0


Τα νέα έργα που προτείνει το Υπουργείο Πολιτισμού για την ΟΧΕ Τουρισμού - Πολιτισμού της Εγνατίας Οδού, η συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ,  του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής καθώς επίσης τα έργα του Υπουργείου στην ΑΜΘ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή από την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Γιώργο Κουμεντάκη.

Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη:

1. Το Υπουργείο παρουσίασε τα νέα έργα που θέτει ως προτεραιότητα ενόψει της έναρξης της διαβούλευσης για την επικαιροποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Τουρισμού – Πολιτισμού της Εγνατίας Οδού, προκειμένου αυτά να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ. 

Εξετάστηκαν έργα και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, όπως για παράδειγμα η ανάδειξη της Μικρής Δοξιπάρας στην Ορεστιάδα, η αποκατάσταση των κτιρίων του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη στη Δράμα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής με συνολική αποκατάσταση του κελύφους του υπάρχοντος κτιρίου και νέα έκθεση, παρεμβάσεις στους Αρχαιολογικούς Χώρους των Φιλίππων και των Αβδήρων, δημιουργία νησίδας μουσείων στην Ξάνθη, έργα στη Θάσο, στη Σαμοθράκη κ.ά.

 2. Έγινε εξειδίκευση και προγραμματισμός των επόμενων ενεργειών αναφορικά με τη συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.

3. Το Υπουργείο παρουσίασε τα έργα που υλοποιεί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στις δηλώσεις που έγιναν στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Μέτιος τόνισε:

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε για ακόμη μία φορά στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή δύο πραγματικούς φίλους της Περιφέρειάς μας. 

Από τη μια πλευρά, την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία, στη διάρκεια της θητείας της, έχει αποδείξει έμπρακτα την αγάπη της και την στήριξή της στην περιοχή μας. 

Από την άλλη πλευρά, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κύριο Γιώργο Κουμεντάκη, που με το κύρος, τη γνώση και την εμπειρία του, θα βοηθήσει ώστε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής να έχει το ρόλο που του αξίζει.


Στη σύσκεψη που είχαμε, ασχοληθήκαμε με τρία πολύ σημαντικά θέματα. 

Πρώτον, ξεκινήσαμε τη διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Τουρισμού – Πολιτισμού της Εγνατίας Οδού. Η κυρία Υπουργός μας παρουσίασε τα νέα έργα  που το Υπουργείο θέτει ως προτεραιότητα, προκειμένου να τα χρηματοδοτήσουμε από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας.

Μένω ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί τα νέα έργα που μας παρουσίασε η κυρία Μενδώνη, είναι αυτά τα οποία και εμείς έχουμε αξιολογήσει ως πιο σημαντικά για να ενταχθούν στην ΟΧΕ Πολιτισμού. 

Δεύτερον, εξειδικεύσαμε τη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Περιφέρειάς μας για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.

Η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με τον κύριο Κουμεντάκη είναι ιδιαίτερα τιμητική για εμάς. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αναβαθμίσει το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ως χώρο τέχνης και πολιτισμού για την Περιφέρεια, την ευρύτερη περιοχή αλλά και τη χώρα.

Τρίτον, συζητήσαμε για τα έργα που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και τα τρία ζητήματα που εξετάσαμε, με τα έργα και τις δράσεις που προβλέπουν, λειτουργούν αθροιστικά. Η υλοποίησή τους θα συμβάλει ώστε ο τόπος μας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να γίνει προορισμός και στον πολιτισμό.

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι με τη συνεργασία που έχουμε θα το καταφέρουμε.»

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικών Πολιτικών και Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Βασίλης Λούρμπας, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δράσεων Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, Τζιχάν Ιμάμογλου, Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Παύλος Δαμιανίδης, η ειδική σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα πολιτισμού και υπεύθυνη του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής κυρία Ζωή Κοσμίδου, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων της Περιφέρειας κ. Κατερίνα Φωτιάδου, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας ΑΜΘ.



Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top