0

H Wall Street Journal δημοσιεύει ένα άρθρο με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον: Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να ζητήσει την έγκριση από το Κογκρέσο για την αγορά, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, νέων αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία και μια ξεχωριστή πώληση αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, η οποία θα είναι από τις μεγαλύτερες ξένες συμφωνίες όπλων εδώ και αρκετό καιρό, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Για να εγκριθεί η πώληση, η Τουρκία πρέπει να συμφωνήσει με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Και οι δύο χώρες αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ προηγουμένως ήταν ουδέτερες. Η πώληση περιέχει περισσότερα από όσα είχαν προβλεφθεί: Περιλαμβάνονται σαράντα νέα αεροσκάφη καθώς και κιτ για την ανακαίνιση 79 υφιστάμενων F-16 της Τουρκίας, καθώς και πάνω από 900 πύραυλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, το Κογκρέσο πιθανότατα θα λάβει ειδοποίηση για τη συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, έχει ζητήσει την αγορά τουλάχιστον 30 F-35. Εφόσον εγκριθεί η αγορά από τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να μειώσει τις όποιες διαμαρτυρίες της Αθήνας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αρνηθεί να σχολιάσει πιθανές μεταφορές όπλων μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Ωστόσο, το Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει ποτέ να εμποδίσει μια πώληση που ζητήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Αυτό συμβαίνει με τις ήδη τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις και η Ουάσινγκτον πιέζει τον Ερντογάν να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να εγκρίνει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία περί εξαγωγών όπλων, το Κογκρέσο θα έχει 30 ημέρες για να εξετάσει τη συμφωνία. Για να μπλοκάρουν τη συμφωνία αυτή θα πρέπει να περάσουν ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας- μπορούν επίσης να την μπλοκάρουν ή να την τροποποιήσουν πριν από την παράδοση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τον κ. Ερντογάν να εξαλείψει την αντίστασή του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ένας αξιωματούχος αναφέρθηκε στα F-16 ως “καρότο με μαστίγιο” για να επιτευχθεί η συμφωνία. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τις αντιρρήσεις ορισμένων μελών του Κογκρέσου για την πώληση. Αξιωματούχοι αναμένουν ότι ενώ το πακέτο για την Ελλάδα είναι πιθανό να περάσει από το Κογκρέσο, αλλά τα τουρκικά F-16 μπορεί να καθυστερήσουν λόγω της απροθυμίας ορισμένων ατόμων να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός της Άγκυρας.

Ο κ. Ερντογάν απείλησε αρχικά να ασκήσει βέτο στην είσοδο των δύο αυτών χωρών λόγω των σχέσεών τους με τις κουρδικές μαχητικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία, έναν συνεχιζόμενο πόλεμο που έχει οδηγήσει σε πολλές απώλειες με την πάροδο του χρόνου. Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ διαβεβαιώνουν ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας, τηρώντας μια συμφωνία που υπογράφηκε πέρυσι και η οποία απαιτούσε από τις δύο χώρες να αξιολογούν τις τουρκικές αιτήσεις έκδοσης υπόπτων και να τερματίζουν τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πέρυσι ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει αντάλλαγμα για την έγκριση της Τουρκίας στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ, και ισχυρίστηκαν ότι ο χρόνος πώλησης των F-16 εξαρτάται από την εσωτερική διαδικασία της κυβέρνησης.

Πάντα σύμφωνα με την WSJ, η συναλλαγή έρχεται επίσης σε μια περίοδο έντονης διαμάχης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, των μακροχρόνιων αντιπάλων που ανταλλάσσουν απειλές το τελευταίο διάστημα εντός της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Να προσθέσουμε ότι η Τουρκία είχε παλαιότερα εμπλακεί με το πρόγραμμα F-35, αλλά αποβλήθηκε όταν ο κ. Ερντογάν προχώρησε στην αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πιστεύουν ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων με τη χώρα, η οποία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν έχει διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στη διαμεσολάβηση για την κρίση στην Ουκρανία, οργανώνοντας ανταλλαγές κρατουμένων και διευθετώντας μια συμφωνία που επέτρεψε στην Ουκρανία να αρχίσει και πάλι να στέλνει σιτηρά μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτή η στενή σχέση μεταξύ του Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Πούτιν έχει προκαλέσει φόβους και στην Ουάσιγκτον, όπως η εξέταση της εισροής ρωσικών χρημάτων στην Τουρκία, όπως περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών.

https://www.ptisidiastima.com/ektakto-30-f-35a-40-f-16v/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top