινε;

«Πήρε ο Τούρκος πρέσβης τον Νίκο Παππά τηλέφωνο, του είπε “δεν πρόκειται να δείτε ψήφο” και μέσα σε μια ώρα, άντε δύο, την αποσύρανε. Εξήγησα δέκα χιλιάδες φορές στον πρόεδρο ότι “για όνομα του Θεού, δεν είναι δημιούργημα του υπουργείου Εξωτερικών, αν ήταν θα σ’ το έλεγα” και η απάντηση ήταν “για γενικότερους λόγους πρέπει να το κάνουμε”. Οι “γενικότεροι λόγοι” ήταν οι ψήφοι που εξασφάλιζε το προξενείο».

-Αρα υπήρχε επικοινωνία μεταξύ του προξενείου και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπήρχε επικοινωνία μεταξύ πρεσβείας και ΣΥΡΙΖΑ. Η επιρροή της τουρκικής πρεσβείας στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταλυτική, υπήρχαν συγκεκριμένοι άνθρωποι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ψυχή τε και σώματι κοντά στις τουρκικές θέσεις».
  • Για τον Αλέξη Τσίπρα
-Τι άνθρωπος ήταν ο Τσίπρας;

«Δεν τον ενδιέφερε η εξωτερική πολιτική. Δεν τον ενδιέφεραν τα εθνικά θέματα, τα θεωρούσε κάτι παρωχημένο. Ενας άνθρωπος με τα ταλέντα που όλοι αναγνωρίζουν, επικοινωνιακός, καλός, αλλά μέχρις εκεί. Δεν έχει παιδεία, αυτή είναι η δικιά μου αίσθηση. Αλλά αυτό που με στενοχωρούσε, μέχρι που έφτασε η υπόθεση Σαμπιχά και παραιτήθηκα, ήταν ότι δεν είχε καμία διάθεση να μάθει. Πας να πάρεις την κυβέρνηση της χώρας, δεν μπορείς να μην ξέρεις. Εγώ έκανα μεγάλο αγώνα για τον Αλέξη Τσίπρα, κατάφερα να γίνει το ταξίδι του Ιανουαρίου του ’13 στην Αμερική όπου πήγε στο Κογκρέσο, πήγε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

-Τι πίστευαν οι Αμερικανοί για τον Τσίπρα;

«Οταν άρχισα να δουλεύω εγώ πάνω σε αυτό, νόμιζαν ότι ο Τσίπρας είναι η πολιτική εκδοχή της “17 Νοέμβρη”. Ηταν τιτάνιο το έργο και το κατάφερα με τη συμβολή ενός ανθρώπου που δεν ζει πια, του Βασίλη Μαρκεζίνη, που μίλησε κατευθείαν στη CIA. Και μας φωνάξανε για να δουν τι είναι αυτό το περίεργο πράγμα που απειλεί να πάρει την επόμενη κυβέρνηση...».
  • Για Φερχάτ και Ζεϊμπέκ
- Και το περιστατικό με τη Ροδόπη τώρα;

«Εγώ έγραψα ένα άρθρο και είπα: Με βάση την εμπειρία μου του 2014, σας λέω αυτό που λένε και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: ότι δεν κέρδισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ιδέες του στη Ροδόπη, κέρδισε το προξενείο. Υπάρχει συναλλαγή, υπήρχε και παλαιότερα. Και προσέθεσα την εκτίμησή μου ότι η κυρία Μπακογιάννη και η Νέα Δημοκρατία δεν είναι εναντίον της συναλλαγής με το προξενείο, αλλά είναι εναντίον της συγκεκριμένης συναλλαγής διότι χορηγείται ο αντίπαλος, και θέλουν τις ψήφους. Από την άλλη μεριά, όμως, να καταλάβουμε το εξής: οι δύο τύποι αυτοί, ο Οζγκιούρ και ο Ζεϊμπέκ είναι τουρκόφρονες 1.000%. Αυτοί δεν μιλάνε τώρα. Θα μιλήσουν μετά τις εκλογές, όταν θα είναι βουλευτές. Και θα πουν “είμαστε Τούρκοι, και οι ψηφοφόροι μας είναι Τούρκοι, εκπροσωπούμε την καταπιεσμένη τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα”. Τι θα τους κάνει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ; Το πολύ πολύ να τους διαγράψει. Σιγά τα ωά. Θα έχει λειτουργήσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ως γέφυρα για να περάσουν το εμπόδιο του 3% και να μπουν δύο άτομα μέσα στο Κοινοβούλιο που θα φωνασκούν επί τέσσερα χρόνια για τουρκική μειονότητα και θα λέει ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη, στον όποιο πρωθυπουργό, “εγώ βάζω το θέμα; Το Κοινοβούλιό σας το βάζει, υπάρχουν μέσα βουλευτές που δηλώνουν Τούρκοι και καταπιέζονται και εκπροσωπούν τουρκική μειονότητα”. Αυτό δεν μπορεί να το σκεφτεί ο ΣΥΡΙΖΑ;».
Ολόκληρη η συνέντευξη:


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top