0
Photo: U.S. Army

Πεδίο βολής στην περιοχή του Εβρου για νατοϊκές ασκήσεις έχει ζητήσει η Συμμαχία από την Ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ριζοσπάστης".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το πεδίο βολής θα αξιοποιηθεί για εκπαίδευση της Πολυεθνικής Νοτιοανατολικής Μεραρχίας (Multinational Division - South East, MND-SE), που επιχειρεί σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Πιο συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ με διαβαθμισμένο - «εμπιστευτικό» έγγραφο, με ημερομηνία αποστολής 16/2/2023, ζητά να «επιστρατεύσει» το πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» κοντά στο Διδυμότειχο Εβρου ως πεδίο ασκήσεων για την παραπάνω μεραρχία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έγγραφο, αυτήν την περίοδο έχουν αναπτυχθεί από τη μεραρχία 5.850 άτομα, στο πλαίσιο της στρατιωτικής ετοιμότητας και της προετοιμασίας για την ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται αφενός για δυνάμεις του ΝΑΤΟ που αποτελούνται από 900 άτομα στη Βουλγαρία και 1.300 άτομα στη Ρουμανία και αφετέρου για δυνάμεις υπό τη διοίκηση του 5ου ΣΣ των ΗΠΑ, με άλλα 650 άτομα στη Βουλγαρία και 3.000 στη Ρουμανία.

Το έγγραφο λοιπόν διαπιστώνει ότι οι υποδομές που αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμες για την εκπαίδευση της παραπάνω δύναμης σε Ρουμανία και Βουλγαρία δεν είναι κατάλληλες. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το «μοναδικό αξιόλογο» πεδίο ασκήσεων είναι το CINCU της Ρουμανίας, 300 χλμ. βορείως του Βουκουρεστίου, που συνδέεται «με οδικό δίκτυο κακής κατάστασης, απαιτώντας πολύωρη διαδρομή για να προσεγγιστεί».

Οσο για τη Βουλγαρία, εκεί βρίσκεται το μοναδικό πεδίο ασκήσεων που χρησιμοποιείται σήμερα (το NSTA), ενώ, αν και υπάρχει ένα ακόμα, ο διοικητής του βουλγαρικού στρατού ξηράς δεν εγκρίνει τη χρήση του από το ΝΑΤΟ.

Με βάση την παραπάνω εικόνα, επισημαίνονται στο σχετικό έγγραφο από τη μία η «αδυναμία του ρουμανικού στρατού» και από την άλλη η «μερική απροθυμία του βουλγαρικού στρατού» να διαθέσουν πεδία ασκήσεων, κάτι που φέρνει «σοβαρή δυσχέρεια στην κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων εκπαιδεύσεως των ανεπτυγμένων δυνάμεων». Και αυτό, όπως επισημαίνεται, έχει προκαλέσει έντονα σχόλια από την πλευρά των Γάλλων και των Ιταλών που συμμετέχουν με δυνάμεις τους στη μεραρχία.

Μάλιστα, το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί με την «επικείμενη αύξηση της δύναμης των ανεπτυγμένων Συμμαχικών στρατευμάτων».

Γι' αυτό και με το εν λόγω έγγραφο ζητείται από την Ελλάδα να διαθέσει, με έγκριση από το ΓΕΕΘΑ, ελληνικά πεδία βολής και ασκήσεων και πιο συγκεκριμένα το «Ψηλός Στάλος» του Εβρου σε ιταλικές και αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=24/3/23&id=19045&pageNo=3


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top