0

Νέα στρατηγική καθαρισμού του αέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού στις αίθουσες διδασκαλίας και σε άλλους εσωτερικούς χώρους έως και δέκα φορές

Οι πανεπιστημιακές αίθουσες είναι φόρουμ για πνευματική ανταλλαγή. Αλλά η πανδημία του COVID-19 έχει τονίσει πόσο σημαντικό είναι οι αίθουσες διδασκαλίας να είναι επίσης χώροι αποτελεσματικής ανταλλαγής αέρα - δηλαδή, καλός αερισμός.

Η τεχνολογία δειγματοληψίας αέρα που αναπτύχθηκε από τον Ελληνικής καταγωγής  Κωνσταντίνο Σιούτα, καθηγητή Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών και Αεροδιαστημικής και Μηχανολόγων  του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την κατανόηση ότι ο κορωνοϊός είναι ένας αερομεταφερόμενος ιός. Όταν ο ιός εκπνέετε σε μικρά αναπνευστικά σταγονίδια σε εσωτερικούς χώρους, η περιεκτικότητα σε νερό εξατμίζεται γρήγορα λόγω της πολύ χαμηλότερης σχετικής υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους από ό,τι σε εξωτερικούς χώρους, αφήνοντας τα ιικά σωματίδια αιωρούμενα στον αέρα. Αυτή η εικόνα, με τη σειρά της, οδήγησε στη γνώση ότι η αντικατάσταση του εσωτερικού αέρα με φρέσκο ή φιλτραρισμένο εξωτερικό αέρα (γνωστή και ως «ανταλλαγή αέρα») μπορεί να βοηθήσει στη διάχυση των ιικών σωματιδίων που διαφορετικά θα έμεναν αιωρούμενες για ώρες.

Τώρα, μια νέα μελέτη από τον Καθηγητή Σιούτα και την ομάδα του που διεξήχθη σε αίθουσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου καταδεικνύει ότι τα υψηλής απόδοσης φορητά φίλτρα εσωτερικού χώρου μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, αποκαλύπτει επίσης ότι η λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος ταυτόχρονα με έναν φορητό καθαριστή αέρα με φίλτρο HEPA μπορεί να μεγιστοποιήσει την απομάκρυνση των μικροσκοπικών σωματιδίων του αέρα.

Λειτουργώντας αυτά τα συστήματα φιλτραρίσματος ταυτόχρονα, «Μειώνετε ο κίνδυνος μόλυνσης των μαθητών και του καθηγητή [με τον κορωνοϊό] κατά περισσότερο από δεκαπλάσιο.

ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ  ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΙΟΥΤΑ:

Α) Η αερομεταφερόμενη μετάδοση είναι πολύ σημαντικός τρόπος (μάλλον ο πιο σημαντικός τρόπος) μετάδοσης του κορωνοϊού

https://pspth.edu.gr/diadiktyaki-ekdilosi-konstantinos-sioutas-i-chrisi-kathariston-aera-esoterikou-chorou-sti-machi-katapolemisis-exaplosis-tis-covid-19/

Β) Η χρήση μάσκας προσώπου προσφέρει περιορισμένη προστασία, ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους με υψηλή συνάθροιση ατόμων

Γ) Η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου και αποτελεσματικών συστημάτων εξαερισμού είναι επιτακτική για την προστασία του κοινού από τον κορωνοϊό, ειδικά καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι όταν οι εσωτερικοί χώροι είναι air conditioned.

Δ) Η χρήση αυτών των συστημάτων θα πρέπει να συσταθεί από τις αρμόδιες αρχές ως απολύτως απαραίτητη για την δημόσια προστασία σε χώρους όπως η εστίαση, νοσοκομεία, σχολεία, ιατρεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, πολυκαταστήματα.

Ε) Η προστασία αυτών των συστημάτων καθαρισμού δεν είναι μόνο ενάντια στον κορωνοϊό, αλλά και εναντίον της γρίπης, αλλεργιών, καθώς και της αέριας μόλυνσης που είναι υπεύθυνη για 8 με 9 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

*Mohammad Aldekheel, et al. 7-Nov-2022. The Role of Portable Air Purifiers and Effective Ventilation in Improving Indoor Air Quality in University Classrooms. International Journal of Environmental Research and Public Health, https://www.mdpi.com/1660-4601/19/21/14558

Από το Facebook:

https://www.facebook.com/konstantinos.triantaphyllidis/posts/pfbid02L2wkWaY65wGox6HYH9ZXGT6uzTwecap1CKTQhM99j5gCHB8yFR7TNeLx3vPAjJr3l


Διαδικτυακή Εκδήλωση, Κωνσταντίνος Σιούτας: Η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου στη μάχη καταπολέμησης εξάπλωσης της Covid-19

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων και αφορμή τις έντονες συζητήσεις μεταξύ γονέων για τη  χρησιμότητα της τοποθέτησης καθαριστών αέρα σε σχολικές τάξεις, υλοποιήθηκε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 20.00 μ.μ. η παρακάτω διαδικτυακή εκδήλωση: Η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου στη μάχη καταπολέμησης εξάπλωσης της Covid-19

Ομιλητής ήταν ο Dr Κωνσταντίνος  Σιούτας, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και κάτοχος της έδρας Fred Champion στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), απόφοιτος του ΠΣΠΘ. Μετά την 20’ παρουσίασή του, ο κύριος Σιούτας θα είναι στη διάθεσή μας για τυχόν ερωτήσεις. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο https://www.kathimerini.gr/society/561246478/poia-metra-proteinoyn-oi-eidikoi-gia-toys-kleistoys-choroys/. Επισυναπτόμενο, μπορείτε επίσης να βρείτε το βιογραφικό σημείωμα του κ. Σιούτα,

Ο κ.Σιούτας, απόφοιτος του ΠΣΠΘ,  είναι από τους κορυφαίους επιστήμονες στην επιστημονική περιοχή των αιωρούμενων σωματιδίων.

Στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στην σημασία της χρήσης καθαριστών αέρα στις σχολικές αίθουσες ως μέτρο που συμβάλλει στην πρόληψη διάδοσης ιών όπως ο COVID -19 και παρέθεσε στοιχεία από την έρευνα του και τη βιβλιογραφία.  Την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί γονείς και καθηγητές, που είχαν μάλιστα την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις που απάντησε ο επιστήμονας.

Ακολουθούν τα συμπεράσματα και συστάσεις του καθώς και ενδεικτικές διαφάνειες της παρουσίασης:

Η airborn transmission (αερομεταφερόμενη μετάδοση) είναι πολύ σημαντικός τρόπος (μάλλον ο πιο σημαντικός τρόπος) μετάδοσης του Covid-19

Η χρήση μάσκας προσώπου προσφέρει περιορισμένη προστασία, ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους με υψηλή συνάθροιση ατόμων

Η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου και αποτελεσματικών συστημάτων εξαερισμού είναι επιτακτική για την προστασία του κοινού από τον Covid-19, ειδικά καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι όταν οι εσωτερικοί χώροι είναι air conditioned.

Η χρήση αυτών των συστημάτων θα πρέπει να συσταθεί από τις αρμόδιες αρχές ως απολύτως απαραίτητη για την δημόσια προστασία σε χώρους όπως η εστίαση, νοσοκομεία, σχολεία, ιατρεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, πολυκαταστήματα.

Επίσης η προστασία αυτών των συστημάτων καθαρισμού δεν είναι μόνο ενάντια στο Covid19, αλλά και εναντίον της γρίππης, αλλεργιών, καθώς και της αέριας μόλυνσης που είναι υπεύθυνη για 8 με 9 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Περισσότερα:

https://pspth.edu.gr/diadiktyaki-ekdilosi-konstantinos-sioutas-i-chrisi-kathariston-aera-esoterikou-chorou-sti-machi-katapolemisis-exaplosis-tis-covid-19/

Ποια μέτρα προτείνουν οι ειδικοί για τους κλειστούς χώρους

Σήμερα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει πως μία σημαντική οδός μετάδοσης του νέου κορωνοϊού είναι η εισπνοή αερολυμάτων. Η εκτίμηση αυτή, που δεν ήταν καθόλου προφανής πριν από την τρέχουσα πανδημία, έρχεται να υπογραμμίσει τη μεγάλη σημασία που έχει ο εξαερισμός και ο καθαρισμός του εσωτερικού αέρα.

Στα μέσα Ιανουαρίου, η Ελληνική Εταιρεία Ερευνας Αερολυμάτων πραγματοποίησε μια σημαντική παρέμβαση αναδεικνύοντας το θέμα και προτείνοντας λογική αντιμετώπισής του, ειδικά καθώς η είσοδος της χώρας στην καρδιά του χειμώνα επιτείνει το πρόβλημα. Οπως σημείωνε, «στο ανοιχτό περιβάλλον η διαδικασία μείξης και αραίωσης αποτρέπει τη μόλυνση ατόμων που δεν είχαν έρθει σε άμεση επαφή με τον ασθενή. Ομως, σε κλειστούς χώρους, το αερόλυμα που φέρει τον ιό SARS-CoV-2 με το σημαντικό ιικό φορτίο παραμένει αιωρούμενο επί μακρόν και η απλή εισπνοή αερολυμάτων αποτελεί σημαντικό μηχανισμό μετάδοσης». Γι’ αυτό χρειάζεται η λήψη συνδυασμένων μέτρων. «Είναι ανάγκη να προσθέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα επίπεδα προστασίας που μειώνουν την έκθεση του πληθυσμού σε συγκεντρώσεις ιικού φορτίου», σημειώνουν, καθώς «δυστυχώς, κανένα από τα μέτρα από μόνο του δεν είναι 100% αποτελεσματικό». Αναφερόμενοι στη χρήση μάσκας, για παράδειγμα, κι ενώ τονίζουν πως είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και παραμένει αναγκαία η καθολική χρήση της, σημειώνουν πως «μια διαρροή μόλις 2% στην εφαρμογή μάσκας και προσώπου μειώνει την αποτελεσματικότητα κατακράτησης σωματιδίων σε επίπεδα χαμηλότερα του 50%». 

Η «Κ» επικοινώνησε με τέσσερις διακεκριμένους επιστήμονες που συμμετείχαν στη συγγραφή της ανακοίνωσης της Εταιρείας Ερευνας Αερολυμάτων για να δώσουν τη δική τους άποψη για το πώς θα κερδηθεί η «μάχη του αέρα» για να αντιμετωπιστεί η διάδοση της COVID-19. 

Στις ερωτήσεις μας απάντησαν: Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σιούτας, έδρα Fred Champion, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας. Ο καθηγητής Αθανάσιος Νένες, Εργαστήριο Ατμοσφαιρικών Διεργασιών και των Επιπτώσεών τους, Ομοσπονδιακή Τεχνολογική Σχολή της Λωζάννης, συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΙΤΕ. Ο καθηγητής Λεωνίδας Ντζιαχρήστος, Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ. Ο δρ Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.  

– Είναι τα αερολύματα η κύρια οδός μετάδοσης του SARS-CoV-2; Ποια είναι τα νέα δεδομένα που δημιουργεί; 

– Η μετάδοση μέσω αερολυμάτων δεν ανήκε, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, στα «δόγματα» μετάδοσης που ασπάζονται πολλοί οργανισμοί υγείας – ότι δηλαδή η απόσταση του ενός με δύο μέτρων, παράλληλα με καθαρισμό επιφανειών και χρήση αντισηπτικών, αρκεί για την αποφυγή λοίμωξης. Ολα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα πως τα επεισόδια μετάδοσης και η γενικότερη διασπορά του ιού γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω αερολυμάτων και σε κλειστούς χώρους. Ενεργοί ιοί μπορούν να μείνουν μετέωροι για ώρες όταν βρίσκονται πάνω σε αερολύματα, τα οποία με την εισπνοή μπορούν να διεισδύσουν, να εναποτεθούν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν τις σοβαρές λοιμώξεις με τις γνωστές συνέπειες. 

Τα νέα αυτά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση νέων μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης, ειδικά σε χώρους όπου μπορεί να συσσωρεύεται ο ιός για πολλές ώρες – που είναι ακριβώς οι κλειστοί χώροι. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως η μετάδοση μέσω αερολυμάτων δεν αφορά μονάχα τον SARS-CoV-2, αλλά και άλλους κορωνοϊούς και τον ιό της γρίπης. Επομένως, τα μέτρα που προτείνουμε θα είναι αποτελεσματικά και στη μείωση λοιμώξεων γενικότερα, εποχικών και μη.

– Με βάση αυτό ποια είναι τα κρίσιμα στοιχήματα για να κερδίσουμε τη μάχη του αέρα; 

– Oπως αναφέρεται και στις προτάσεις που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Eρευνας Αερολυμάτων, είναι ανάγκη να προσθέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα επίπεδα προστασίας που μειώνουν την έκθεση του πληθυσμού, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους που η παρουσία δυνητικών φορέων αυξάνει τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου. Την ψυχρή περίοδο του έτους έχουμε αναγκαστική μείωση του εξαερισμού λόγω ψύχους. Οι πρακτικές που μπορούν να μας βοηθήσουν σχετίζονται με την κατανόηση και σωστή διαχείριση του καθαρισμού και ανανέωσης του αέρα. 

Eγινε αυτό αντιληπτό με το εύρος των κρουσμάτων σε κάποια κρουαζιερόπλοια όπου αν και απομονώθηκαν οι επιβάτες στις καμπίνες τους είχαμε εξάπλωση μέσω του κλειστού συστήματος κλιματισμού που συνήθως υπάρχει και την πιθανή έλλειψη φίλτρων HEPA. Επίσης, ακόμα και τη θερινή περίοδο, αλλά πολύ περισσότερο τον χειμώνα, παρατηρήσαμε ταχεία μετάδοση σε εργοστάσια όπου οι εργαζόμενοι λόγω του θορύβου αναγκάζονται να μιλούν δυνατότερα αυξάνοντας την εκλυόμενη ποσότητα αερολύματος στον δεδομένο κλειστό χώρο. Ανάλογα φαινόμενα είχαμε σε καμπίνες οχημάτων και άλλα σημεία.

– Aρα στοίχημα πρώτο, ανανέωση του αέρα, κατ’ αρχάς με φυσικό τρόπο, δηλαδή ανοικτά παράθυρα. Αλλά τι γίνεται τον χειμώνα; Τι άλλα «όπλα» διαθέτουμε; 

– Η τακτική των ανοιχτών παραθύρων μπορεί να προσφέρει μόνο μερικές λύσεις στο πρόβλημα της μείωσης της μετάδοσης της νόσου για όλους τους πρακτικούς λόγους που αναφέρατε, δηλαδή τη θερμοκρασία τον χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια καυσώνων, διείσδυση θορύβου ή ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους κ.λπ.  

Μια πιο αποτελεσματική στρατηγική είναι η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου. Αυτές οι συσκευές δεν πρέπει να συγχέονται με ιονιστές, επειδή η αρχή λειτουργίας τους είναι πολύ διαφορετική. Οι καθαριστές χρησιμοποιούν φίλτρα HEPA για να αφαιρέσουν σχεδόν το 100% των αερομεταφερόμενων σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ιικό περιεχόμενο. Το κόστος τους ποικίλλει ανάλογα με τον χώρο που πρέπει να καθαριστεί. Ενα κατά προσέγγιση κόστος για μια έκταση 50 τετραγωνικών μέτρων κυμαίνεται μεταξύ 250-400 ευρώ.

– Τι θα μπορούσε να γίνει ειδικά σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, γραφεία, υπηρεσίες, χώρους συγκοινωνιών κ.λπ. που έχουν κεντρικά συστήματα εξαερισμού-κλιματισμού;

– Σε κεντρικά συστήματα εξαερισμού θα πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσον είναι εφοδιασμένα με φίλτρα HEPA. Σε αυτή την περίπτωση, η ανακυκλοφορία αέρα θα πρέπει να θεωρηθεί ασφαλής. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τέτοια φίλτρα, θα πρέπει να τοποθετηθούν εκ των υστέρων. Με χρήση τέτοιων φίλτρων και πλήρη ανακυκλοφορία αέρα 4-5 φορές ανά ώρα, μειώνεται σημαντικά το αιωρούμενο ιικό φορτίο στις συνήθεις περιπτώσεις. Στη σπάνια περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, η ανακυκλοφορία αέρα θα πρέπει να ρυθμιστεί στο ελάχιστο και η προσαγωγή φρέσκου (εξωτερικού) αέρα στο μέγιστο δυνατό που επιτρέπουν οι ανάγκες θέρμανσης ή ψύξης του χώρου. Η ασφάλεια που μας προσφέρεται στην περίπτωση αυτή σαφώς υπολείπεται από τη λειτουργία κεντρικών συστημάτων με φίλτρα. Ο δε έλεγχος της επάρκειας σε ανανέωση του αέρα, μπορεί να πραγματοποιείται με παρακολούθηση του δείκτη της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα (που οφείλεται στις εκπνοές των ατόμων που βρίσκονται στον δεδομένο χώρο) σε σχέση με το εξωτερικό υπόβαθρο.

https://www.kathimerini.gr/society/561246478/poia-metra-proteinoyn-oi-eidikoi-gia-toys-kleistoys-choroys/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top