0

Ο Επισμηναγός ε.α. και υπ. Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Στέφανος Καραβίδας, με πτητική εμπειρία χιλιάδων ωρών στο Αιγαίο και όπου αλλού έχει χρειαστεί και μελετητής της διεθνούς πολιτικής σκηνής και ειδικά των αραβικών χωρών, σε συνέντευξή του newsbomb.gr μιλάει «έξω από τα δόντια» σχετικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία, τη δομή και τη νοοτροπία της κοινωνίας της γείτονας αλλά και το στρατιωτικό ισοζύγιο σε περίπτωση πολέμου.

«Διαπράττουμε ένα μεθοδολογικό σφάλμα όταν προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις κινήσεις της Τουρκίας ως κρατικού δρώντα υπό το πρίσμα των θεωριών των διεθνών σχέσεων. Δεν φτάνει μόνο αυτό, χρειαζόμαστε το διεπιστημονικό πεδίο της γεωπολιτικής – πρέπει να βάλουμε στην εξίσωσή μας παραμέτρους που έρχονται από την κοινωνιολογία, την Ιστορία, την θρησκειολογία και όλες αυτές τις συνιστώσες που έχουν δομήσει την κοινωνία που βρίσκεται δίπλα μας – την τουρκική κοινωνία», αναφέρει στο newsbomb.gr και εξηγεί:

«Ο σύγχρονος τουρκισμός δεν είναι απλά η Τουρκία ως κρατικός δρων, αλλά ένα κράμα εθνικισμού, ριζοσπαστικού Ισλάμ και θεωριών του παντουρκισμού. Ο σύγχρονος αυτός τουρκισμός αναζητά τον ζωτικό του χώρο, ο οποίος βρίσκεται και στις περιοχές που ελέγχει ο Ελληνισμός».

Ο Στέφανος Καραβίδας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως πιλότος στο εξωτερικό, θεωρεί ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι με προτάσεις ειρηνικές και την ευρωπαϊκή υποτίθεται προοπτική της Τουρκίας, στη βάση της οποίας είχαμε βασίσει την πολιτική μας τα προηγούμενα χρόνια, ότι η γείτονα θα καταφύγει ποτέ στη δυτική κουλτούρα και αξίες».

Η εργαλειοποίηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ από την Τουρκία

Επικαλούμενος την εμπειρία του και τις μελέτες του, που υπερβαίνουν τα ακαδημαϊκά έδρανα σχετικά με την Τουρκία, υπογραμμίζει ότι «βασικό εργαλείο της σύγχρονης τουρκικής πολιτικής είναι η εργαλειοποίηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ – αυτό που κατάργησε κάποτε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Η ένωση δηλαδή των απανταχού μουσουλμάνων υπό την ηγεσία του χαλίφη. Ένα Ισλαμικό Χαλιφάτο. Ο Ερντογάν στοχεύει σε αυτό ακριβώς και το κάνει μεθοδικά εδώ και χρόνια, καταργώντας στην πράξη τις πολιτικές του Ατατούρκ. Αρκεί να επισκεφτεί κανείς την Τουρκία, να περάσει 50 χιλιόμετρα πιο πέρα από τις ακτές, για να τα καταλάβει όλα αυτά».

Κατά τον επισμηναγό, «όλα αυτά πρέπει να γίνουν ξεκάθαρα προς του συμμάχους της Δύσης. Δυστυχώς το δυτικό, διπλωματικό και ακαδημαϊκό κατεστημένο είναι αδρανές σε αυτά τα ζητήματα, αφού δεν βλέπει ότι πρόκειται για ένα κράτος-ταραξία όλης της περιοχής, και πλήρως αναξιόπιστος εταίρος για τη δυτική αρχιτεκτονική. Η προμετωπίδα για όλο αυτό το πρόβλημα, δεν είναι άλλος από εμάς».

Δείτε τη συνέντευξη του Στέφανου Καραβίδα στο Newsbomb.gr και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Σκουλούδη:

https://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/video/1355308/vomves-apo-piloto-diethnologo-epitelous-as-katalavoume-poia-einai-i-simerini-tourkia

«Ενωμένη» η Τουρκία κατά της Ελλάδας

Σε ερώτηση του newsbomb.gr αν αναμένει κλιμάκωση, ένοπλη σύρραξη ή ακόμα και πόλεμο της χώρας μας με την Τουρκία, ο Στέφανος Καραβίδας δεν είναι καθόλου αισιόδοξος.

«Είναι λάθος να εγκλωβιζόμαστε στη λογική του χρονικού καθορισμού που μπορεί να γίνει αυτό. Όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν έχει εγκλωβιστεί στην ίδια του τη ρητορική αλλά θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα και η ρητορική της αντιπολίτευσής – ολόκληρης της αντιπολίτευσης. Βλέπουμε ότι όλοι πλειοδοτούν για τον ποιος θα είναι πιο ακραίος στις δηλώσεις τους για την Ελλάδα. Ωθούν έτσι και οι ίδιο τον Ερντογάν στο απονενοημένο. Γιατί το κάνουν αυτό; Εάν προβεί σε πολεμική ενέργεια κατά της Ελλάδος, θα έχει κερδίσει η πατρίδα τους και θα είναι ευχαριστημένοι. Εάν δεν πετύχει, θα έχει πρόβλημα πολιτικής και φυσικής επιβίωσης, οπότε και πάλι θα είναι ευχαριστημένοι. Win-Win κατάσταση για ολόκληρο το τουρκικό κοινοβούλιο. Δυστυχώς αυτό σημαίνει και ότι δεν υπάρχει ευνοϊκή επόμενη ημέρα για εμάς στην Τουρκία, όποιος και να έρθει μετά τον Ερντογάν».

Και συνεχίζει: «Επίσης, υπάρχει και ο φόβος ο δυτικός παράγοντας, που είναι πλήρως δυσαρεστημένος από την Τουρκία, να εργαλειοποιήσει την Ελλάδα, ώστε να επιφέρει πολιτικές ανακατατάξεις στη γείτονα, ευνοϊκές, όπως ίσως θεωρούν, για τη φιλοδυτική της προοπτική. Εδώ, η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «Ιφιγένεια», δηλαδή να θυσιαστεί ή να θυσιάσει κάτι, ώστε να προσελκυστεί η Τουρκία πιο κοντά με τη Δύση».

Η απάντηση της Ελλάδας σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; «Το μόνο που πρέπει να κάνουμε εμείς να διατηρούμε και να αυξάνουμε όσο πρέπει την ισχύ μας. Και εδώ υπάρχει ένα ζήτημα προβαλλόμενης ισχύος σε σχέση με την Τουρκία. Η Τουρκία προβάλλει μια ισχύ πολλαπλάσια από αυτή που πραγματικά έχει, ενώ εμείς αντίστοιχα προβάλλουμε απλά ένα κλάσμα της ισχύος που πραγματικά έχουμε».

Στη συνέντευξή του στον φακό του newsbomb.gr, ο Στέφανος Καραβίδας εξηγεί ακριβώς τι εννοεί αλλά και το πώς η χώρα μας μπορεί να αντισταθμίσει τους S-400 , που αποτελούν και το προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα που προμηθεύτηκε η Τουρκία από τη Ρωσία με «κόστος» την προμήθεια των F-35. «Ισορροπία ισχύος υπάρχει σήμερα – τα νέα εξοπλιστικά δεν έρχονται για να τη διατηρήσουν, αλλά για να τη μεταβάλλουν υπέρ μας. Και ο Ερντογάν το γνωρίζει αυτό».

Σε περίπτωση σύγκρουσης, δε ο έμπειρος πιλότος μαχητικών -μεταξύ αυτών και Rafale- σημειώνει ότι η χώρα μας θα πρέπει από πολύ νωρίς να αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, επιφέροντας γρήγορα και όσο καταστροφικά πλήγματα πρέπει στον επιτιθέμενο.

«Τα όπλα έχουν γίνει πολύ καταστροφικά και έχουν μεγάλες εμβέλειες. Δεν έχουμε πια την ευκαιρία να ακολουθούμε τακτικές όπως π.χ. στο Καλπάκι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε και περιμέναμε την επίθεση των Ιταλών για να αμυνθούμε και να αντεπιτεθούμε.

Το μαζικό πρώτο πλήγμα

Μιλάω για ένα μαζικό πρώτο πλήγμα σε περίπτωση φυσικά που ξεσπάσει πόλεμος. Δεν πρέπει να διστάσουμε ούτε στιγμή σε περίπτωση που ξεκινήσει επίθεση εναντίον μας, άμεσα, να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές υποδομές που βρίσκονται ακόμα και στην ενδοχώρα της Τουρκίας από τα πρώτα λεπτά».

Και τελικά, «ο μόνος τρόπος όπως φαίνεται να μην δεχτούμε επίθεση από την Τουρκία, είναι να πειστεί όχι απλά ότι θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα αν το κάνει στο έδαφός μας, αλλά θα δεχτεί εξίσου ισχυρό πλήγμα βαθιά μέσα στην επικράτειά της».

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια και κυρίως για το χειρότερο. Ας μην ξεχνάμε, πέρα από τους πολιτικούς, ένα σημαντικό μέρος της τουρκικής κοινωνίας, είναι ήδη προετοιμασμένο εναντίον μας», καταλήγει ο Στέφανος Καραβίδας.

https://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/video/1355308/vomves-apo-piloto-diethnologo-epitelous-as-katalavoume-poia-einai-i-simerini-tourkia

Βίντεο με τον Στέφανο Καραβίδα εν ώρα υπηρεσίας:

https://youtu.be/z9BvRxRmOc4


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top