0

Η παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τις ψυχικές ασθένειες. Η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σωματικής μας υγείας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Πριν από την πανδημία, το 2019, εκτιμάται ότι ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζούσε με ψυχική διαταραχή. Η πανδημία Covid - 19 έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κρίση  καθώς επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει την ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι εκτιμήσεις τοποθετούν τόσο την αύξηση του άγχους, όσο και των καταθλιπτικών διαταραχών σε ποσοστό 25% μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας.

Δυστυχώς τα θέματα των δομών ψυχικής υγείας δεν έχουν την αντιμετώπιση που θα έπρεπε να έχουν. Η χρηματοδότηση που διατίθεται και οι υπηρεσίες που προσφέρονται στον τομέα της ψυχικής υγείας  υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών.

Η Π.Ε. Δράμας δεν διαθέτει δυστυχώς δημόσια ψυχιατρική κλινική.

Στα πλαίσια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας λειτουργεί Κέντρο Ψυχικής Υγείας που παρέχει σημαντικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ένταξης, εξυπηρετώντας περισσότερους από 2000 πολίτες το χρόνο από όλους τους δήμους της Δράμας. Όμως τα δύο τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα λειτουργίας αφού - λόγω συνταξιοδότησης - δεν διαθέτει ψυχίατρο. Η θέση ψυχιάτρου δεν προβλέπεται στον διαγωνισμό για την πρόσληψη γιατρών που προκηρύχτηκε πρόσφατα για το Νοσοκομείο της Δράμας. Το ζήτημα της λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και σοβαρό αφού αφορά σε ανθρώπινες ζωές και χρειάζεται ανάλογη αντιμετώπιση.

Είναι ντροπή το 2022, όταν εδώ και χρόνια είναι γνωστό το επερχόμενο «τσουνάμι» ψυχικών νοσημάτων, οι δομές ψυχικής υγείας στο νομό μας και πανελλαδικά, όχι μόνο να μην ενισχύονται, αλλά να υποβαθμίζονται και να αξιολογούνται με κριτήριο τη μείωση του κόστους εις βάρος της υγείας των ασθενών και των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών υπαλλήλων.

Διεκδικούμε:

• Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων στις δομές ψυχικής υγείας και δημιουργία νέων όπου απαιτείται: Ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και προσωπικό ασφαλείας κατάλληλα εκπαιδευμένο στη διαχείριση ψυχιατρικών περιστατικών

• Τη λειτουργία Ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Δράμας 

• Την άμεση επιστροφή των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ας γίνει η αφορμή να αναζωπυρώσουμε τις προσπάθειες και να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον ευαίσθητο αυτό τομέα της Υγείας.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Παπαδόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Ελένη Παναγιωτίδου


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top