0

Μετά τα μεγάλα drones που έχει αναπτύξει η Τουρκία, τώρα φέρνει στο πεδίο και μία ακόμα πιο επικίνδυνη εξέλιξη, τα μικρά drones-καμικάζι.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία -αλλά και στα άλλα μέτωπα που εμπλέκεται η Τουρκία- έχει αποδείξει πλέον την αξία της χρήσης των drones. Οι γείτονες έχουν εξελιχθεί πλέον σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους κατασκευαστές τέτοιων ιπτάμενων μηχανών, τα οποία μάλιστα και εξάγουν σε αρκετές χώρες.

Στην Ουκρανία πάντως έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και μία νέα χρήση των drones. Τα λεγόμενα και drones-καμικάζι, κατά βάση Ιρανικής προέλευσης τα οποία χρησιμοποιούν οι Ρώσοι εναντίον ουκρανικών στόχων με πολύ θανατηφόρα χτυπήματα.

Στην έκθεση οπλικών συστημάτων που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη, οι Τούρκοι αποκάλυψαν και την δική τους εκδοχή για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο μπορεί να επιφέρει πλήγματα στον αντίπαλο μετά από αρκετή ώρα που περιφέρεται μόνο του στον αέρα.

Ονομάζεται ALPAGUT και είναι η δεύτερη γενιά αυτών των drones καθώς οι Τούρκοι είχαν από πέρσι παρουσιάσει μία πιο μικρή εκδοχή του. Πρόκειται για ένα μικρού μεγέθους drone το οποίο μόλις αφεθεί από το αεροσκάφος-φορέα, αναπτύσσει τα πτυσσόμενα φτερά του και χάρη στον ηλεκτρικό του κινητήρα μπορεί να κινείται για μία περίπου ώρα σε απόσταση 60 χιλιομέτρων, μέχρι ο χειριστής του να το ρίξει πάνω στον στόχο.

Το συγκεκριμένο είναι αρκετά μεγαλύτερο από την πρώτη προσπάθεια και μπορεί να μεταφέρει κεφαλή βάρους 11 κιλών, διαφόρων τύπων. Πετάει σε χαμηλό ύψος έως και 1.500 μέτρα και μένει στον αέρα μέχρι να εντοπιστεί ο κατάλληλος στόχος. Μάλιστα, οι Τούρκοι διαφημίζουν ότι μπορεί να ξεπεράσει πολύ ισχυρά πεδία παρεμβολών.

Το μήκος του είναι στα 2,3 μέτρα και έχει βάρος έως 45 κιλά. Η κάθοδος προς τον στόχο γίνεται με ταχύτητες που φθάνουν έως και τα 360 χλμ/ώρα, κάτι που το κάνει δύσκολο στόχο για τα συστήματα αεράμυνας.

Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί το ALPAGUT και δείχνει και το επίπεδο εξέλιξης των Τούρκων στα drones είναι ότι το συγκεκριμένο “ιπτάμενο πυρομαχικό” μπορεί να επικοινωνεί όχι μόνο με τον χειριστή του αλλά και με άλλα όμοιά του που βρίσκονται στον αέρα, έτσι ώστε να επιτυγχάνουν το καλύτερο δυνατό χτύπημα στο έδαφος.

Για να γίνει αυτό οι Τούρκοι έχουν επενδύσει πολλά στις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης την οποία εξελίσσουν σε μεγάλο βαθμό για την αμυντική τους βιομηχανία. Το συγκεκριμένο drone-καμικάζι μπορεί να μεταφέρεται από τα υπάρχοντα μεγάλα drones της Τουρκίας αλλά και πιθανόν από επίγεια μέσα ή και από το ναυτικό.

Οι Τούρκοι δοκιμάζουν τα τελευταία χρόνια και ένα μικρότερο “ιπτάμενο πυρομαχικό” όπως αποκαλούνται αυτά τα όπλα, με βάρος μόλις δύο κιλά, το οποίο εκτοξεύεται από έναν πυροσωλήνα και μετά αιωρείται στον αέρα με εμβέλεια περίπου 5 χιλιόμετρα. Είναι εύκολο στην χρήση του και μπορεί να κατοπτεύει το πεδίο της μάχης και όταν αποφασίσει ο χειριστής του να πέσει πάνω στον στόχο.

Σε κάθε περίπτωση οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να εξελίσσονται σε μία σημαντική δύναμη ανάπτυξης drones και όπλων αντίστοιχης φιλοσοφίας. Έχοντας πίσω τους μία ισχυρή πολεμική βιομηχανία, η οποία αποτελεί πέρα από την ισχύ αποφέρει και τεράστια οικονομικά κέρδη στην χώρα, όντας ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ της Τουρκίας.

Από την πλευρά μας, πέρα από την εξέλιξη του δικού μας drone (δείτε εδώ), θα πρέπει να γίνουν γρήγορα κινήσεις για την σημαντική αναβάθμιση της αεράμυνας των νησιών μας.

Οι αμυντικές μας ικανότητες είναι ήδη υψηλές και αναγνωρισμένες, όμως υπάρχουν νέα και πολύ αποτελεσματικά μέσα (όπως το γερμανικό -μέρα που είναι- IRIS-T) τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν εντελώς απόρθητα τα νησιά μας.

Δείτε τα βίντεο:

https://www.newsauto.gr/news/anisichia-sto-egeo-drone-kamikazi-echi-etimo-i-tourkia-video/

Ο Πούτιν δίνει στον Ερντογάν το ανίκητο όπλο;

Ένα νέο όπλο το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κανένα σύστημα αεράμυνας φαίνεται ότι βρίσκεται στα σκαριά από την πλευρά της Τουρκίας, πιθανόν σε συνεργασία με την Ρωσία.

Μπορεί η Ελλάδα να προχωρά με εντατικούς ρυθμούς την ανανέωση των Ενόπλων Δυνάμεων, αποκαθιστώντας μετά από πολλά χρόνια μια αξιοσέβαστη ισορροπία στο Αιγαίο, όμως και οι Τούρκοι όπως φαίνεται δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού, με πολλά δισεκατομμύρια σε εξαγωγές και πελάτες από χώρες σε όλο τον πλανήτη.

Η βιομηχανία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ΑΕΠ της χώρας, πέρα από την στρατιωτική και γεωπολιτική ισχύ που προσφέρει στην χώρα. Και ως βιομηχανία θέλει να διατηρείται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων ώστε να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες των πελατών της.

Η νέα φήμη που μάλλον θα πρέπει να προβληματίσει πολύ την ελληνική πλευρά, είναι ότι οι Τούρκοι εξελίσσουν υπερηχητικούς πυραύλους. Μία νέα γενιά πυραύλων οι οποίοι πρακτικά είναι αδύνατο να αναχαιτιστούν και αποτελούν εν δυνάμει ένα κορυφαίο όπλο στην χώρα που το διαθέτει.

Την υποψία ότι η Τουρκία ετοιμάζει κάτι αντίστοιχο ενίσχυσε μία πρόσφατη συνέντευξη του, Σερντάρ Ντεμιρέλ, Αντιπροέδρου της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), στην τουρκική εφημερίδα STAR.

O Ντεμιρέλ δήλωσε ότι “πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, και πρέπει να έχουμε τα όπλα για να κάνουμε την έκπληξη”.

Ειδικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η δήλωση αυτή κρύβει πίσω της κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, πιθανότατα την εξέλιξη ενός υπερηχητικού πυραύλου τεχνολογίας scramjet. Τέτοια τεχνολογία έχουν προς το παρόν μόνο οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία.

Εδώ έρχεται και δένει ένα σενάριο, μέσω του οποίου η Ρωσία μεταφέρει την τεχνογνωσία που έχει σε αυτούς τους πολύ σύγχρονους πυραύλους.

Η τεχνολογία scramjet είναι μία παραλλαγή ενός κινητήρα jet, στον οποίο η καύση γίνεται με ροή αέρα σε υπερηχητικές ταχύτητες. Σε αυτούς τους κινητήρες ο αέρας συμπιέζεται με δύναμη πριν από την καύση και χάρη σε μία εντελώς διαφορετική σχεδίαση επιτρέπει στον κινητήρα να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες.

Oι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να ταξιδέψουν με πολλαπλάσιες ταχύτητες από εκείνη του ήχου και είναι προφανώς εξαιρετικά δύσκολο να αναγνωριστούν αλλά και να αναχαιτιστούν από σχεδόν όλα τα υπάρχοντα αντιπυραυλικά συστήματα.

Αν οι Ρώσοι έχουν ανταλλάξει τεχνολογία για υπερηχητικούς πυραύλους με την Τουρκία, πιθανότατα να μιλάμε για τον πύραυλο Kinzhal, ο οποίος υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι έχει χρησιμοποιηθεί ήδη στην Ουκρανία ίσως και στην Συρία.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος εκτοξεύεται από αεροσκάφος, έχει βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα και μπορεί να φέρει και πυρηνικές κεφαλές. Η ταχύτητα που μπορεί να πιάσει είναι δεκαπλάσια εκείνης του ήχου.

Υπάρχει επίσης και ο πύραυλος Tsirkon με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων και ταχύτητα 9πλάσια του ήχου  (αν και μάλλον είναι ακόμα στο στάδιο δοκιμών και εξέλιξης).

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι να τονίσουμε ότι αυτού του είδους οι πύραυλοι, βρίσκονται ακόμα στο στάδιο εξέλιξης, ιδίως των Ρώσων. Πάντως αν όντως υπάρχει κάποια σύνδεση Τουρκίας και Ρωσίας σε αυτό το θέμα, στην πράξη δεν υπάρχει σύστημα αεράμυνας που να μπορεί να αντιμετωπίσει ή να μπλοκάρει επιθέσεις με υπερηχητικούς πυραύλους.

https://www.newsauto.gr/news/fovos-sto-agaio-o-putin-dinei-ston-erdogan-to-anikito-oplo/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top