0

H διαδικασία της πιστοποίησης της αναπηρίας είναι μια καθοριστική στιγμή για κάθε συνάνθρωπό μας με αναπηρία. Όπως το έθεσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) κ. Βαρδακαστάνης, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση των "Ψηφιακών ΚΕΠΑ" στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, "Η ώρα της πιστοποίησης της αναπηρίας είναι δύσκολη. Είναι μια ώρα συναισθηματικά φορτισμένη, είναι μια ώρα πολύ προσωπική. Αγωνιστήκαμε ώστε η πιστοποίηση της αναπηρίας να γίνεται στο ύψιστο επίπεδο προστασίας της αξιοπρέπειας του ατόμου. Και όντως αυτή εδώ η μεταρρύθμιση, τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ, οδηγεί με γοργό ρυθμό προς αυτή την κατεύθυνση".

Είναι σαφές πως η οποιαδήποτε παρέμβαση διευκολύνει αυτή τη διαδικασία και συμβάλλει παράλληλα στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής των πολιτών με αναπηρία αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση για κάθε σύγχρονο κράτος. Νοιαζόμαστε στην πράξη.

Δεν ήταν πάντα έτσι. Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) θεσπίστηκαν το 2010 και έως τον Νοέμβριο του 2021 δεν είχαν ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, έως πρότινος τα ΚΕΠΑ λειτουργούσαν σε μεγάλο βαθμό ως Κέντρα Περιφρόνησης Αναπήρων. Το επόμενο βήμα μετά τη δημοσίευση του πρώτου Κανονισμού Λειτουργίας των ΚΕΠΑ και της επακόλουθης εκπαίδευσης των γραμματέων των Υγειονομικών Επιτροπών ήταν η κατάργηση της υποχρέωσης περιοδικής επανεξέτασης χιλιάδων ασφαλισμένων με μη αναστρέψιμες παθήσεις, είτε πρόκειται για κύριες είτε για δευτερεύουσες. Ακολούθησαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές μικρές αλλά πολύ σημαντικές για τους πολίτες με αναπηρία παρεμβάσεις αναβάθμισης στις κτιριακές υποδομές των ΚΕΠΑ (για παράδειγμα στη Ζάκυνθο, στην Πάτρα, στα ΚΕΠΑ Αρκαδίας και Λακωνίας) και μία μεγάλη, στη Θεσσαλονίκη, όπου οι εγκαταστάσεις αναβαθμίστηκαν πλήρως, βάσει αυστηρών προδιαγραφών προσβασιμότητας για Άτομα με Αναπηρία, στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας που εξυπηρετεί όλο τον νομό. Επιπλέον, όπως και στον e-ΕΦΚΑ, έτσι και στα ΚΕΠΑ θεσπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ραντεβού, βάζοντας ένα τέλος στις "ουρές".

Πρόσφατα τέθηκαν σε παραγωγική λειτουργία τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Εθνική Πύλη Αναπηρίας, στην οποία σταδιακά θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες και οι λειτουργίες που αφορούν τα άτομα με αναπηρία. Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ έφεραν μια σειρά από καθοριστικές αλλαγές στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της ζωής των συμπολιτών μας με αναπηρία, καθώς μειώνουν τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιούν την ανάγκη φυσικής παρουσίας στα ΚΕΠΑ.

Πρώτον, η διαδικασία της αίτησης πιστοποίησης αναπηρίας γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, είτε από το σπίτι, είτε, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, από τα ΚΕΠΑ, τα ΚΕΠ ή τα Κέντρα Κοινότητας, και ο πολίτης θα χρειαστεί να παραστεί στα ΚΕΠΑ μόνο μία φορά, την ημέρα της εξέτασής του από την Υγειονομική Επιτροπή.

Δεύτερον, η Ενιαία Ιατρική Γνωμάτευση που φτάνει στον ηλεκτρονικό φάκελο του πολίτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για κάθε είδους παροχή, ασφαλιστική, προνοιακή, φορολογική ή άλλη. Βάσει της προηγούμενης κατάστασης ο πολίτης έπρεπε αναλόγως του είδους της παροχής που επιθυμούσε να επαναλάβει τη διαδικασία για κάθε Φορέα, δηλαδή τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΠΕΚΑ ή τη φορολογική διοίκηση, υφιστάμενος άσκοπη ταλαιπωρία.

Τρίτον, καταργήθηκε το παράβολο των 46 ευρώ, τόσο για την πιστοποίηση όσο και για την προσφυγή κατά της απόφασης της Υγειονομικής Επιτροπής, το οποίο κατέβαλαν την τελευταία πενταετία περισσότεροι από 250.000 συμπολίτες μας.

Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ αποτελούν μία ακόμη απόδειξη πως στην Ελληνική Κυβέρνηση έχει εμπεδωθεί και αναπτυχθεί πλέον κουλτούρα συνεργασίας προκειμένου να λύνονται προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών. Για τη δημιουργία των Ψηφιακών ΚΕΠΑ υπήρξε μια πολυεπίπεδη συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της διοίκησης, υπηρεσιακών παραγόντων και εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ, του ΟΠΕΚΑ, των ΚΕΠΑ, των ΚΕΠ, των Κέντρων Κοινότητας και φυσικά του Αναπηρικού Κινήματος, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία, την οποία συντονίζει ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης.

Η προσπάθεια συνολικής αναβάθμισης των ΚΕΠΑ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η μεταστέγαση των ΚΕΠΑ Αθήνας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναμόρφωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ), με επιπλέον εμπλουτισμό του με ιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα και προσθήκη νέων ειδικοτήτων ώστε να γίνονται πιο γρήγορα οι εξετάσεις. Επιπλέον, από την 1η Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ψηφιακού Μητρώου Αναπηρίας και της Κάρτας Αναπηρίας.

Νοιαζόμαστε και συνεχίζουμε για να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των συνανθρώπων μας με αναπηρία.

* Ο Νίκος Παγώνης είναι Υποδιοικητής e-ΕΦΚΑ

https://www.capital.gr/me-apopsi/3675181/i-duskoli-stigmi-tis-pistopoiisis-tis-anapirias-kai-o-e-efka


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top