0

Δεν απέδωσε καρπούς η πρόσφατη πρωτοβουλία του δημάρχου Ιάσμου Ροδόπης Οντέρ Μουμίν να αδελφοποιήσει ...τον Δήμο Ανατολικής Σάμου με τον Δήμο Κουσάντασι Τουρκίας.

Ολα ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του δημάρχου Ιάσμου ο οποίος ζήτησε να δει τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Γεώργιο Στάντζο, αίτημα το οποίο και έγινε δεκτό και έτσι οι δύο δήμαρχοι συναντήθηκαν στο Δημαρχείο Σάμου. Εκεί ο δήμαρχος Ιάσμου υπέβαλλε πρόταση "πολιτιστικής συνεργασίας" μεταξύ των ελληνικών δήμων Ιάσμου και Σάμου και του δήμου Κουσάντασι της Τουρκίας.

Η απάντηση του δημάρχου Σάμου όμως δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς ο κος Στάντζος τόνισε στον δήμαρχο Ιάσμου πως η πρότασή του "θα εξεταστεί εν καιρώ, αναλόγως των συνθηκών" στα πλαίσια των αυτοδιοικητικών θεσμών και πάντα σε "πλήρη συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία". Μία δήλωση διατυπωμένη έτσι ώστε να αφήνει κενά και ερωτηματικά ως προς το αν η πρωτοβουλία του δημάρχου Ιάσμου ήταν κι αυτή σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία.

Ο δήμαρχος Σάμου επίσης "άδειασε" τον δήμαρχο Ιάσμου και έβαλε στον "πάγο" το μεγαλόπνοο σχέδιό του λέγοντας πως "οι σημερινές συνθήκες, όπου η επιθετικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται απειλώντας ευθέως την πατρίδα μας δεν επιτρέπουν την πρόοδο αυτών των σχέσεων".

Παραμένει άγνωστο ποια είναι η θέση του δημάρχου Ιάσμου κου Μουμίν σε όλα αυτά τα ζητήματα των απειλών πολέμου της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, αν υπήρξε απάντηση προς τον δήμαρχο Σάμου σε όλα τα παραπάνω καθώς και το αν η κίνησή του αυτή ήταν όντως σε συνεννόηση με την Ελληνική Πολιτεία, την οποία ο δήμαρχος Σάμου ορθά επικαλέστηκε ή επρόκειτο για πρωτοβουλία ατομική του Οντέρ Μουμίν ή μία κίνηση στα πλαίσια γενικότερου σχεδιασμού με ομάδες και φορείς συνεργαζόμενους με την Δημοτική Αρχή Ιάσμου, πλην όμως της Ελληνικής Πολιτείας.

Το δελτίο τύπου του Δήμου Ανατολικής Σάμου έχει ως εξής:

https://www.islandofsamos.gr/enhmerwsh/deltia-typou/item/2136-sinantisi-dimarxo-iasmou-rodopis

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα , μεταξύ του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου κ. Στάντζου με τον συνάδελφο Δήμαρχο Ιάσμου- Ροδόπης, κ. Οντέρ Μουμίν στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Σάμο και κατόπιν αιτήματός του. Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με τη λειτουργία των δήμων και τις καλές πρακτικές της Ελληνικής αυτοδιοίκησης. Ο Δήμαρχος Ιάσμου υπέβαλλε πρόταση πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών δήμων Ιάσμου , Σάμου και του δήμου Κουσάντασι της Τουρκίας. Πρόταση η οποία θα εξεταστεί εν καιρώ, αναλόγως των συνθηκών, στα πλαίσια των αυτοδιοικητικών θεσμών και σε πλήρη συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία.

Η Σάμος παραδοσιακά διατηρεί σχέσεις συνεργασίας με την αυτοδιοίκηση της γείτονος χώρας.

Ο κ. Στάντζος επεσήμανε όμως ότι οι σημερινές συνθήκες, όπου η επιθετικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται απειλώντας ευθέως την πατρίδα μας δεν επιτρέπουν την πρόοδο αυτών των σχέσεων.

Μέχρι στιγμής ο Δήμος Ιάσμου στην επίσημη ιστοσελίδα του, δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικό για την επίσκεψη του δημάρχου στην Σάμο.

https://iasmos.gr

Ενα αμήχανο σχόλιο για το γεγονός, χωρίς τοποθέτηση επί της ουσίας, υπάρχει μόνο στο Facebook το οποίο έχει ως εξής:

https://www.facebook.com/www.iasmos.gr/posts/pfbid0E3EL8v59u4K76zc9r9AV5zC3AKFEFCqq4cwiTeDk4thtz7GKXxg3RwH6TNxw7yPAl

Συναντήθηκα με τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, τον κ. Γεώργιο Στάντζο, τον οποίον ευχαριστώ για την θερμή, φιλική και συναδελφική υποδοχή. Επίσης είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον συνάδελφο Δήμαρχο Κουσάντασι Τουρκίας, κ. Ομέρ Γκιουνέλ. Προσκάλεσα αμφοτέρους στο 3ο Φεστιβάλ Ειρήνης, Δημοκρατίας και Νεολαίας που θα διοργανώσει ο δήμος Ιάσμου το 2023.

Ο μικρός και ταπεινός Ίασμος, μπορεί να ενώσει. Δεδομένου του σεβασμού στην εδαφική κυριαρχία γειτόνων εν καιρώ Ειρήνης, υπό τη σκεπή της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, από την όμορφη Σάμο, με το βλέμμα ειρηνικά στραμμένο προς το Κουσάντασι Τουρκίας, βάζουμε πλώρη για να ενώσουμε τα Βαλκάνια και το Αιγαίο πέλαγος στον Πολυπολιτισμικό Ίασμο.

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top