0

Η Energean ανακοίνωσε ότι σήμερα άρχισε το τελευταίο στάδιο των δοκιμών εξόρυξης φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish κατόπιν λήψεως της σχετικής άδειας από το ισραηλινό Υπουργείο ενέργειας.

Η ανακοίνωση της εταιρείας επιβεβαιώνει πληροφορίες που μετέδωσε χθες το βράδυ η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο. Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος διευκρίνιζε ότι η έναρξη του τελικού σταδίου τεχνικών δοκιμών της πλατφόρμας στο κοίτασμα Karish έχει ως στόχο «να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην οργάνωση Χεζμπολάχ και στον ηγέτη της Χασάν Νασράλα, ότι η εξόρυξη στο κοίτασμα Karish μπορεί να πραγματοποιηθεί και χωρίς να έχει προηγουμένως υπογραφεί η συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με τον Λίβανο».

Πρόσθεσε ότι «οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές προτρέπουν εδώ και καιρό την εταιρεία Energean να αρχίσει τους απαραίτητους τελικούς ελέγχους λειτουργίας της πλατφόρμας», τονίζοντας ότι «αυτοί οι έλεγχοι θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί ήδη από τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, οι λόγοι που ανέβαλαν την έναρξη του τελικού σταδίου δοκιμών ήταν καθαρά τεχνικοί και δεν άπτονταν των στρατιωτικών δυνατοτήτων προστασίας της πλατφόρμας, ούτε σχετίζονταν με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τον Λίβανο».

Την περασμένη Πέμπτη (6/10), η Ισραηλινή Υπουργός Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ, τόνισε σε συνέντευξή της στο κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο ότι «η εξόρυξη φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish με κανέναν τρόπο δεν συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις θαλάσσιας οριοθέτησης με τον Λίβανο, καθότι ούτως ή άλλως δεν αμφισβητείται εάν το συγκεκριμένο κοίτασμα βρίσκεται εντός της ισραηλινής ΑΟΖ». Πρόσθεσε ότι «με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να διασυνδεθεί το χρονικό σημείο έναρξης της εξόρυξης με το εάν και πότε θα υπογραφεί η συμφωνία με τον Λίβανο», διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, από τα οποία το Ισραήλ έχει δεσμευθεί έναντι των διεθνών αγορών».

Τη δήλωση της Υπουργού Ενέργειας ότι ουδέποτε αμφισβητήθηκε ότι το κοίτασμα Karish βρίσκεται εντός ισραηλινής θαλάσσιας ζώνης επιβεβαίωσε ο Ντέιβιντ Σιενκάρ, τέως ειδικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος επί διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ είχε διαμεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για το ζήτημα της οριοθέτησης. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην διαδικτυακή πλατφόρμα της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης την Δευτέρα 3/10, είχε δηλώσει ότι «ουδέποτε είχε τεθεί θέμα σε ποια χώρα ανήκει το κοίτασμα Karish» κατά τη διάρκεια των διαμεσολαβητικών επαφών που είχε πραγματοποιήσει με την ισραηλινή και την λιβανική πλευρά επί διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ.

Του Δρ. Γαβριήλ Χαρίτου

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top