0
Χρήστος Μέτιος και Χριστόδουλος Τοψίδης - Φωτό: Κ-Τύπος

Χρήστος Μέτιος - Χριστόδουλος Τοψίδης σημειώσατε 1. Τουλάχιστον σε ότι αφορά στις δικαστικές τους διενέξεις καθώς τέθηκε στο αρχείο από την αρμόδια Εισαγγελέα η μήνυση του δεύτερου κατά στελεχών της διοίκησης του δεύτερου.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που απέστειλε η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση (διοικούσα παράταξη του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης) ο Τοψίδης στις 3 Αυγούστου 2022 υπέβαλε μήνυση εις βάρος τριών στελεχών της Περιφέρειας (Παπαθεοδώρου - πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γάκης - αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Δελησταμάτης - αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) για παράβαση καθήκοντος σχετικά με το θέμα της εταιρείας SELECTA HELLAS.

Ωστόσο η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ροδόπης με διάταξή της έθεσε την υπόθεση στο αρχείο καθώς καμία παράβαση καθήκοντος δεν διαπιστώθηκε από την εισαγγελική έρευνα, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο Χριστόδουλος Τοψίδης. Με την σειρά τους οι Παπαθεοδώρου, Γάκης και Δελησταμάτης έχουν ήδη μηνύσει τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης θα ακολουθήσει εκ μέρους τους σχετική αγωγή αποζημίωσης.

Είναι πάντως από τις λίγες φορές που παράταξη της αντιπολίτευσης κινείται δικαστικά εις βάρος διοικούντων αιρετών της περιφερειακής αρχής για στήριξη ζητημάτων που αφορούν σε συμφέροντα ιδιωτικής επιχείρησης και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το που θα καταλήξει αυτή η δικαστική διένεξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σελέκτα Ελλάς Μονοπρόσωπη ΙΚΕ είναι εταιρεία που εδρεύει στον νομό Καβάλας και έχει ως αντικείμενο την εκμετάλλευση θερμοκηπίων. (βλ. σχετικό αφιέρωμα δημοσιογράφου που σήμερα εργάζεται στην διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής) Σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία η συγκεκριμένη εταιρεία πριν 5 χρόνια είχε ανακοινώσει την επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ σε καλλιέργειες λουλουδιών, τα οποία, όπως αναφέρεθηκε στο συγκεκριμένο αφιέρωμα θα εξάγονται κατά 90% σε Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία. Από το ίδιο δημοσίευμα πληροφορούμαστε πως η SELECTA HELLAS προέρχεται από τη συνένωση της γερμανικής εταιρείας SELECTA ONE (μίας από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της αναπαραγωγής, παραγωγής και πώλησης καλλωπιστικών φυτών, με παραρτήματα σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία) και των ελληνικών εταιρειών ΑΓΡΟΧΟΥΜ ΑΕ και ΑΓΡΟΦΛΟΡΑ ΑΕ. Στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων μάλιστα το 2017 (σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αδέσμευτη Ξάνθης) εκτός των άλλων είχαν παρευρεθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (επί ημερών της οποίας διαγράφηκε από το Πρωτοδικείο το Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας) Ευάγγελος Αποστόλου και ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επίσης του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) Μάρκος Μπόλαρης.

Αυτά όμως δεν είναι τα μοναδικά για τα οποία η συγκεκριμένη εταιρεία απασχολεί την δημοσιότητα καθώς κατά άλλα δημοσιεύματα η Σελέκτα Ελλάς Μονοπρόσωπη ΙΚΕ έχει διενέξεις με τους συνδικαλιστές εργαζομένους της (ορισμένα αναφέρονται και σε "εργασιακό μεσαίωνα") οι οποίοι την καταγγέλλουν πως δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για 8ωρη εργασία και βασικό μισθό. Μάλιστα σε απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων η διοίκηση κάλεσε στις εγκαταστάσεις την Αστυνομία. Σε άλλο περιστατικό η εταιρεία είχε απολύσει συγκεκριμένη εργαζόμενη η οποία επιχειρούσε να δημιουργήσει συνδικαλιστικό όργανο που θα εκπροσωπούσε τους εργαζόμενους. Μάλιστα το ζήτημα της Σελέκτα έφτασε μέχρι και την Ελληνική Βουλή. Ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα ανακοίνωσης των εργαζομένων αναφέρει:

"Μας είπαν ότι θα δουλεύουμε πλήρες ωράριο (8ωρο- 5νθήμερο) , ότι το επόμενο διάστημα θα υπογράφαμε όλοι Σύμβαση Εργασίας. Παρόλα αυτά, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το απαράδεκτο καθεστώς του εργόσημου. Αυτό συνεπάγεται ότι ουσιαστικά η εργοδοσία εδώ και ένα χρόνο τώρα, με το καθεστώς του εργόσημου είναι απαλλαγμένη από το να μας πληρώνει άδειες (μεροκάματο και επίδομα), δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αναρρωτικές άδειες ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα θα δικαιούμασταν αν υπήρχε σύμβαση εργασίας. Όταν μας χρειάζεται η εταιρία δουλεύουμε 14-15 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα ενώ τώρα, κάποιοι από εμάς, δουλεύουμε 3-4 ώρες, 2-3 φορές την εβδομάδα. Κάποιοι από εμάς αφήσαμε άλλες δουλειές για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας και τώρα δουλεύουμε για 200-300 ευρώ τον μήνα και πασχίζουμε να επιβιώσουμε."

Η ίδια η εταιρεία στην απάντησή της, μέσω του διαχειριστή της Ιωάννη Παπαθεοχάρη (ο οποίος μεταξύ άλλων επενδυτών δήλωσε συμμετοχή σε επιχειρηματική αποστολή που θα συνόδευε τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια αμέσως μετά την υπογραφή της "Συμφωνίας των Πρεσπών") μεταξύ άλλων επισημαίνει:

"Ο τρόπος απασχόλησης σε όλες τις γεωργικές/κτηνοτροφικές επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις (με τη μορφή ατομικών επιχειρήσεων ή προσωπικών εταιρειών δηλαδή ΟΕ και ΕΕ όπως η δική μας), καθορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 27του Ν. 2639/98 και την εγκύκλιο 9/2011 του ΟΓΑ. Άρα η απασχόληση και πληρωμή με εργόσημο αποτελεί επιλογή της επιχείρησής μας ακολουθώντας νομίμως τις διατάξεις του Νόμου."

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε η δικαστική διένεξη των δύο κυρίων παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, παρατάξεων διαφορετικών τάσεων που και οι δύο όμως προέρχονται από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Παρακάτω για την ολική ενημέρωση των αναγνωστών παραθέτουμε δημοσιεύματα σχετικά με τις καταγγελίες εργαζομένων της Σελέκτα Ελλάς καθώς και την ανακοίνωση της παράταξης Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση για την δικαίωση των στελεχών της από την μέχρι σήμερα πορεία της δικαστικής υπόθεσης.

Η ανακοίνωση της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κομοτηνή, 29.11.2022

Τοψίδης: ο αρνητικός πρωταγωνιστής της Περιφέρειας ΑΜΘ

Στο κενό τα ψεύδη και οι συκοφαντίες του – Στο αρχείο η μήνυσή του κατά αιρετών στελεχών 

Ο  κ. Τοψίδης, στις 3/8/22, υπέβαλε μήνυση εις βάρος τριών αιρετών στελεχών της Περιφέρειάς μας, του κ. Χρήστου Παπαθεοδώρου, Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, του κ. Χρήστου Γάκη, Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και του κ. Βασίλη Δελησταμάτη, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, για παράβαση καθήκοντος σχετικά με το θέμα της εταιρείας  SELECTA HELLAS.

Με ανυπόστατους, ψευδείς και κατασυκοφαντικούς ισχυρισμούς, κατηγόρησε τα τρία εκλεγμένα στελέχη της Περιφέρειάς μας ότι κινήθηκαν για να έχουν περιουσιακό όφελος και να ζημιώσουν το κράτος.

Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ροδόπης, στις 9/11/22, εξέδωσε διάταξη με την οποία έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, κρίνοντας ότι καμία παράβαση καθήκοντος δε διαπιστώθηκε εκ μέρους των ανωτέρω στελεχών.

Οι κ.κ. Παπαθεοδώρου, Γάκης και Δελησταμάτης έχουν ήδη μηνύσει τον κ. Τοψίδη για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση και θα ακολουθήσει εκ μέρους τους σχετική αγωγή αποζημίωσης.

Η προσπάθεια του κ. Τοψίδη να ποινικοποιήσει την πολιτική δραστηριότητα των αιρετών στελεχών της Περιφέρειάς μας, και μάλιστα χωρίς κανένα στοιχείο, είναι από μόνη της απαράδεκτη.

Σκοπός του ήταν να εκφοβίσει, να δυσφημίσει και εντέλει να βλάψει πολιτικά τους τρεις συναδέλφους και την παράταξή μας.

Το μόνο που κατάφερε τελικά είναι να πέσει ο ίδιος μέσα στο βούρκο που ετοίμαζε για άλλους.

Ο  κατήφορός του δεν έχει τελειωμό.

Η πολιτική αντιπαράθεση μαζί του έχει χάσει προ πολλού την αξία και το νόημα της.

Ο κ. Τοψίδης, μέσα από τις πράξεις του, έχει καταφέρει να γίνει ο αρνητικός πρωταγωνιστής της Περιφέρειάς μας.

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Αναμένουμε την απάντηση της παράταξης της αντιπολίτευσης Περιφερειακή Σύνθεση με τα δικά της επιχειρήματα.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top